- Нове життя - https://nz-ir.com -

ГРІЙТЕСЯ ДЕШЕВО!!! – ЦЕ І Є ПАТРІОТИЗМ, АБО ЕНЕРГЕТИЧНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Енергетична незалежність України від Російської  «газової голки», як прояв патріотизму, не вартує ламаної копійки в порівнянні з патріотизмом, що стосується витратної частини бюджету  кожної сім’ї, фірми чи закладу. І це при тому, що ціни на газ зростатимуть і чи буде він взагалі?(рано чи пізно  –  закінчиться)!  Що стосується фінансової доцільності переходу на альтернативні джерела тепла, спробую довести пізніше, а зараз про марнотратство. Безглузда політика марнотратства  під  лозунгами: «Економіка має бути економною»,  що насаджували нам на протязі десятиліть, дала плоди. По сьогоднішній день сотні мільйонів тон соломи, соняшникового та кукурудзяного бадилля, дерев’яних відходів та іншого «непотребу» спалюється або гниє, разом з тим, забруднює атмосферу, отруює воду та грунти. Елементарні підрахунки енергетичної цінності біомаси –  «непотребу», переведені  в кіловат/години, або кіло/джоулі (1 кілограм біомаси можна перетворити в середньому на 15500 кДж.,  або 4,3 кВт/год, що замінює 0,5м3 газу),   переконливо свідчать, що «газова шара»  і дурість не мають меж. Ми топчемо ногами і знищуємо мільйони  Мега/ Ват, міліарди Мега/ джоулів, мільярди доларів і жаліємось на весь світ, що бідні?! Брехня!!! Міняймо психологію, станьмо патріотами, як мінімум власного бюджету. Лише таким чином вдасться дешевше обігріти родину, село, місто, Україну і навіть частину Європи. При тому не лише заощадити на дешевому паливі, а навіть і заробити!

На памяті розповіді мого діда Михайла Ільковича, що ще на початку минулого століття (це понад 100 років), більша частина Закарпаття (тоді Подкарпатська Русь), виживали за рахунок утилізації біомаси, перетворюючи її в дуже потрібний і ходовий європейський товар. Будучи підлітком, я заслуховувався з відкритим ротом про тодішні технологічні процеси. «Викопувалась в землі яма глибиною до 0,5 м діаметром  до 3 м. Від основи ями, аж до вершини висотою до 3 м накладалася копиця з дров, сухостоїв, гілок. (відходи графських лісозаготівель). Цю копицю закидували глиною і трамбували (ущільнювали)., робили невеличкий отвір в основи  копиці і підпалювали. Після загорання цей отвір також закидували землею і стерегли, щоб ця копиця не згоріла, а лише тліла, будь-яке загорання по всьому периметру негайно придушувалось новим слоєм грунту. Через тиждень кропіткої роботи ця біомаса перетворювалася на дерев’яне вугілля, яке успішно продавалося по всій Європі», а тепло, що виділялося, нагрівало лише повітря.

Лише з часом, набуваючи знань, здобуваючи освіти, я дізнався про цей надзвичайний процес перетворення, а саме: горіння без доступу кисню, що називається – «піроліз». Не буду втомлювати читача науковою та технічною термінологією, оскільки для зацікавлених існує інтернет. Спробую більш зрозуміло і по суті для Всіх.

Вже будучи досвідченим інженером, в період першої газової війни путіна проти України задумався над проблемою, яка очікує нас –  громадян України. Ця газова війна і дала поштовх  мені до створення  газогенеруючого (піролізного)  котла,  моделі: KD-TURBO

(Для  зацікавлених:

KD –  котел на дровах

TURBO – з тимчасовим примусовим піддувом

15 -100 кВт – потужність у кіловатаж)

Розуміючи важливість проблеми та актуальність теми, майже два роки часу та енну кількість грошей витратив разом з сином Володимиром на  створення  ескізів та  креслень, відпрацювання технології виготовлення, технології випробовування до перших взірців. Розрахунки потужності, розрахунки ефективності, створення інструкції по експлуатації та паспорта, підготовка до сертифікації, це титанічна праця. Результати експлуатації взірців у зимовий період 2007 року радували душу. Розрахунки підтверджені,  надійність гарантована, ефективність (ККД 85%) забезпечена! Так і розпочалось виробництво. Шкода, що жодна з тих часів влада не прислухалась до даного проекту. «Газова голка» влади та вплив на фінансово-енергетичні потоки перемагають здоровий глузд.

А зараз чиста арифметика для кожної людини.

Для обігріву приватного будинку площею від 100-150 м2 знадобиться близько 600 м3 газу в місяць , тобто

600м3 х 1,8грн = 1080 грн., вартість  оплати за газ/ місяць,  або 1080грн х 6 міс. = 6480 грн.. за  опалювальний сезон.

За цей період виробиться тепла 111600000 кДж. Чого можна досягти, спаливши 7200 кг дров, що складає ~ 10м3 х 280 грн. = 2800 грн. на сезон.                  Економія: 6480-2800=3680 грн.

Для підприємців при таких площах

600м3х6,28грн/м3=8768грнх6міс.=22608-2800=19808грн. – економія за сезон.

При більших площах опалення  ефективність економії зростає в рази.   Тобто, за 2-3 опалювальні сезони для громадян і менше одного опалювального сезону для підприємців котел на альтернативні палива окупається.

Водогрійні котли моделі <KD-TURBO> 15,18,20,25кВт.- всеїдні, тобто спалюється ВСЕ, що горить, не залежно від вологості та якості біомаси.  Вони є умовно дешевші- до 7000грн. Котли потужністю-30. 40. 50 75. 100кВт, ПІРОЛІЗНІ, газогенеруючі – тобто в них згорає не лише біомаса, а і газ, що утворюється в процесі тління,  цей процес забезпечує 85% ККД та дворазову загрузку на добу. Але вони значно дорожчі – від 15000грн.

М.Кертис