- Нове життя - https://nz-ir.com -

ДО ДНЯ ЮРИСТА

      Юрист — це професіонал, який має фундаментальні та спеціальні правові знання, глибоко переконаний у винятковому призначенні права і законності для суспільства, кваліфіковано користується юридичним інструментарієм при розв‘язанні юридичних проблем в ім‘я захисту прав і законних інтересів громадян.
Професія юриста – одна із найдавніших у людському суспільстві, вона виникла у Римі в VI столітті, а перший юридичний факультет в Європі був створений в університеті м. Болонья (Італія) у XII ст. На Україні спочатку деякі відомості з права викладалися в монастирях Києва, Чернігова, Галича, Луцька, а у 1661 році було засновано Львівський університет, серед чотирьох факультетів якого був і юридичний. Це – перший університет в Україні, і треба сказати, шо на сьогодні рейтинг його досить високий в Європі.
День юриста з‘явився в календарі України за Указом Президента № 1022/97 від 16.09.1997 року. Це свято, яке об‘єднує юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод українців. Професійне свято людей, усе життя яких підпорядковане гаслу «Знати право, служити праву, захищати право», відзначається щорічно 8 жовтня. Для українського суспільства професія юриста дуже важлива, адже саме зараз, коли відбувається процес розвитку правової держави в Україні, перш всього на правознавче співтовариство покладаються надії і завдання затвердження принципу верховенства права, вдосконалення українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури українців.

З державою все гаразд, – вважають юристи, – якщо його основний Закон, Конституція, не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшує зону цих свобод. В Україні, державі з вміло написаною конституцією і не дуже вміло виконуваними законами спеціальність юриста займає лідируючі позиції.

Виконуючи свої службові обов‘язки і відгукуючись на поклик серця, юристи самовіддано стоять на захисті прав, свобод громадян і юридичних осіб, гарантованих Основним Законом України. За це в наш складний час на Вашу адресу лунають заслужені слова подяки. Вам вдячні ті, хто відчув на собі людяність, чесність, порядність служителів Феміди. Самоповага, відчуття відповідальності за доручену справу і безкомпромісність — якості фахівців Вашого рівня.

В день професійного свята Іршавське районне управління юстиції
сердечно вітає всіх юристів і зичать здоров‘я, радості, добра, світлого майбутнього.
Хай чисте сумління і власна гідність супроводжують Вас на професійному шляху, а тепло, щирість, віра і любов — у родинному житті.

Юрій Марущинець,

начальник Іршавського

районного управління юстиції.