- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЗАПРОШУЄ ІНТЕРНЕТ-ЦЕНТР КОМПЮТЕРНИМ НАВИКАМ ТУТ ВЧАТЬ БЕЗОПЛАТНО

Змінюється техніка роботи сучасної бібліотеки –  вона перетворюється в складну автоматизовану систему. Обов’язковими умовами її функціонування стають модернізація та інформатизація, залучення фахівців інформаційно-комунікаційних технологій та комп’ютерної техніки. Надати можливість долучитись до інформаційних джерел – у всьому їх різноманітті – місія бібліотеки, як потужного інформаційного, освітнього і культурного центру.

Іршавська  центральна районна бібліотека взяла участь в конкурсі, оголошеному відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні  « Інтернет для читачів публічних бібліотек» і стала переможцем, а  28 травня 2008 року ми підписали угоду з Державним Департаментом США на одержання гранту.Позитивний досвід, напрацьований нами із американськими партнерами завдяки програмі «Бібліоміст», в  2010 р. дав можливість  взяти участь у ІІ раунді конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» і стала одним із переможців.

Урочисте відкриття «Центру вільного доступу до мережі Інтернет» відбулося  4 вересня 2011 року не тільки в центральній районній бібліотеці, але і в  бібліотеках-філіях сіл Великий Раковець, Чорний Потік, Загаття, Негрово, Ільниця.

Відповідаючи на вимогу часу, відділ БІТ спрямовує свою діяльність на якнайповніше задоволення інтересів та запитів користувачів, забезпечуючи доступ до друкованих та електронних інформаційних ресурсів.

За 5 років роботи послугами відділу БІТ скористалося 4133 користувачі, а відвідування  становить понад 20686. Значну частину відвідувачів складають безробітні, вчителі середніх навчальних закладів, працівники закладів культури і мистецтв, держслужбовці, спеціалісти інших галузей знань, учні, студенти.

На основі вивчення та аналізу інформаційних потреб користувачів, з метою забезпечення повноти, оперативності, полегшення пошуку інформації та ефективності використання всесвітньої комп’ютерної мережі створювались каталоги бібліографічних ресурсів Інтернету, зокрема, розроблено Веб-ліографічні підказки (веб-ресурси складені за індивідуальними запитами користувачів та до актуальних подій і свят) бібліографічні списки: Путівники по сайтах інституцій Європейського Союзу, 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Голодомор в Україні 1923-1933 роки, Українські газети та журнали, Цифрова фотографія,  Жіночі он-лайн журнали та інші Інтернет ресурси для жінок, Корисні Інтернет –посилання для людей похилого віку, Подорожуй (список містить сайти для туристів які збираються подорожувати і для тих, хто цікавиться туристичним бізнесом), Нові сім чудес світу, Інтернет ресурси для вчителів правознавства, історії, біології та ін. Для зручності роботи користувачів на кожному столі біля комп’ютерів є  папка „ Електронний репетитор ” розташовано перелік адрес найбільш популярних пошукових систем, корисні ресурси, електронні бібліотеки, на допомогу навчанню. З появою Інтернет-технологій найбільш складні довідки стали виконуватися бібліотечними спеціалістами в першу чергу за допомогою мережі. Завдяки Інтернет-центру не тільки поліпшився доступ тисяч користувачів до інформації, але й істотно змінилися самі бібліотекарі в інноваційному підході до обслуговування користувачів. Вони відчули свою відповідальність за те, шо вони є провідниками в безмежному морі Інтернету.

Інформаційні ресурси Інтернету широко використовувалися в роботі бібліотеки при підготуванні чисельних масових закладів та з популяризації послуг бібліотеки. Так при проведенні:

«Не старіємо душею, вічно молоді» круглі столи з ветеранами та учасниками народного хору при Іршавському будинку культури

 «Обираємо власне майбутнє» зустріч з випускниками шкіл та гімназії

Для них провели годину профорієнтації, «Обираємо власне майбутнє», де учні могли за допомогою Інтернету ознайомитися з правилами вступу до вищих навчальних закладів, і вибрати собі професію для душі.

