- Нове життя - https://nz-ir.com -

СПІВПРАЦЯ ІЗ ЧЕХАМИ ДАЄ РЕАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Днями  на Іршавщину прибула чеська делегація з краю Височини, на чолі з гетьманом краю Їржі Бєгоунек. Гетьман краю – це голова крайової (обласної) ради. Дивним чином переплітаються слова у мовах сусідів, здавалося б, що слово «гетьман» пов’язано тільки з козаками, аж ні! Але мова тепер не про те. Чеська делегація була представлена відповідальними посадовцями: Матрін Гиски, радник гетьмана з питань регіонального розвитку, Йозеф Недвед, член постійної конференції, Катерина Свободова, керівник канцелярії гетьмана та Василь Самандрула, член благодійного фонду «ВІЗа» та депутатів крайової ради. Приїхав також Генеральний консул Чеської Республіки в Україні Мірослав Кліма. Супроводжували делегацію іноземців депутати Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та Максим Хохлов, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович. А зустрічали гостей у районі голова Іршавської райдержадміністрації Вячеслав Свічкар, Великораковецький сільський голова Андрій Худа та Ільницький сільський голова Віктор Симканинець. І відвідали гості саме ці дві сільські ради.

Приїзд високих гостей із партнерського із Закарпаттям краю Височини пов’язаний із діяльністю благодійного фонду «ВІЗа», який був створений з метою надання підтримки партнерству, укладеному між краєм Височина і Закарпатською областю України, перш за все у формі реалізації спільних проектів  та спільної діяльності, спрямованої на покращення життя людей та більш тісної співпраці України з Європою. Саме завдяки цьому партнерству в двох дошкільних навчальних закладах району проведено ремонтні роботи, що стосувалися удосконалення системи опалювання, утеплення стін, створення належних умов для національного та патріотичного виховання здорових дітей. А виховані в такому дусі діти проймаються повагою і до інших націй, що і продемонстрували юні ільничани – вони продекларували вірші та проспівали пісні для гостей чеською мовою.

В селі Великий Раковець гості завітали до дитячого садка № 3, де іх зустрів сільський голова Андрій Худа, який повідомив, що в цьому садочку, завдяки підтримці обласної ради та краю Височина, триває капітальний ремонт, встановлюють систему опалення, ремонтують приміщення. Делегати оглянули відремонтовані затишні кімнати з новими вікнами та дверима, після чого гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек висловив своє задоволення результатом роботи, зауваживши при цьому, що між двома краями йде не просто співпраця, яка триває восьмий рік, а зародилася справжня дружба. Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Мірослав Кліма побажав закладу процвітання, а сторонам – подальшої співпраці.

Більш цікавою і насиченою була зупинка делегації в селі Ільниця, де за сприяння фонду, при участі Закарпатської обласної ради та Ільницької сільської ради повністю проведено утеплення фасаду та ремонт дошкільного навчального закладу № 1. Тут, крім сільського голови Віктора Симканинця та колективу ДНЗ, дорогих гостей зустрічали хлібом-сіллю юні вихованці дитсадка. Крім теплої зустрічі, хлопчики та дівчатка підготували концертну програму, до якої увійшли вірші та пісні на чеській мові, які справили на гостей неабияке враження. Віктор Симканинець повідомив, що за допомогою чеських партнерів з Височини минулого року вже проведено заміну вікон на енергозберігаючі металопластикові. Володимир Чубірко подякував працівникам та вихованцям дитячого садочка за душевний прийом і наголосив, що діти – це наше майбутнє, і спільними зусиллями ми маємо робити все можливе для того, щоб підростаюче покоління навчалося та розвивалося в найкращих умовах. Їржі Бєгоунек висловив свою радість від того, що партнерство приносить користь, зокрема, підростаючому поколінню та озвучив сподівання, що це партнерство – ще на багато років.

Голова райдержадміністрації Вячеслав Свічкар подякував гостям за порозуміння та співпрацю і висловив сподівання на подальше продовження спільної корисної роботи на благо нашого району.

Спілкування із колективом дитячого садка та із дітьми, одягненими у яскраві національні костюми, із турботливим керівником закладу додало посадовцям гарного настрою. І якби не інші важливі справи, то, можливо, на перспективу могли народитися ще і інші ідеї, які варто було б реалізувати в майбутньому.

Василь Кузан