- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПРО БЮДЖЕТНІ КОШТИ І ФІНАНСОВУ ДИСЦИПЛІНУ

Під керівництвом в.п. голови райдержадміністрації Івана Мошколи відбулася нарада з головними бухгалтерами сільських та міської рад. Учасниками наради були і керівництво фінансового управління райдержадміністрації. Іван Іванович поінформував присутніх про те, що з метою забезпечення відновлення економіки України та невідкладної стабілізації фінансової ситуації відповідно до положень Програми діяльності Кабінету Міністів України Урядом вжито ряд заходів, зокрема:

– 01 березня 2014 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №65 «Про економію бюджетних коштів та недопущення втрат бюджету» та розпорядження  Кабінету Міністрів України  № 156-р «Про заходи щодо збалансування місцевих бюджетів у 2014 році в процесі їх виконання»;

– 27 березня 2014 року внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», які враховують реалії економічної ситуації та динаміку її розвитку.

З метою досягнення зазначених цілей передбачено вжити як на центральному, так і на місцевому рівні ряд заходів стосовно економного та раціонального використання бюджетних коштів та посилення фінансово – бюджетної дисципліни. Зокрема, органам казначейства доручено здійснювати погашення кредиторської заборгованості за капітальними видатками розпорядників та одержувачів бюджетних коштів виключно після  підтвердження обсягів такої заборгованості органами Держфінінспекції.

Перевірці підлягає вся заборгованість за капітальними видатками, що виникла під час їх проведення за рахунок субвенцій та коштів державного бюджету.

Стосовно погашення кредиторської заборгованості за капітальними видатками, що здійснюються з місцевих бюджетів, то підтвердження обсягів такої заборгованості повинно забезпечуватися в рамках проведення Держфінінспекцією роботи відповідно до повноважень з контролю за дотриманням  бюджетного законодавства, визначених статтею 113 Бюджетного кодексу України.

На порядку денному стояли чотири питання. Про уточнення обсягів сільських та міського бюджетів на 2014 рік доповідала начальник фінансового управління райдержадміністрації Оксана Симчик. Вона говорила, що рішенням сесії Іршавської районної ради «Про уточнення обсягів районного бюджету на 2014 рік, затверджених рішенням районної ради від 3 лютого 2014 року №427 «Про районний бюджет на 2014 рік», затверджено уточнені обсяги міжбюджетних трансфертів (дотації вирівнювання) для сільських і міського бюджетів на 2014 рік.

Із дохідних джерел загального фонду місцевих бюджетів району на 2014 рік уточнюється обсяг податку на доходи фізичних осіб. Інші види джерел доходів залишаються на рівні, затвердженому у місцевих бюджетах на 2014 рік попередніми рішеннями.

Що стосується видаткової частини сільських та міського бюджетів, то уточнення до обсягів на 2014 рік вносяться по галузі «державне управління», «дошкільна освіта» та «культура і мистецтво».

Внесення змін зумовлено збереженням розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня по 31 грудня 2014 року у сумі 1218 грн. та збереженням посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС впродовж року на рівні 852 грн.

Заступник начальника – начальник бюджетного відділу фінансового управління райдержадміністрації Євгенія Онисько інформувала присутніх про  те, що при проведенні розрахунку фонду оплати праці на 2014 рік в галузі «дошкільна освіта» необхідно врахувати норми постанови Кабінету Міністрів України № 88 від 25.03.2014 року «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 373».

Цією постановою регламентується встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх і інших установ незалежно від їх підпорядкування у межах її граничного обсягу від 1 до 20 % посадового окладу та у межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний бюджетний період. Тобто, у разі встановлення незабезпеченого обсягу коштів відповідного місцевого бюджету на видатки з основних виплат по заробітній платі з нарахуваннями в галузі «дошкільна освіта» встановлення такої надбавки є не обов’язковим.

Начальник відділу доходів та фінансів галузей виробничої сфери фінансового управління Лариса Горзов говорила про стан виконання розпоряджень голови Іршавської РДА № 123 від 26.03.2014 «Про заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів» та № 124 від 26.03.2014 року «Про заходи щодо збалансування місцевих бюджетів у 2014 році в процесі їх виконання», згідно з якими рекомендовано органам місцевого самоврядування розробити і затвердити відповідні заходи та копії цих заходів разом з розпорядчим документом у встановлений термін надати фінуправлінню.

У «різному» слово було надано директору Іршавського районного центру соцслужб сім’ї, дітей та молоді Ірині Вовканич. Вона зазначила, що враховуючи важливість забезпечення соціального захисту вразливих категорій населення, надання їм підтримки у подоланні наслідків, пов’язаних з економічною та політичною нестабільністю, переселенням та облаштуванням біженців з Криму, супроводом сімей загиблих та покалічених в результаті останніх подій, потребою проведення роз’яснювальної роботи щодо отримання компенсаційних виплат, об’єднання та координації зусиль працівників соціально – гуманітарної сфери та громадських структур на профілактику соціального сирітства, формування засад відповідного батьківства, райдержадміністрація звертається до керівників органів місцевого самоврядування з проханням розглянути можливість зберегти посади та віднайти можливість утримувати їх за рахунок коштів місцевих бюджетів за видатками, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Завершуючи нараду, Оксана Симчик відповіла на всі запитання, які були задані присутніми та надала певні рекомендації.