Версія для друку Версія для друку

ДЕЯКІ ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ «ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ»

13 березня 2014 року Верховна Рада мінімально необхідною кількістю голосів (226) проголосувала за зміни в закон про вибори президента України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу.

Закон було підтримано з поправками парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Так, було враховано поправку про те, щоб доповнити частину першу статті 84 таким реченням: “ЦВК зобов’язана встановити результати виборів президента України незалежно від кількості виборчих дільниць/виборчих округів, на яких голосування не відбулося”.

Крім того, було підтримано поправку – “У разі, якщо голосування в межах окремих територіальних виборчих округів не відбулися, результати голосування в день виборів президента України встановлюються за встановленими підсумками голосування в інших територіальних округах”.

Також, депутати доповнили ст. 83 частиною: “Окружна виборча комісія зобов’язана встановити підсумки голосування в межах територіального виборчого округу, незалежно від кількості виборчих дільниць відповідного округу, на яких голосування не було організовано і проведено в день голосування відповідно до статей 76 або 77 цього закону”. У разі, якщо голосування на всіх дільницях виборчого округу в день голосування не було організовано та проведено відповідно до статей 76 і 77 цього закону, окружна виборча комісія встановлює, що голосування в межах відповідного виборчого округу не відбулися.

28 лютого Верховна Рада України внесла деякі технічні зміни в процедуру проведення передвиборної кампанії на виборах президента України, зокрема, уточнила терміни формування окружних комісій і скоротила час відведення місць для агітації.

Український парламент також прийняв за основу законопроект про внесення змін до закону про вибори президента України № 3224 -д, що передбачає, що фотографування і відеофіксація будь-яким способом результатів волевиявлення виборців, зокрема й особисто виборцями у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняється і є порушенням таємниці голосування.

Позачергові президентські вибори в Україні призначені на 25 травня 2014 року.

Юрій Марущинець,

начальник Іршавського райуправління юстиції

Ваш отзыв

Ваш коментар