Версія для друку Версія для друку

ЗАПОБІГАЄМО НАСИЛЬСТВУ У СІМ’Ї

Проблема насильства у сім»ї існує давно, тільки часто буває прихованим. Не тільки кривдники, але й сама жертва нерідко докладає усіх зусиль, щоб не «виносити сміття із хати», або через сором, або через страх, або й через безпорадність, відчуття неможливості змінити будь-що на краще, а інколи – просто незнання.

Про стан роботи серед сімейних бешкетників на території Іршавського району розповів  начальник сектору дільничних інспекторів міліції, підполковник Ярослав Тодавчич.

За його словами, з 25 листопада по 10 грудня на Україні проходить акція «16 днів проти гендерного насильства», приурочена до Міжнародного дня  боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок. На даний час в Іршавському райвідділі міліції на обліку знаходиться 98 сімейних бешкетників, і вже протягом поточного року дільничними інспекторами було винесено 112 офіційних попереджень про неприпустимість вчинення насильства в сім»ї та складено 112 адмінпротоколів за  ст.173 зн.2 Кодексу України про адміністративне правопорушення (вчинення насильства у сім»ї або не виконання захисного припису), де рішенням суду на даних осіб було накладено адміністративні штрафи від 51 до 85 грн. Серед притягнутих до відповідальності є не тільки чоловіки, а є і 6 жінок, де від насилля потерпіли родичі.

Проблема насильства у сім»ї заявляє про себе на повний голос. З кожним днем кількість сімей, де потрібно втручання дільничного, зростає. У селі Білки під час розлучення чоловіка із жінкою майже  протягом місяця до них навідувався дільничний. Поговорить  із чоловіком, здалось, все владналось, через один-два дні знову звернення, тільки вже від дружини. Поки дорослі з»ясовували між собою стосунки, забули, що поряд знаходяться неповнолітні діти, які від їхніх постійних чвар страждають.

У селі Хмільник 43-річна жінка почала пиячити. Внаслідок цього розпочались постійні сварки та конфлікти у сім»ї. Деякі інциденти закінчувались побиттям та  викликами правоохоронців. На даний час відносно жінки відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.125 Кримінального кодексу України (Умисне легке тілесне ушкодження). На жаль, такі сім»ї є майже у кожному селі, але не кожна жінка відважиться звернутись до правоохоронців. Поряд з жінками, жертвами домашнього насилля стають їхні діти. Їм доводиться неодноразово спостерігати, як п»яний батько лупцює матір, а інколи дітей та своїх стареньких батьків.  У більшості причиною сімейного насилля є незгода в сім»ї та алкоголь. Жінкам слід не приховувати насилля, а якщо таке є, звернутись до дільничного інспектора міліції чи телефонувати у разі необхідності на «102».

                                                                       Віта Горзов,

Іршавський РВ УМВС

Ваш отзыв

Ваш коментар