- Нове життя - https://nz-ir.com -

НЕЗВІДАНІ СТЕЖКИ ПОКОРЕННЯ ОМРІЯНИХ ВЕРШИН ЮНИМИ ТУРИСТАМИ

Нині дитячий туризм став ефективним засобом всебічного виховання учнів. Школа і батьки зацікавлені у глибокому вивченні та засвоєнні знань підростаючим поколінням з історії та культури народних звичаїв і традицій рідного краю.

Районна станція юних туристів (райСЮТур) створена і почала свою діяльність 28 серпня 1989 року згідно діючого законодавства як позашкільний заклад і є юридичною особою. Мені випало за щастя бути організатором створення першої в Україні районної станції юних туристів, (міські СЮТур були з перших років СРСР). За 25 років своєї діяльності колектив райСЮТур став організаційним центром туристсько-краєзнавчої роботи та розвитку спортивного туризму роботи у районі. Навчання у туристично-краєзнавчих гуртках за цей час пройшли близько 25 тисяч учнів. Сьогодні багато з них є уже авторитетними педагогами та організаторами туристичної діяльності. Серед них М.І. Сенина – директор туристичного табору «Зачарована долина» с.Осій, О.Д. Осійський – теперішній заступник директора райСЮТур, А.В.Рябець – методист, В.П.Горячкін – викладач коледжу в м.Ужгороді, В.В.Васильцюн, І.І.Жідов – теперішні керівники гуртків райСЮТур та інші. Сьогодні колектив являється у районі впливовим та авторитетним освітнім закладом – центром розвитку туризму та рекреації на Іршавщині. РайСЮТур є першою юридичною особою у районі, яка ще у березні 1995 року отримала від Державного комітету України по туризму ліцензію на виконання відповідної туристичної діяльності.

Хочеться відзначити, що дирекцією райСЮТур докладається досить багато зусиль для залучення на відпочинок в рекреаційні зони району і краю юних туристів, учнівську та студентську молодь з інших регіонів України та близького зарубіжжя. З цією метою ще влітку 1992 року на базі тоді пустуючого шкільного гуртожитку в с. Загаття нашими зусиллями був організований туристично-оздоровчий табір спільно із профспілковим комітетом заводу «Квазар». Зараз на базі цього приміщення діє база відпочинку . До нас приїжджають школярі з Київщини, Харкова, Донецька, Запоріжжя.

У 1996 році дирекція райСЮТур розпочала співробітництво із зацікавленими організаціями, насамперед з Шевченківським районом м. Києва, по організації туристично-оздоровчого постійно діючого табору «Смерековий камінь» в ур. Кам’янка с. Осій. Протягом 1996-1998 років там оздоровлювалися школярі м. Києва, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Зараз у цій рекреаційній зоні Іршавщини розвинуто привабливі туристичні структури.

Слід підкреслити й те, що педколектив позашкільного закладу прийняв якнайактивнішу участь у розробці Програми розвитку туризму та рекреації Іршавщини на 2004-2010 рр., яка була першим кроком у тому, аби зосередити увагу на проблемах і перспективах розвитку такої галузі як туризм і рекреація. Автору цих рядків тодішнє керівництво РДА доручило персональну відповідальність за підготовку вищеназваної програми до затвердження сесією районної ради. Програму було затверджено, згідно вимог часу вона коригується, доповнюється і виконується, хоча не такими темпами, як би хотілося.

Принципи всебічного виховання школяра активними засобами туризму з метою підготовки молоді до активної життєвої позиції покладені в основу діяльності педагогічного колективу районної станції юних туристів. Робиться багато для того, щоб туризмом займалися не тільки школярі та молодь, а й широке число представників громадськості.

Сьогодні, на наш погляд, нікого не потрібно переконувати, що туристичні походи, екскурсії, експедиції відіграють величезну роль у розширенні світогляду як учнів, так і дорослих, залученню їх до вивчення історії та природи рідного краю, народної культури з її етнографічними особливостями.

Привабливість походу чи екскурсій – річ очевидна. Під час подорожі, експедиції чи екскурсії молодь безпосередньо дотикається до реалій життя, “пропускає” їх через своє серце і душу, долучається до життєвих проблем, самостійно починає думати над практикою та шляхами їх вирішення.

Серед найбільш вдалих заходів можна з впевненістю назвати кількаденні походи й експедиції з проживанням у наметах. Автобусні екскурсії по Закарпаттю, по визначних місцях нашої держави, відзначених відомою акцією «Сто чудес України».

Юні туристи полюбляють походи на палеолітичну стоянку, що в селі Малий Раковець, – одну із небагатьох місць у Європі, де проживала давня людина. Популярними і традиційними є туристсько-екологічні експедиції «Іршавські мандри» із сходженням на найвищу вершину України – г. Говерлу.

В еколого-археологічній експедицію на Невицькому замку гуртківці беруть участь з 1992 року. Не менш значимою є робота по розвитку спортивного туризму . Останнім часом активність у спортивно-масовій роботі школярів зростає , притому набуває якісних організаційних змін, а це у свою чергу дає вагомі здобутки й конкретні досягнення . Наші гуртківці є постійними учасниками обласних змагань із спортивного орієнтування та техніки пішохідного туризму, на яких у переважній більшості займають призові місця.

У всеукраїнських пошукових експедиціях «Краса і біль України», «Історія міст і сіл України», «Вишивана Україна» тощо, близько 1400 учнів шкіл району. Три кращих роботи взяли участь у обласному етапі конкурсі і були відзначені грамотами обласного відділу освіти, а одна із них представлена на всеукраїнський конкурс .

Педколектив також бере активну участь у всіх акціях серед працівників освітніх закладів, що проводяться в Україні, а саме всеукраїнських пошукових експедиціях «Краса і біль України», «Історія міст і сіл України», «Вишивана Україна» тощо, районі та краї. Троє працівників закладу у складі збірної обласного центру туризму взяли участь в загальноукраїнських змаганнях із спортивного туризму. За результатами їм присвоєно кваліфікацію кандидата у майстри спорту (КМС).

Підсумовуючи вищесказане, можна впевнено констатувати, що колектив Іршавської райСЮТур займає одне із провідних місць в реалізації туристсько-краєзнавчої роботи та розвитку туризму й рекреації як на Іршавщині,  так і на Закарпатті.

Але така робота могла б бути ще успішнішою, якби в найближчому часі вдалося вирішити ряд проблемних питань. Їх є ще досить багато, але насамперед треба виділити основні, які полягають у наступному .

Треба віднайти у районі кошти для придбання необхідного туристичного спорядження та інвентарю для потреб загальноосвітніх шкіл у мінімальній кількості.

Відповідних коштів і конкретної підтримки з боку районної влади потребує питання зміцнення матеріально – технічної бази РайСЮТур .

Резервування чи виділення відповідних земельних ділянок або територій для розгортання наметових містечок, туристичних «бівуаків» (специфічний туристичний побут) .

Назріло питання відкриття для потреб учнівської молоді району туристично-оздоровчого табору шляхом реконструкції . або новобудови .

Богдан Ільницький,

завідувач відділу екскурсій, відмінник освіти України.