- Нове життя - https://nz-ir.com -

МИТЬ, ЯКА НЕ ПОВТОРИТЬСЯ

22 серпня у районному будинку культури відбулася персональна фотовиставка під назвою «Погляд» гумориста і культурного діяча Юрія Мельника. Відкриття виставки було приурочено відзначенню в районі 23-ої річниці Незалежності України.

Фотографії були різножанровими – від природи до портретів людей, які відображають емоції та внутрішній стан.

Ми вирішили поспілкуватися із автором цих захоплюючих фото.

– Юрію Юрійовичу, скажіть, будь ласка,  що є надважливим у мистецтві фотографії?

– Найперше – це відчуття кадру та мета фотографії. Головне – вловити суть зображуваного. Потім – композиційні моменти, акценти, симетрії, асиметрії. Ці всі поняття вже входять у сам сюжет фотографії. Якщо це портрет, то тут головне – передача характеру, емоцій та настрою людини. Щодо технічних моментів, то тут відіграє важливу роль вибір ракурсу фотоекспозиції.

– На які теми ви найбільше любите фотографувати?

– Теми дуже різноманітні. Часто подорожуючи, без вибору теми, я їду з фотоапаратом, і, несподівано для себе, бачу і фіксую неочікувані моменти життя. Це, здебільшого, – природа, адже вона є творінням Божим.  Поява сюжетів є різною: портрети, дитячі фото, соціальна тематика. Я не зупиняюся на якійсь одній темі, бо люблю урізноманітнення.

– Які ви ставили перед собою завдання, коли планували робити вашу фотовиставку?

– (Усміхнувся та задумався) Знаєте, я не мав точного уявлення про те, які саме фотографії відбирати на виставку і навіть не думав над тим, чому вона буде присвячена. Хотілося показати себе у різній тематиці. При відборі фото, я намагався дивитися на них очима глядача і думав про те, чи міг би він затриматися біля тієї, чи іншої фотографії і замислитись про щось своє. Природа мені ближче, бо там – безмежне поле для фіксації. Я часто вживаю таку фразу як «Божественна природа», бо ми самі є її частиною. Кожне дерево, травинка – живі організми, які мають свою красу, барви, все дихає і живе.

– Чому ви вирішили так її назвати(фотовиставку)?

– Назва «Погляд» є моїм ставленням до життя, відображає мій внутрішній стан: емоції, переживання… Бог дав змогу людині бачити цю всю красу, яка нас оточує. Фотоапарат служить для технічної окраси цього всього. Назва цієї виставки відповідає суті  фотографії, бо я хотів донести до глядача те все, яке, можливо, люди рідко помічають: красу природи, внутрішню і зовнішню красу самої людини, адже життя є прекрасним, зважаючи на все те, що оточує нас.

– Що можете порадити початківцям у мистецтві фотографії?

– Найперше – це купити фотоапарат і не соромитися зустрічатися із більш досвідченими людьми у мистецтві фотографії, відпрацьовувати певний стиль, адже він виявляється потім сам по собі, по внутрішньому стані. І, звичайно, раджу читати літературу, присвячену мистецтву фотографії, вчити фотоуроки  і головне – мати можливість подорожувати, бо подорож збагачує внутрішній світ. І не завжди варто починати саме з дорогого фотоапарата, адже не ціна важлива, а те, у яких руках він знаходиться.

Розмовляючи із Юрієм Мельником, розуміємо, що не потрібно бути якимось великим генієм, щоб передати свій внутрішній стан глядачам, потрібно лише вміти помічати ту красу, яка нас завжди оточує, радіти кожному моменту, проведеному у цьому короткочасному та швидкоплинному житті, та головне – жити не так, ніби нам залишилася вічність попереду, а так – ніби це наш останній  день: берегти нашу Божественну природу, шанувати кожну дію, кожне слово і кожну мить життя.

Лілія Білунка,

студентка ІІ курсу  відділення журналістики УжНУ.