- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПЕРЕЙМАЄМО ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД

У червні цього року під егідою міжнародного проекту «Безперервне навчання лісівників задля кращого ведення лісового господарства», що впроваджується громадською організацією «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» спільно з Навчальним лісовим центром (м. Зволен, Словаччина), у рамках програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна, за сприяння ЄС проходив українсько – словацький польовий семінар для представників лісового та мисливського господарства України.

Пропагування підходів сталого багатофункціонального, наближеного до природи, ведення господарства, розпочалося всередині 2000-их років у рамках Швейцарсько-українського проекту FORZA, і яке вже більше п’яти років продовжується громадською організацією «ФОРЗА» в Україні.

За останні десять років у цій царині було зроблено багато корисного для лісової галузі: курси, семінари та практичні навчання для лісівників та громадськості, розробка лісової нормативної бази, робота зі співпраці лісівників, громад та місцевої влади тощо.

Семінар проходив на теренах Словаччини і мав на меті ознайомити фахівців лісового і мисливського господарства України з методами та підходами ведення багатофункціонального лісового господарства в ЄС.

Своїми враженнями ділиться директор НПП «Зачарований край» Іван Піняшко, який брав участь у цьому семінарі:

–  Програма заходу була насиченою та цікавою, з одного боку, – науковою, з іншого, – культурно-пізнавальною. Нас ознайомили зі сертифікаційною схемою PEFC, сталим веденням лісового господарства Словаччини, ми побували на ділянці, якою напередодні пронісся буревій і знищив кілька десятків гектарів лісу в околицях м. Рожняви і де велася ліквідація наслідків цієї надзвичайної ситуації.

Але найбільша і найцікавіша частина програми – це    ознайомлення з веденням мисливського господарства Словаччини.

У рамках мисливської частини програми ми відвідали замок Бетляр, державне лісове господарство (ДЛГ) «Рожнява», вольєр та центр конярства «Добщіна».

 Розпочалося наше знайомство з культурою мисливства Словаччини з відвідування мисливського замку, який розташований у селищі Бетляр у східнословацькому окрузі Рожнява. Бетлярський замок розташований на території володінь колись знатного роду Андрашші. Замок було збудовано у ХV ст., і належав він цій родині до 1945 року. Біля замку, на території у 56 га, розкинувся бетлярівський парк ХVIII ст. з безліччю скульптур. У самому замку нині розташовано музей експонатів, які збирали з усього світу Андрашші, це і живопис, і предмети побуту, і, звичайно, мисливські трофеї та зброя.

Після того, як учасники семінару ознайомилися з культурною спадщиною словаків, почалося знайомство з роботою ДЛГ «Рожнява». Інженер лісу Марцел Легоцкі розповів нам про діяльність лісгоспу та один з важливих його напрямків – мисливське господарство. Цікавими та насиченими були практичні заняття.

Олександр Цільо

НПП «Зачарований край».