- Нове життя - https://nz-ir.com -

ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР МЕТОДИСТІВ У ІРШАВІ

Нещодавно на базі районного будинку дитячої творчості відбувся обласний інструктивно-методичний семінар на тему «Взаємодія школи, сім’ї, громадськості у формуванні особистості сучасного школяра».

Відповідальними за проведення інструктивно-методичного обласного семінару були Сивохоп В.І., методист кабінету координаційно-методичної діяльності ЗІППО та Качур Б.М.,  завідувач кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти ЗІППО, кандидат педагогічних наук. Серед запрошених гостей були начальник управління освіти, молоді і спорту Є.М. Яцканич та заступник голови РДА М.І Сочка., які привітали гостей, побажали плідної праці.

Організувала та чітко спланувала роботу семінару методист РМК із виховної роботи управління освіти, молоді і спорту  О.С. Галас. Вона ознайомила усіх присутніх із програмою семінару і запросила до слова директора РБДТ Й.Ю. Мельник

Йолана Юріївна розповіла учасникам семінару про щоденну роботу районного будинку дитячої творчості, про успіхи та досягнення вихованців, про співпрацю гуртківців із школами району та позашкільними установами.

Візитну картку освітніх установ району представила заві-дувач РМК управління освіти, молоді і спорту  М.Ю. Гудь.  Вона розповіла про організацію освітнього процесу Іршавщини, про успіхи й досягнення обдарованої молоді, наголосила на високій оцінці учнів-переможців олімпіад та конкурсів, на участі вихованців у МАНі, а також  висвітлила високу педагогічну майстерність педагогічних працівників Іршавщини.

Про важливість взаємодії школи, сім’ї, громадськості у розвитку учнівської молоді наголосив Б.М. Качур, завідувач кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти ЗІППО.

Про роль навчального закладу у формуванні в особистості сімейних цінностей розповіла В.І. Сивохоп. Вона ознайомила присутніх із змістом Програми «Сімейні цінності», підкреслила її структуру, завдання, мету та особливості впровадження. Валентина Іванівна зазначила, що основними факторами змістовного виховання є сім’я, родина.

І.І. Терпай, голова районної ради батьківського комітету, говорив присутнім про роботу районного учнівського врядування, про перший та другий етапи районного конкурсу на кращу команду лідерів  «Наша команда», а також висвітлив питання, які обговорюються та вирішуються  батьківською радою.

На підтвердження роботи учнівського врядування у районі із презентацією своєї діяльності виступили учні Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, переможці районного конкурсу на кращу команду лідерів учнівського врядування «Наша команда». Після цього гості семінару переглянули відеоролик діяльності лідерів учнівського врядування Іршавської  ЗОШ І-ІІІ ст. №1.

Про основні напрямки роботи районної учнівської організації «Лідер» розповіла керівник гуртка РБДТ Гряділь М.Ф. Вона ознайомила всіх присутніх із буденною роботою членів учнівської організації. При цьому підкреслила, що основне завдання районної учнівської організації «Лідер» – вміння виховувати патріота, громадянина України. Для цього охоплюються різні ділянки роботи: зустрічі, дискусії, диспути із представниками влади, керівних органів, структурних підрозділів, управлінь, фондів тощо. Займаючись у організації «Лідер», діти вчаться аналізувати, співставляти, мати власну точку зору.

Цікавим був виступ В.В. Кузана, члена національної спілки письменників та журналістів України, який підкреслив, що сленг – це постійна словотворчість, в основі якої лежить принцип мовної гри. Доречним та змістовним було доповнення презентації учнівського проекту «Культура молодіжної мови: реальність і перспективи», представлене методистом РМК управління освіти, молоді і спорту Береш О.І. та  заступником директора з навчально-методичної роботи Іршавської гімназії Гецко Н.М. Вони звернули увагу аудиторії на необхідності диференціації сленгу, жаргону та суржику, а також окреслили перспективи культури молодіжної мови.

Практична частина обласного семінару проходила на базі Іршавської ЗОШ №2. Директор школи Г.Ю. Гичка представила присутнім візитну картку навчального закладу, розповіла про успіхи та досягнення учнів та подарувала на згадку буклети. Після цього вона зорієнтувала увагу учасників семінару на  співпрацю «педагогічного трикутника» учнів, батьків та вчителів.

 Г.В. Попович, заступник директора з виховної роботи, презентувала брифінг на тему «Виховуємо особистість». Ганна Василівна наголосила, що  школа озброює дітей ґрунтовними знаннями та виховує моральні якості, необхідні в дорослому житті. Вона  запропонувала провести змагання ерудитів – інтелектуальний марафон «У колі шкільної родини».

Отже, взаємодія школи, сім’ї та громадськості – необхідна умова успішного навчання та виховання сучасного школяра.

І.Попович,

головний спеціаліст УОМіС,

 О.Береш,

методист РМК УОМіС.