- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПОГЛЯД НА ІСТОРІЮ

9 травня ‒  підсумок ще одної національної трагедії, коли українці змушені були воювати за чужі імперські інтереси.

«День Перемоги «… Давайте подивимося на цей день очима простих українців – цивільних, солдатів Червоної армії, бійців УПА, ба навіть дивізії «Галичина», які пережили жахіття Другої світової війни. Що для них значить цей день – 9 травня?

Передусім, щоби зрозуміти противників та прихильників помпезного святкування «Дня Перемоги», зробимо короткий екскурс в історію.

Україна до 1945 року була пошматована на частини, і в такому складі, як ми знаємо її сьогодні, ніколи не існувала. Трагедія її в тому, що населення різних частин України, яке перебувало у складі ворожих держав, змушене було воювати між собою. Причому керівництво цих держав зовсім не хвилювало життя мирних українців, їх небажання підіймати зброю проти своїх братів. Поляки, австрійці, угорці, росіяни з радістю використовували українців як гарматне м’ясо, кидали їх один проти одного заради власних інтересів. Відсутність власної держави, яка би захищала українців, змушувала їх боротися за інтереси ворожих їм держав. Так відбулося і в період Другої світової війни. Українці воювали у складі радянських, польських, чеських, угорських, власних збройних сил, часто брат проти брата. За ці страшні майже чотири роки загинуло близько  15 мільйонів українців, з них більше половини цивільне населення. Країну було спалено та розтоптано чоботами фашистських і комуністичних загарбників. Через амбіції двох тиранів загинули сотні мільйонів людей. Одного з них вдалося перемогти, але надзвичайно дорого далася перемога над фашизмом. Десятки років знадобилося нашим дідам, щоби відбудувати країну, але найгірше – вона залишилася під окупацією Радянського Союзу.      

Наслідки цієї окупації ми відчуваємо і сьогодні. 9 травня завжди було більше політичним, ніж народним святом — військові паради були своєрідною формою пропаганди війни, а не мирних намірів. На сьогодні «День Перемоги» виконує важливу для режиму Путіна функцію інструмента реабілітації радянського минулого, адже перемогою над нацизмом виправдовують найбільші злочини радянської влади і особисто Сталіна. Таке виправдання потрібне керівництву країни, яке основою сучасної ідеології Росії ставить ідею відновлення СССР та посилення ідеологічного впливу Росії на пострадянському просторі. Як засвідчили останні події в Криму та на сході України, цей ідеологічний вплив стає основою для проросійських і антидержавних настроїв в Україні.

Тож яким має бути ставлення до 9 травня? Перш за все, «День Перемоги» — це символ трагедії та гуманітарної катастрофи, яка коштувала життя мільйонів людей, завдала непоправних втрат людській цивілізації та культурі. Щодо України, то 9 травня – це ще одна національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси.

Михайло МочаН,

голова Іршавської

районної організації

 ВО «Свобода»