 «Майбутнє варто планувати» бесіда з випускниками шкіл

 В ході двох заходів були обговорені питання репродуктивного здоров’я і планування сім’ї, використання сучасних та ефективних методів контрацепції, спрямовані на зміну ставлення молоді нашого міста до особистого здоров’я. Через просвітницькі заняття була надана можливість отримати коректну, сучасну інформацію щодо репродуктивного здоров’я і планування сім’ї. Всі учасники заходу отримали  цікаві та корисні інформаційні матеріали: буклети (які надані програмою «Здоров’я жінок України») та  листівки з телефонами гарячих ліній установ, веб-бібліографічні списки, які безпосередньо працюють з молоддю. Під час проведення заходу були переглянуті документальні фільми про зародження нового життя, аборт, ВІЛ/СНІД, а також представлена книжкова виставка на відповідну тематику.

 «Іршавщина рідний край на щастя людям розквітай» подорож,  відеоперегляд для користувачів бібліотеки

«Сім’я:)7 Я» Бібліотека йде до читачів. Акція з БФ «Центром громадських ініціатив»

Для того, щоб молодь була більш поінформованою та могла зробити свідомий вибір щодо планування сім’ї, Благодійний фонд «Центр громадських ініціатив» у тісній співпраці з Закарпатською обласною науковою бібліотекою ім. Ф. Потушняка, та з районними бібліотеками  здійснює проект «Майбутнє варто планувати», що фінансується у рамках програми «Здоров’я жінок України»

Тиждень планування сім’ї, яку провела Іршавська центральна районна бібліотека у співпраці з Іршавським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Акція відбулася на площадці перед районним будинком культури. Було надано слово протоієрею Василію Ігнату, який благословив свято і усіх його гостей. Вулична акція розпочалася міні-концертом, де талановиті діти співали і декламували вірші на відповідну тематику, а також був веселий танцювальний номер. Після закінчення концерту відбулися різноманітні цікаві ігри: малюнок на асфальті «Моя щаслива сім’я», шашки, розмальовки; розважальні конкурси, а також діти мали можливість залишити свій відбиток долоні «Відбиток щастя сім’ї». Учасників конкурсів було нагороджено призами. Волонтерами бібліотеки серед жителів Іршави розповсюджувались інформаційні брошурки, буклети, листівки, роздавались зелені браслети. Присутні мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою «Майбутнє варто планувати», яку підготували працівники бібліотеки.

 «У твоєму житті є люди, за ради яких варто жити»

17 вересня в Іршавській центральній районній бібліотеці пройшла акція «У твоєму житті є люди, за ради яких варто жити» в рамках проекту «Майбутнє варто планувати», який реалізується БФ «Центр громадських ініціатив» м. Перечин, за фінансової підтримки програми «Здоров’я жінок України».

Відчуваючи себе дорослими, підлітки з роздратуванням сприймають ставлення батьків до себе як до дітей. З одного боку, вони всіляко протестують проти батьківського контролю, а з іншого – сильно потребують підтримки з боку близьких. При цьому вони активно освоюють світ, експериментують і ризикують. Чи легко і безболісно дитина впорається з цим етапом дорослішання? На це та на інші питання відповідала психолог Центру соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді Наталія Михайлівна Ватрала.

Відвідавши акцію, молодим людям сподобався виступ лікаря акушера – гінеколога Іршавської центральної районної лікарні Іванни Іванівни Сенина, яка більш детально розповіла про фактори впливу на репродуктивне здоров’я, про сучасні методи контрацепції, як правильно оберігатися, що таке зачаття та вагітність, які гінекологічні та  інфекційні захворювання бувають, які хвороби передаються статевим шляхом, та у яких ще випадках потрібно звертатися до лікаря-гінеколога. Іванна Іванівна радила підходити до планування сім’ї більш раціонально.

Учасники акції взяли активну участь у конкурсі «Продовж крилаті вислови» на краще знання прислів’їв і приказок про репродуктивне здоров’я і сім’ю.  А найактивніші учасники отримали невеличкі подарунки.

  Щоб привернути увагу молоді і дорослих до теми взаємин та безпечної поведінки, що безпосередньо впливає як на репродуктивне, так і загальне здоров’я молодого покоління, учасники акції ставили свої підписи на плакаті «Я вірю, що є кохання» і цим засвідчили, що кожна людина має право на своєчасне та повне отримання інформації про репродуктивне здоров’я та права.

 Всі учасники заходу отримали  цікаву та корисну інформаційну продукцію про сучасні засоби контрацепції, про планування вагітності,  та різноманітні засоби інтимного захисту.

Василь ШКІРЯ.