Версія для друку Версія для друку

ОПОВІЩЕННЯ − НЕ МОБІЛІЗАЦІЯ: ДІЙМО РІШУЧЕ, АЛЕ БЕЗ ТРИВОГИ І ПАНІКИ

Із початку тижня в районі відбулися деякі події, що на фоні тих  процесів, які проходять у Криму, викликали певні кривотолки та непідтверджені “страхи”. У ніч із неділі на понеділок до деяких жителів  багатьох сіл району навідалися начальники військово-облікових столів сільських рад, активісти сільських рад із повідомленнями про виклики в Іршавсько-Виноградівський ОРВК. Деякі гарячі голови та “кореспонденти “Агентства ОБС” ( одна баба сказала) майже  оголосили мобілізацію. Редакція за роз’ясненнями звернулася до військового комісара об’єднаного Іршавсько-Виноградівського військового комісаріату В.З. Опришка.

− Ніхто ніякої мобілізації не оголошував і на даний час, відповідно до наявної ситуації, не проводитиме, − сказав Віктор Зінонович. − Проходило контрольне оповіщення військовозобов’язаних запасу щодо їх місцезнаходження. Уточнювалися персональні облікові їх дані і уточнення списків команд за військово-обліковими спеціальностями.

Окрім того, на виконання розпорядження оперативного командування “Північ”  організовано навчальні збори особового складу військовозобов’язаних офіцерів запасу,  які проживають  на території, підпорядкованій об’єднаному  Іршавсько-Виноградівському  військовому комісаріату. Зборову підготовку на базі об’єднаного військкомату для відновлення командирських навиків проходять 35 чоловік.

В цілому із майже трьох сотень жителів населених пунктів Іршавщини, які повинні були прибути в Іршаву для уточнення їх персональних облікових даних, виконали цей громадянський обов’язок близько сотні.

При цьому, слід виокремити той красномовний факт, що протягом  цих днів у об’єднаний військовий комісаріат прийшли і виявили бажання піти добровольцями до Збройних Сил України 118 чоловік різного віку − починаючи від тих, хто недавно  звільнився в запас, і включаючи пенсіонерів.

Іще один важливий акцент: у військових частинах, дислокованих  на території АРК, іршавчани не проходять дійсну військову службу.

***

 Минулої середи виконуючий обов’язки голови районної ради П.П. Добромільський провів нараду за результатами контрольного оповіщення військовозобовязаних Іршавщини.

Детальний аналіз ситуації цього напрямку роботи зробив військовий комісар В.З. Опришко. Серйозній критиці були піддані відповідальні працівники великих сільських рад, де буквально одиниці прибули для уточнення своїх даних.

В.о. голови райдержадміністрації І.І. Мошкола зазначив, що мала місце деяка нескоординованість окремих служб працівників. Проведення оповіщеня показало у більшості органів місцевого самоврядування  базового рівня за ці роки обмежилися формальною паперотворчістю, а не реальною роботою.

Завідувач сектору мобілізаційної  та режимно-секретної роботи РДА І.М. Химич наголосив сільським  головам:

− Проведені заходи ніяким чином не є мобілізацією. Крім того,  у випадку відсутності  того чи іншого військовозобов’язаного  запасу начальники ВОСів, узгодивши із відповідними підрозділами військкомату, повинні оповіщати інших, щоб переформатувати команди.

− Дана робота показала, скільки ми маємо тут недоліків, − підсумував П.П. Добромільський. − Обійшлося без надзвичайної ситуації, а значить, ми повинні зробити правильні висновки і виправити  незадовільний  стан речей у найкоротші строки.

 

Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар