Версія для друку Версія для друку

ВІДРОДЖЕНЕ ІМ’Я ПИСЬМЕННИКА

Відбулося засідання оргкомітету  по підготовці та відзначенню 100-річчя з дня народження закарпатського письменника Василя Фенича. Вів його керівник апарату райдержадміністрації Олег Козенюк. Про вже зроблене на даний час інформувала присутніх член оргкомітету Любов Філеш. Вона відзначила, що вже виготовлено меморіальну дошку, випущено іменний календарик,  впорядковано збірку його творів, виготовлено ескіз надмогильної плити, яку буде встановлено на могилі Василя Фенича в м. Мукачеві. У закладах культури району із нагоди ювілею  письменника організовано книжкові виставки та літературні години, а в Ільницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено відкритий урок “Література рідного краю. Життя і творчість Василя Фенича”.

Своїми думками щодо відзначення ювілею письменника поділилися члени оргкомітету Василь Павлище, Василь Ловска, Ганна Матіко, Віктор Симканинець та інші. Святкування має пройти на високому рівні. До його проведення залучилася і громада Ільниці. Адже ільничани із повагою  ставляться до свого земляка. До урочистостей долучиться і обласна  організація Національної спілки письменників України.

− Ім’я Василя Фенича добре знане в українській літературі, − каже голова спілчан краю Василь Густі. − Свої твори він друкував на сторінках молодіжного журналу “Наш рідний край”. Уже після смерті письменника побачила світ його збірка “Мужність”.

Нагадаємо, що Василь Фенич народився 11 вересня 1914 року в с. Ільниця в бідній селянській родині. Закінчив Білківську горожанську школу, а із 1943-ого року продовжив навчання в Мукачівській торгівельній академії, звідки його  через два роки виключили за розповсюдження і пропаганду ворожої преси та літератури. За це навіть сидів у тюрмі.

Отож є, що згадати про письменника, про творчість якого замовчували десятки літ. Свого часу він зробив чимало для рідного краю. А тепер ми маємо подбати про відродження його чесного імені.

Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар