- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВЕЛИКИЙ ПОЕТ УКРАЇНИ

Тарас Шеченко! Світло незгасної поезії. Добре ім’я, висока слава! Один сучасник Тараса Шевченка сказав про нього: «Щастя в житті було не для нього, його чекає інше, посмертне щастя – слава!»

Важко назвати поета, який би значив у житті свого народу, як Тарас Шевченко. Печать Шевченкового духа лежить на всіх ділах, на всіх сторонах суспільного і культурного життя українського народу.

2014 рік проголошено роком Т.Г.Шевченка. У Чорнопотіцькій ЗОШ І-ІІІ ступенів було проведено Шевченківське свято «Провісник долі України», яке підготувала старший учитель, вчителька української мови і літератури Марія Юріївна Щока з учнями 8-го класу.

Клас святково прибраний, на дошці – вислови про Шевченка. В центрі на стіні вишитий портрет Шевченка, обрамлений рушником.. Вступним словом свято відкрила Марія Юріївна, яка сказала, що ми вшановуємо Генія українського народу, Пророка української землі, народного поета, який щиро й самовіддано любив свою Україну, любив народ.

Його твори  актуальні у  всі часи. Слово Шевченка звучить зараз у Києві на Майдані. Щоб підготувати це свято, учні 8-го класу прочитали багато друкованої літератури, вивчили напам’ять поезії Кобзаря.

 Учні розповіли про життєвий шлях Тараса Шевченка. Гортаються слайди «Сторінки з біографії». Інсценізували «Дитинство Шевченка». Звучать вірші поета, балада «Тополя». На слова Шевченка складено багато пісень. Всі присутні на святі слухають запис пісні на слова Т.Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий», «Ми не забудем тебе, Тарасе». На закінчення свого виступу  учні запевняють, що вони будуть творити країну, про яку мріяв Тарас.

Пройшли конкурси на краще виконання творів Т.Г.Шевченка і про Шевченка, стінгазет про Кобзаря, конкурс на кращий малюнок і, звичайно, літературні ранки.

Ми високо шануємо пам’ять великого поета в сім’ї вольній, новій, згадуємо його не тільки незлим, але найпрекраснішим, найвищим словом.

Марта МОЧАРКО,

завідувач бібліотеки Чорнопотіцької ЗОШ І-ІІІ ступенів