- Нове життя - https://nz-ir.com -

ХРЕСТ В УРОЧИЩІ ПОГАРЬ

Цієї літньої спекотної  пори  в один із днів  в урочищі Погарь, за Довгим, троє  православних священиків освятили хрест. Провели Божественну  літургію під керівництвом настоятеля місцевого Свято-Успенського православного храму о. Василія Сливки. Зініціювали цю благородну акцію лісівники Довжанського лісництва ДП “Довжанське лісомисливське господарство” Іван Гернешій та Віктор Гойс.

Місцина, де споруджено святий хрест,  мала нехорошу історію та поганий поговір. Нерідко перехожі та працівники лісу чули дивні, інколи страшні  звуки. Тож за доброю християнською традицією, ця частина довжанської громади і освятила урочище, звівши хрест при дорозі

Урочиста подія надихнула  одну із прихожанок на такі  поетичні рядки:

Колись було тут село, і церква в ньому теж, відтоді минули століття, а спогадам немає меж.

І щоб про це не забувало прийдешнє наше покоління, поставили лісники хрест – прекрасне Боже створіння.

На ньому змучений Ісус, який прибитий до хреста, із ніг і рук його і серця невинна кров за нас текла.

Ти нас прости, єдиний сине цариці неба і землі, дай здоров’я усім людям, вклонюсь Тобі я до землі,

Любов Твоя щира до нас хай не згасне, у горю Ти нас не лиши, бо грішнії люди,

усі ми земнії, прости нас, Ісусе, прости.

І сьогодні присутні тут духовні святії наші отці, і Божеє слово із уст їх лунає, яке

живе у них в душі.

Тож молять Бога за нас усіх і Діву Пречисту Марію і Сина її, і всіх святих за кожну людську мрію.

Бо доля наша всіх у Бога, про це ми маєм знати, і молитву „Отче наш“ не треба забувати.

А тих людей, що хрест зробили далеко в лісі від села, Пречиста Діва Божа Мати від бід завжди їх берегла.

І ми присутні усі з вами, поки дає нам Бог ще сили, за хрест св’ятий цей не забули і до нього приходили.

 

Марія Білей,

с. Довге.

Михайло ІСАК.