- Нове життя - https://nz-ir.com -

МЕТА ПЕРЕВІРОК – УСУНУТИ ПОРУШЕННЯ

Легалізація заробітної плати взаємно вигідна як працівникам, так і соціально відповідальним роботодавцям.

Ситуація з нелегальними зарплатами та робочими місцями в Україні потребує обов’язкового вирішення, адже за підрахунками різних експертів, кількість отримувачів зарплати «у конверті» становить від двох до семи мільйонів осіб. Це говорить про те, що ці працівники соціально незахищені. Роботодавці не виплачують лікарняні та не гарантують сплату соціальних внесків для отримання хоча б мінімальної пенсії.

Зацікавленими повинні бути ті роботодавці, які офіційно оформили трудові відносини зі своїми працівниками і виплачують, принаймні, мінімальну зарплату. Витрачаючи на ведення свого бізнесу більше, вони ризикують стати неконкурентоспроможними у порівнянні з «тіньовиками». Тому, підтримуючи ідею легалізації зарплати та робочого місця, соціально відповідальні роботодавці також захищають і свій бізнес від неконкурентних умов.

Роботодавець – порушник трудового законодавства повинен мати можливість самостійно усунути порушення. Мета перевірок, які здійснює робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати, не застосування санкцій, а можливість для роботодавця поглянути під іншим кутом зору на стиль ведення свого бізнесу та згадати про відповідальність перед своїми робітниками.

Найбільша частка порушень припадає на організації та установи приватної форми власності, а за видами діяльності – на підприємства оптової та роздрібної торгівлі.

Легалізація робочого місця та заробітної плати – ось що нам потрібно. Усіх нас має об’єднувати солідарна відповідальність за стан справ у нашій економіці, рівень добробуту і безпеки громадян.

Іван Мошкола,

заступник голови

державної адміністрації