- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЗА ДОБРОБУТ ДІТЕЙ

Майже два роки в Ужгороді діє Закарпатська обласна громадська організація «Міцна родина», яка працює у різних напрямках: надає інформаційну, консультативну допомогу подружнім парам та молоді. Особливу увагу організація надає доброчинності, проводить різні заходи, поїздки в інтернати Закарпаття та дитяче онкологічне відділення.

Наразі опікуємося Часлівецькою спеціалізованою школою-інтернат Ужгородського району, Перечинською загальноосвітньою школою-інтернатом І-ІІ ст., обласним будинком дитини в м. Свалява, Чинадіївським ДНЗ інтернатного типу для дітей дошкільного та шкільного віку, що на Мукачівщині, Нижньобистрянською школою інтернатом Хустського району. Ну і ясна річ, Імстичівською та Ільницькою школами-інтернатами, що на Іршавщині.

На разі, діючим у нас є проект «Створи своє майбутнє», який профінансував нам «Джинджер Фонд УКОФ» Він полягає у тому, аби ознайомити випускників інтернатних закладів із професіями, якими можна опанувати на Закарпатті. Тобто ми хочемо допомогти їм обрати таку спеціальність в майбутньому, за допомогою якої можна заробляти гроші . Також ми інформуємо про навчальні заклади, підприємства, де можна буде працевлаштуватись після навчання. Звісно, беремо до уваги актуальність професії, адже детально досліджуємо ринок праці в області. Також ми б хотіли взяти на себе допомогу юридичного супроводу – правильно оформити пакет документів необхідний для здачі в приймальну комісію, відповідного навчального закладу.  Зараз ми заключаємо договори з інтернатами і розповідаємо про нашу працю.

Зустрічі з вихованцями інтернатів проходять в дуже позитивній  атмосфері, адже кожен з них усвідомлює важливість такого непростого рішення, як вибір майбутньої професії. Обсяг наданої інформації про нинішній стан ринку праці, а також проходження профорієнтаційних тестів є необхідним для випускників, адже він дасть їм змогу зробити правильний вибір. Така концепція роботи є досить  результативною, і тому ми хочемо залучити до неї всіх випускників інтернатів нашої області і в тому числі Імстичівську та Ільницьку школи-інтернати.

Дітки цих інтернатів нам запам’ятались з часу проведення акції «Дерево здійснення мрій».  Ця благодійна акція охопила і об’єднала дуже велику кількість бажаючих з Ужгорода  і Іршавського району, які захотіли подарувати діткам свято в день Святого Миколая.

 Для цього ми заздалегідь попросили діточок із Імстичівської та Ільницької шкіл-інтернатів, написати листи-бажання. Відтак, написані дітлахами листи з проханнями перетворили дитячі мрії на реальність ми прикріпили до символічного дерева і розмістили його у сесійній залі Ужгородської міської ради з тим, аби кожен небайдужий депутат зміг реалізувати хоча б одну мрію. Зі 129 листів, а саме стільки є вихованців у навчальному закладі, 41 забрали депутати Ужгородської міської ради, решта ми віднесли до церкви, де прихожани також  долучилися до цієї акції. Скажу одне, листів навіть не вистачило всім бажаючим.

А ще, коли до нас почали приносити ті речі, котрі замовляли дітки, була дуже вражена. Адже це були недешеві і якісні подарунки. Дехто замовляв спортивний костюм, взуття, теплі куртки, МП3, МП4 плеєри тощо. За солодощі ми вже й не кажемо. Що дуже зворушило моє серце, так це те, що люди навіть відписували діткам листа ніби від Миколая з найкращими побажаннями. Наше офісне приміщення було вщент завалене подарунками. А ми відчували себе справжніми посланцями Святого Миколая.

Перед врученням подарунків для дітей Ільницької школи-інтернату ми влаштували концертну програму. Радував своїм співом дітлахів наш волонтер  – Василь Фегер. З веселими посмішками діти зустріли двох клоунів, які приїхали з нами з Ужгорода. Вони із задоволенням брали участь у всіх запропонованих конкурсах та забавах. Було цікаво спостерігати як до цих веселощів приєднався і педагогічний колектив інтернату.  Багато в чому нам допомогли Іршавські підприємці, з якими співпрацювала Крістіна Попович (асистент організації, родом з Іршавщини): Іван Михайлюк, Микола Росоха, Іван Липчей, Матвій Селянчин, Петро Шаленик, Іван Бобик та Василь Попович. Всі вони з великим бажанням проявили свою активність до такої співпраці з нашою організацію. Були зібрані кошти, які ми використали на організацію святкової програми.

Маріанна Ісайська,,