Версія для друку Версія для друку

Тонкощі реєстрації та розірвання актів цивільного стану

З 27 липня 2010 року набув чинності Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Цей нормативно-правовий акт регулює відносини, пов’язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану. Відповідно до даного закону державна реєстрація актів цивільного стану є обов’язковою, проводиться шляхом складання актових записів цивільного стану, які є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується до спростування в судовому порядку. Інформація, що міститься в актовому записі цивільного стану, є конфіденційною і розголошенню не підлягає.

Необхідно відмітити, що даний нормативно-правовий акт містить суттєві зміни стосовно врегулювання відносин, пов’язаних з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану. Зокрема, Законом передбачено спрощення порядку розірвання шлюбу. Так, у разі розірвання шлюбу в судовому порядку, рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставленням відмітки в актовому записі про шлюб. Таким чином, документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, є рішення суду, яке набрало законної сили . У рішенні суду про розірвання шлюбу буде зазначатися про вибір прізвища тим з подружжя, який змінив прізвище під час державної реєстрації шлюбу.

Згідно п.1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. №52/5, у разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

Відмітка про розірвання шлюбу за рішенням суду проставляється в паспортах або паспортних документах осіб, шлюб між якими розірвано, у разі їх звернення до відділу ДРАЦС та пред’явлення рішення суду.

При зверненні осіб для проставлення вказаної відмітки відділ державної реєстрації актів цивільного стану одночасно перевіряє наявність відмітки про розірвання шлюбу в актовому записі про шлюб у відділі державної реєстрації актів цивільного стану України за місцем зберігання актового запису про шлюб . Особам роз’яснюється , що відмітку про розірвання шлюбу в паспорті або паспортному документі буде проставлено після одержання відповіді .

У паспортному документі зазначаються прізвище, ім’я, по батькові особи , з якою розірвано шлюб, повне найменування суду, яким ухвалено рішення , дата і номер рішення суду, а також прізвище після розірвання шлюбу.

Н. Микита,

начальник відділуДРАЦС реєстраційної служби Іршавського РУЮ.

Ваш отзыв

Ваш коментар