- Нове життя - https://nz-ir.com -

УСПІШНО ПОЄДНУЄ РОБОТУ ІЗ СВОЇМ ХОБІ

Оперуповноважений карного розшуку Іршавського райвідділу міліції, старший лейтенант Степан Вовканич не має поняття вихідний чи вже закінчився робочий день. Так само у пасічників немає  таких понять. Кожна вільна хвилина від роботи у міліції ним приділяється бджільництву.

Із дитинства Степан мріяв стати працівником карного розшуку, адже змалку любив спорт і хотів допомагати людям.  Будучи ще школярем часто заходив в Іршавський карний розшук, де в той час працював його брат Василь «опером». Він шукав привід,  щоб поспілкуватись із колегами брата, почути справжні розповіді досвідчених «оперів» про злочинців. Ця романтика посприяла у виборі професії. Його наміри підтримали батьки і рідні брати. Закінчивши середню школу, він пішов навчатись до Прикарпатського юридичного інституту Львівського державного університету внутрішніх справ України. Під час навчання брав активну участь у різноманітних спортивних змаганнях і навіть отримав звання «Майстер спорту України по самбо».

Здобувши професію правоохоронця, він бачив себе  тільки у карному розшукові.

Молодому лейтенанту міліції Степану Вовканичу було доручено опікуватись майже протягом чотирьох років такими населеними пунктами, як Негрово, Доробратово, Арданово, Кам’янське, Хмільник, Заріччя, Сільце. Жителі цих сіл досі звертаються при необхідності за допомогою до нього.

Робота карного розшуку побудована на взаємодопомозі. При необхідності, не зважаючи на зони обслуговування, оперативники один одному допомагають.  У м. Іршава грабіжник, користуючись тим, що серед ночі на вулиці жінка опинилась сама, відібрав у неї два мобільних телефони. Однак в цей час була ціла низка нерозкритих крадіжок  у райцентрі. Над розкриттям цього пограбунку та крадіжок працював весь особовий склад розшуку. Тоді Степан Вовканич та його товариш Василь Ісак  при перевірці підозрюваних у селі Собатино  затримали кількох жителів Міжгірського району, які скоїли 8 крадіжок у м. Іршава та пограбунок жінки. Як було з’ясовано, до нашого району їх привела симпатія до тамтешніх молодих жінок у селі Собатино. З деякими у них зав’язались тісні стосунки. А кохання потрібно було підтверджувати матеріально. Тому молоді люди вирішили піти легким шляхом, аби віддячити своїм подругам.

Згодом старшому лейтенанту  Степану Вовканичу доручають більш відповідальну ділянку роботи в Іршаві.  У цей період у кількох населених пунктах району та м.Іршава орудував крадій, від якого потерпіло аж 14 громадян. Впродовж цілого літа минулого року оперативні працівники розшукували крадія.  Він скоював крадіжки грошей, ювелірних виробів, а потім громадяни почали скаржитись, що зникає їжа, теплий одяг. Зловмисник переховувався від правоохоронців у покинутих будинках, у посадках, у полі, у сіносховищах.  Міліціонери знаходили його лежанки, де крадій ночував. Оперуповноваженим карного розшуку Степаном Вовканичем було отримано інформацію, що крадій переховується в урочищі Мальово у м. Іршава.  Дійсно, при перевірці між кукурудзяними полями помітив чоловіка, який відразу почав тікати. Однак Степан Вовканич наздогнав і затримав, хоча підозрюваний пробував йому робити опір, але в цей час на допомогу прийшов начальник розшуку Сергій Зінич та колеги.

Протягом п’яти років служби у карному розшуку Степан Вовканич розкрив чимало злочинів. Останній – це крадіжки автомагнітол із автомобілів у м. Іршава.  Попри зайнятість на роботі, Степан Вовканич знаходить вільний час для бджільництва. Раніше пасікою займався батько Василь Степанович, який навчив його доглядати за пасікою. У самого часу немає, але вже і сили не ті, щоб кожен день дивитись за бджолами, а Степана вони вже давно цікавили. Зараз у його пасіці 30 сімей. Він їх розмістив на невеличкому клаптику землі, на якому довелось трохи попрацювати, адже раніше там росли чагарники. Як розповів Степан, вже пробував свій власний мед і пригощав друзів. Навесні  проходив збір квітковий, далі липовий, а зараз різнотрав’я. Сидіти склавши руки, маючи пасіку, не доводиться.  Навіть сам виготовив кілька вуликів та рамки до них. Для того, аби бджоли почували себе добре, кожному вулику потрібно приділити  час, а його так обмаль у розшуковця.

– Розшук і бджільництво – тільки для працьовитих і наполегливих, – каже оперуповноважений карного розшуку, старший лейтенант міліції Степан Вовканич. Майже кожен день йому доводиться стикатись із людською бідою і йти комусь на допомогу, але все рівно міняти роботу він не бажає, бо тільки у розшуку працюють справжні чоловіки.

Віта Горзов,

Іршавський РВ УМВС.