Версія для друку Версія для друку

ПИСЬМЕННИКИ СРІБНОЇ ЗЕМЛІ – НА ПІДТРИМКУ АРМІЇ

Закарпатські письменники та викладачі Ужгородського національного університету організували акцію на підпримку української армії. У фоє ректорату цього навчального заладу на першому поверсі у середу та четвер минулого тижня тривала книжкова ярмарка, всі виручені кошти з якої пішли на придбання обладнання для наших військових, які беруть участь у АТО на Сході України. Більшість із письменників стояли за прилавками і продавали власні книги, спілкувалися із читачами та роздавали автографи. Відбувалися пожвавлені розмови про політичну ситуацію в країні, про стан забезпечення війська технікою та озброєнням, про письменників, які тепер на фронті, а таких у НСПУ четверо. Активно попрацювали та продали чимало книг: Василь Густі, Сергій Федака, Михайло Рошко, Галина Малик, Людмила Кудрявська, Володимир Товтин, Юрій Шип, Олександр Гаврош, Тетяна Рибар.

Від Іршавського району власні книги віддали для участі в акції обоє наших спілчан, членів Правління Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Шкіря та Василь Кузан. Останній також попрацював за спільним прилавком письменницької організації, де продавалися й видання Лідії Повх, Надії Панчук, Тетяни Ліхтей, Маріанни Шутко, Вікторії Андрусів, Петра Ходанича… Василь Шкіря написав і видав багато книжок для дітей, і всі вони успішно розійшлися і користуються неабиякою популярністю серед читачів. Для продажу на підтримку армії Василь Васильович виділив із недоторканних запасів найновіші видання: «Майстер Нехай», «Михайлик-Насміхайлик», «Пригоди поштарика», «Іван Сила і брати-розбійники». Василь Кузан, крім нових книг «Втомоповінь», «12:12:12», «DUOS світ», «Пірсинг», також виставив на прилавок раритетні вже збірки «Вагітна Муза» та «Верлібрідо».

Василь Кузан прокоментував подію так: «Покупці – у захваті. Окрім позитивного відчуття – що витрачені ними кошти підуть на благодійність, є можливість поспілкуватися з улюбленими письменниками, придбати книгу безпосередньо у автора – ще й отримати пам’ятний підпис». А Василь Шкіря сказав: «У нас нема можливості брати безпосередню участь у визволенні Сходу України від російських загарбників, але таким чином, продаючи книги і віддаючи виручені кошти на потребу армії, ми долучаємося до творення великої перемоги».

Більшість читачів, купуючи обрані видання, платили більше, ніж коштували самі книги, здачу не брали, а купюри власноручно опускали у скриньку, яку саме для збору коштів і встановили організатори посеред приміщення. Загалом за два дні акції закарпатські письменники зібрали на потреби армії понад десять тисяч гривень. Сподіваємося, що і ця дещиця нашої участі у великій справі принесе користь війську і наблизить перемогу та встановлення миру на нашій землі, у нашій славній великій Україні.

 

Олександра Кузан,

студентка відділення журналістики УжНУ

Ваш отзыв

Ваш коментар