- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВЕСНЯНІ КЛОПОТИ ФЕРМЕРА

Селянське господарство “Лан” с. Кам’янське – серед кращих у районі. Очолює його  турботливий господар Василь Балога. Уже дванадцятий рік поспіль він займається вирощуванням сільськогосподарських культур. Цьогоріч він вирощує ячмінь на площі 34 га, кукурудзу −50 га, озиму пшеницю − 130 га, вівса − 7 га і яру пшеницю на площі 8 гектарів.

Усі поля дбайливо доглянуті, у гарному стані. Фермер каже, що і оранку, і сівбу, і догляд проведено на належному рівні. Тому й види на врожай хороші. Головне − аби послужила погода. Ба часто буває так, що часті зливи і град понівечать працю сільгоспвиробників, зведуть нанівець.

Працювати Василь Балога має з чим. У нього п’ять нових тракторів, наявна грунтообробна, посівна і зернозбиральна техніка. На сьогоднішній день, – каже фермер, – озимина повністю підживлена аміачною селітрою, внесено гербіциди.

На ячмінному полі разом із Василем Івановичем зустрів державного інспектора сільськогосподарської інспекції Закарпатської області Олександра Штефаня (на фото). Він перший помічник − консультант фермера. Землю любити одне, – вважає В. Балога, – а вести за нею правильний догляд −  зовсім інше Без агрономічної служби в сучасних умовах не обійтися.Тут треба думати і про сівозміни, і про високоякісне насіння, і догляд за культурами в стислі агротехнічні строки і обстеження фітосанітарного стану полів.

Клопотів у ці весняні дні у фермера вистачає. Тому із самого ранку до пізнього вечора він знаходиться у полі. Тут його і кабінет, і основна робота. До речі, у поле часто навідується в.о. голови РДА Іван Мошкола.

Василь ШКІРЯ.