Версія для друку Версія для друку

ЄЛИЗАВЕТА ЯЦКАНИЧ: «РЕФОРМА ШКОЛИ СПРЯМОВАНА НА ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ ТА ОНОВЛЕННЯ ЗМІСТУ І ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНО- ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ»

Наша газета неодноразово писала про здобутки учнів загальноосвітніх закладів району. Вони ставали переможцями обласних і всеукраїнських змагань, олімпіад, виставок, фестивалів, різних конкурсів, нагороджувались подяками, грамотами, дипломами і медалями. Сьогодні мова піде про проблеми шкіл, і як їх вирішують педагоги району, що вдалося вже зробити, над чим працюють тепер. Про це наша розмова із начальником відділу освіти райдержадміністрації Єлизаветою Яцканич.

– Єлизавето Михайлівно! На серпневій конференції вчителів відзначено високі показники учнів Іршавських №1 і №2, Кушницької, Довжанської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Іршавської гімназії та інших. Але особливої уваги з боку школи потребують не тільки обдаровані діти, а й соціально-незахищені та такі, що схильні до правопорушень та злочинності.

– Звісно, з метою попередження протиправних дій у загальноосвітніх закладах району створені і функціонують ради профілактики і правопорушень, до складу яких входять члени адміністрації, психологи, педагогічні працівники, дільничні інспектори й самі учні. Сформовані банки даних на дітей «групи ризику», під контролем знаходяться сім’ї, що потрапили у складні життєві обставини; у наявності є акти обстеження житлово-побутових умов, психолого-педагогічні характеристики учнів. Не залишені поза увагою й учні, батьки яких у сучасних соціально-економічних умовах змушені виїжджати на заробітки. На облік взято 369 дітей – соціальних сиріт, 34 – дітей-сиріт, 41 дитина позбавлена батьківського піклування. Також налагоджено облік дітей, схильних до протиправної поведінки. На внутрішкільних обліках перебувають 183 учні, у службі у справах дітей – 58 неповнолітніх, у секторі кримінальної міліції у справах дітей – 5 неповнолітніх. І ще таке: за інформацією загальноосвітніх навчальних закладів у районі налічується 48 неблагополучних сімей, у яких виховуються 120 дітей.

Із метою підтримки та розвитку учнівського самоврядування, пошуку нових моделей, форм і методів його організації, ознайомлення з успішними та ефективними практиками участі в соціально-значущих програмах та проектах діяльності шкільних та районних органів на початку року проведено конкурс на кращу команду лідерів учнівського самоврядування «Наша команда».  Такі заходи вже входять у практику роботи освітніх закладів. Так, за результатами першого районного етапу конкурсу, матеріали команди учнівського самоврядування Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 – переможця районного етапу, було подано для участі в обласному заочному конкурсі на кращу модель учнівського самоврядування. Відрадно, що за висновками членів журі ІІ етапу конкурсу команду вищезгаданої школи нагороджено почесною грамотою департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації за перше місце в змаганнях.

Особливу увагу педагоги позашкільних установ приділяють залученню до гурткової роботи дітей-сиріт, напівсиріт, дітей з багатодітних родин.

Реформа школи спрямована на підвищення якості освіти та оновлення змісту і форми організації навчально-виховного процесу. Над цим ми працюємо постійно.

– Єлизавето Михайлівно! Одним із важливих етапів розвитку творчого педагога є участь у фахових конкурсах. Чи є вже якісь результати?

–  Авжеж. Щороку  у  відділі освіти обговорюються і рецензуються матеріали учасників районного етапу Всеукараїнського конкурсу «Учитель року». Торік у конкурсі взяли участь 8 вчителів у таких номінаціях: «Директор школи», «Початкове навчання», «Географія», «Трудове навчання». Лауреатами обласного етапу стали вчитель трудового навчання Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів В.С.Павлюк і учитель географії Кушницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Т.І. Гецко.

Із метою підвищення престижу професії вихователя ДНЗ, удосконалення майстерності та виявлення талановитих педагогів відбувся районний конкурс «Вихователь року – 2014», переможцем якого стала педагог Іршавської ДНЗ№1 В.В. Плескач. Було проведено також перший етап конкурсу «Шкільних бібліотекар», у якому взяли участь 27 бібліотекарів району. Його мета – залучення дітей до читання, підтримки і вдосконалення діяльності бібліотек загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, піднесення ролі бібліотекаря в суспільстві та підвищення престижу бібліотечної професії. Конкурс було проведено у двох номінаціях: «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу» і «Бібліотечний веб-ресурс». На другому (обласному) етапі конкурсу лауреатом стала бібліотекар Імстичівської ЗОШ І-ІІІ ступенів М.І. Грохольська.

– Надворі осінь! Що зроблено в навчальних закладах для того, щоб зима не застала нас зненацька?

– Про підготовку до осінньо-зимового періоду ми дбаємо повсякчас. У 2013-2014 навчальному році робота управління освіти, молоді та спорту РДА щодо реалізації програм з енергозбереження та енергоефективності  була спрямована на ремонт та оновлення даху та опалення загальноосвітніх навчальних закладів. Зокрема, ще у 2013 році було замінено дах в Ільницькій ЗОШ І ступеня, Колоднянській, Підгірнянській ЗОШ І-ІІ ступенів,  Кушницькій, Осійській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Завершено реконструкцію Броньківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, де встановлено нову систему опалення, енергозберігаючі вікна та двері, а також замінено дах. Реконструйовано систему опалення в Ільницькій ЗОШ І ступеня. Розпочато реконструкцію даху в Собатинській ЗОШ І ступеня. У зв’язку із стихійним лихом (сильним вітром) потребує реконструкції дах Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, а також вітражі в Осійській, Чорнопотіцькій ЗОШ І-ІІІ ступенів і Негрівській ЗОШ І-ІІ ступенів.

Із метою якісної підготовки до нового навчального року проведено ремонт системи опалення у Горбківській ЗОШ І-ІІ ступенів, Вільхівській, Іршавській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Здійснено ремонт та заміна газової апаратури в Мідяницькій, Сілецькій, Вільхівській, Хмільницькій ЗОШ І-ІІ ступенів.

Зроблено вже багато. Але і заплановано чимало. Головне для нас, педагогів, зробити освіту якісною, доступною до кожного школяра. А для цього слід створити й відповідні умови.

Розмовляв

Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар