Версія для друку Версія для друку

ЗАВЖДИ В СТРОЮ

Понад тридцять років свого життя благородній справі вирощування огородніх культур присвятила шанована і поважна людина в Іршаві  Степан Петрович Овсак.

Його життєвий шлях був тернистий… Свій дев’ятнадцятий день народження зустрів на День Перемоги в травні 1945 року на території  Німеччини.

А народився Степан Петрович  Овсак 10 травня 1926 року в Іршаві. Після закінчення  восьми класів народної школи працював в господарстві батька. Шістнадцятирічного юнака разом  із  однолітками угорські власті відправили на роботу в Угорщину.

Командир тилового  підрозділу Червоної Армії наказав всім іршавським юнакам навантажити на вози патрони та інше військове  спорядження і відвезти до Будапешту. Там вже всім видали довідки і майже пішки  добралися до Берегова.

У вже визволеній Іршаві Степан організовує молодь в добровольці Червоної Армії. У Сваляві пройшло двотижневе навчання, і вже потім їх відправили на фронт. Степан потрапив у стрілецький полк. Перше бойове хрещення відбулося під Остравою.Німці атакували підрозділи червоноармійців, але прорвати оборону їм не вдалося. На ділянці наступу ворога переважно були  закарпатці, серед яких і бронебійник Степан Овсак. Вони дали рішучий опір противнику. За участь у цьому бою рядовий Степан Овсак був нагороджений орденом Слави ІІІ ступеня. Був поранений.

Найзапекліший бій запам’ятався Степану при форсуванні річок  Одер та Вісла. Рота, в якій служив, перейшла в наступ. Горіли німецькі танки, навколо стрілянина…

У кінці травня 1945 р. Степан Овсак демобілізувався. Повернувся до мирного життя. Одружився.

1948 р. пов’язав свою долю із органами внутрішніх справ. Тяжкими були післявоєнні роки. На території  району все ще залишалися банди, що грабували магазини, складські приміщення та мирних жителів. Йому доручили відповідальну роботу − дільничного інспектора сіл Брід, Чорний Потік, Крайня Мартинка, Підгірне. На той час там діяла банда Грабницького.

Потім Степан Овсак – дільничний в Ільниці. У 1954 р.  звільнився з органів внутрішніх справ і переходить працювати  на меблеву фабрику. Був майстром, начальником цеху, передовиком  меблевого виробницта.

Після дванадцятирічної перерви, 1966 р. знову працює в органах внутрішніх справ старшим інспектором карного розшуку. Старший лейтенант  Степан Овсак серйозно працював у цій службі, розслідував тяжкі злочини, за які його і було нагороджено  іменним годинником від міністра внутрішніх справ. Працюючи у карному розшуку, в Степана Овсака проявився неабиякий потенціал справжнього кваліфікованого “слідчого”: бере активну участь у розкриттів злочинів.

За 27 років  праці в оранах внутрішніх справ за взірцеве виконання службових обов’язків був нагороджений подяками, грошовими преміями, значком “Відмінник міліції”, медалями “За бездоганну службу”. С.П. Овсак користувався і користується велиим авторитетом серед своїх колег. Обирався депутатом Брідської та Чорнопотіцької сільських рад.

Хоч Степан Петрович людина похилого віку, але з гумором. Полюбляє співати   закарпатські народні пісні.

Разом із дружиною Магдалиною Василівною виховали двох доньок і сина Степана, який і пішов з слідами батька. Є 5 внуків і 9 правнуків.

Михайло ЛОМАГА,

с. Брід.

Ваш отзыв

Ваш коментар