- Нове життя - https://nz-ir.com -

ІНТЕРЕСИ СУСПІЛЬСТВА – В ОСНОВНОМУ ЗАКОНІ

28 червня виповнюється 18 років з часу знаменної події в історії українського народу — прийняття Конституції незалежної України.

Конституції виконують різну роль у сучасному світі. Вони мають декларативний або реальний характер. При чому декларативними можуть бути не тільки номінальні конституції тоталітарних режимів, а й демократичні конституції.

У сучасному суспільстві конституція має бути механізмом здійснення консенсусу всіх соціальних груп. Конституція повинна виражати інтереси не стільки держави, скільки інтереси громадянського суспільства, головною цінністю якого є людина. Це і є виміром соціальної цінності та ефективності конституції. Але, як свідчить історичний досвід і дослідження в цій сфері, коли в державі змінюється розстановка політичних сил, виникає питання про зміну положень конституції. І таке бажання є цілком зрозумілим, коли воно спрямоване на покращення життя простих громадян, а не на користь або бажання якогось чиновника, хай то буде і Президент України.

Саме з такими подіями у конституційній історії новітньої України були події, пов’язані з ухваленням змін до Конституції від 8 грудня 2004 року та їх наступне скасування.

Своїм рішенням № 20-рп/2010 від 30 вересня 2010 року Конституційний Суд визнав неконституційним Закон № 2222-IV від 8 грудня 2004 року у зв’язку з порушенням процедури його розгляду і ухвалення і відновив редакцію норм Конституції України, які були змінені, доповнені та виключені цим Законом. На початку жовтня 2010 року Верховна Рада ухвалила низку законів щодо приведення конституційного законодавства у відповідність з Конституцією України в редакції від 28 червня 1996 року.

Таким чином, чинна з 28 червня 1996 року Конституція України має лише  зміни від 01 лютого 2011 року, 19 вересня 2013 року та 21 лютого 2014 року. Всі побажання                                                                                                 щодо змін основного закону, від кого вони не        надходили б, повинні пройти випробовування часом. Або як влучно рекомендувала Венеціанська комісія, «Конституція має пройти перевірку на практиці … протягом значного періоду часу».

День Конституції ми не повинні сприймати як свято на честь нормативного акту. Ми повинні його сприймати як день затвердження наших прав і свобод. День ствердження того, − як зазначено у статті 3 Конституції України, − що “людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. Важливо, що Конституція України встановила непорушність гуманістичного принципу в майбутньому: при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинного законодавства не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод (ст. 22). Цей правовий акт має найвищу юридичну силу, тобто настановам і вимогам Конституції повинні відповідати всі, без винятку, правові акти, що видаються і діють у країні (ст.8 Конституції України).

Юрій Марущинець,

начальник Іршавського райуправління юстиції