- Нове життя - https://nz-ir.com -

ХТОСЬ ЛОВИТЬ, А ХТОСЬ ВІДПУСКАЄ

Майже два тижні тому у верхніх частинах наших річок розпочався нерест риби.

‒ Першим підійшов подуст, ‒ ділиться свіжими враженнями районний мисливствознавець Іван Геда. ‒ Ми вже кілька днів очікували цей час, і тому оперативно відреагували на ситуацію.

За цими словами Івана Івановича складна і копітка робота. Відслідковувати температурний режим повітря і води, перевірити автомобільні під’їзди  і підходи до тих місць де риба найбільш доступна для браконьєрів. І саме головне ‒ зорганізувати охоронні групи,  бригади, актив сіл, та найперших помічників ‒ свідомих рибалок і мисливців, готових виступити на захист іхтіологічних ресурсів краю. Тієї першої ночі вони, а це майстер лісу Довжанського – Петро Ловга, єгер Річанського лісництв Василь Ковач, Євген Будул із Броньки, інспектор дозвільної служби Іршавського РВ УМВС України в Закарпатській області Богдан Орос та інші.

За достовірними даними, на території Іршавщини є не менше 30 місць, де на річкових та потокових перепадах люблять «поживитися» «риблята» нічного водного полювання. До честі багатьох добровільних помічників лісівників вдається уберегти рибу від варварського нищення в період нересту. Серед них районний мисливствознавець називає Івана і Володимира Чучків із Довгого, їх земляків Дмитра Барана, Владислава Петрищу, Василя Німчука і Бориса Сабадоша із Приборжавського.

Нічні варти цих та багатьох інших людей зберігають народне добро. І цей труд не минає даром. Хоча інколи і у цих людей, відданих благородній справі примноження нашого спільного багатства, стає гірко на душі і від безнадії опускаються руки. Красномовний факт ‒ минулого року в такий самий сезон працівники ДП «Довжанське лісомисливське господарство» затримали браконьєрів у яких навіть було вилучено вибухівку. Про це повідомляла навіть прес-служба нашої міліції. І тепер, досвідчений і вдумливий читачу догадайтесь з трьох разів, чим завершилася ця справа. Правильно! Ви вгадали! Наші доблесні правоохоронці успішно спустили її на гальмах.

 

Михайло ІСАК.