- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПРАЦІВНИКАМ КУЛЬТУРИ — СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ

На своє позачергове засідання зібрались голови первинних профорганізацій працівників  культури району. На порядку денному стояло одне питання,  яке виявилось найактуальнішим серед питань сьогодення – це інформація з приводу пропозицій Міністерства фінансів України щодо подальшого існування галузі культури. Засудивши такі пропозиції,  було прийнято рішення направити листи від працівників культури району до Міністра культури України Євгена Нищука, Прем’єр-міністра  України Арсенія Яценюка та Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності В’ячеслава Кириленка. У зверненні  було            акцентовано, що впродовж багатьох років, крок за кроком, Міністерство культури та Профспілка, за підтримки Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності послідовно напрацьовували нові принципи та механізми соціально-економічного захисту працівників культури. На сьогодні, запорукою реалізації державної політики у сфері культури є Закон України «Про культуру», який визначає не тільки правові засади діяльності у сфері культури, а й регулює питання соціального захисту працівника      культури. Статею 29 ЗУ «Про культуру» держава забезпечує: роботу на повну тарифну ставку; створення належних умов праці, її оплату; правовий, соціальний, професійний захист; інші гарантії (доплати, надбавки, премії, винагороди), встановлені законом.

На жаль, соціальна справедливість, яка виборювалась на Майдані, в разі запровадження даного Плану заходів призведе до скорочення соціальних гарантій працівників культури, що позначиться на їх заробітній платі, до занепаду позбавлених бюджетної підтримки сільських клубів, бібліотек, музеїв, театрів, шкіл естетичного виховання та унеможливить доступ до культурних надбань широких верств населення.

Не допустити впровадження звуження соціальних гарантій працівників культури,  звернулись до владних структур 365 членів профспілки Іршавського району, щоб запропоновані антикризові заходи не стали новим детонатором соціального невдоволення та «точкою остаточного неповернення».

Приємно зазначити, що за результатами засідання Уряду, вищезазначені пропозиції Мінфіну були зняті з розгляду Кабміну.

Оксана Сідор,

голова райкому профспілки  працівників культури Іршавського району