- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА РТУТЬ?

Із наближенням весни ми з вами, шановні читачі, станемо свідками безжалісного негативного впливу людини на оточуюче нас середовище − екологію. Крім вивезення та спалювання побутових відходів і особливо  виробів із пластика, який виділяє ядовиті пари діоксиду на несанкціонованих звалищах практично у кожному населеному пункті району, електромагнітного випромінювання побутової техніки (холодильники,  морозильні камери, мікрохвильові печі, комп’ютери, мобільні телефони, миючі засоби і багато інших благ цивілізації). Є ще більш  небезпечні невидимі вороги здоров’я людини. Це так званий важкий метал − ртуть, а точніше пари ртуті, які присутні майже в кожному будинку, офісах, барах, кафе, а також у навчальних закладах.

Мова йде про так звані енергозберігаючі лампи, які реалізуються на прилавках магазинів і доступні для придбання кожному громадянину.

Є два види так званих енергозберігаючих ламп.

Ртутні − пожаронебезпечні, оскільки нагріваються, ресурс яких не більше 3-х тисяч  годин, це  переважно низькоякісна китайська продукція.

Світодіодні лампи − пожаробезпечні, бо не нагріваються, ресурс яких становить 50 тисяч годин і не виділяють ядовитих парів.

Я як депутат райради зустрічався із спеціалістами районної електромережі, санітарної служби та райвійськкомату, статистика якого вражає: молодь допризовного і призовного віку не відповідає вимогам, які мають бути для призову до військової служби, особливо для комплектування військових частин особливого призначення (це спецвійська Міністерства оборони, СБУ, МВС, прикордонної служби та Цивільного захисту).

Закони України «Про місцеві державні адміністрації» передбачають  повноваження в галузі використання та охорони земель, природних ресурсів і охрони довкілля. Але, на жаль, ці вимоги практично бездіють, в результаті продовжується отруєння населення.

Попри те, що ртуть – небезпечний і токсичний метал, завдяки своїм унікальним фізичним і хімічним властивостям «рідке срібло» стало звичним для нашого побуту металом. Кому з нас не траплялась напасть розбити термометра? Ба, дехто в дитинстві, не розуміючи, чим випари цього токсичного металу можуть загрожувати, навіть бавився дивовижними рухливими кульками ртуті з розбитого термометра.

Так само звичними, як ртутні термометри, стали і ртутьвмісні лампи ‒ енергозберігаючі. І навіть попри те, що кількість парів ртуті в одній лампі і справді мізерна, враховуючи масовість вжитку таких ламп і те, що досі в Україні не існує систем збору для переробки енергозберігаючих ламп це може призвести до доволі суттєвого забруднення довкілля. Особливо „ртутна» чума загрозлива, зважаючи на легковажне ставлення в нашій країні до цього токсичного металу.

Ртуть застосовується в багатьох виробництвах (один вчений нарахував їх близько 3 тисяч!).

Лампи денного світла ‒ це трубки з парами ртуті та інертними газами, через які проходить електричний струм. Основною відмінністю від ламп розжарювання є те, що люмінесцентні лампи на відміну від ламп розжарювання не витрачають багато енергії на нагрівання лампи (з кожної гривні, яку ми платимо за світло від звичайної лампи всього 4% припадає на саме світло, і 96% на непотрібне нам теплове випромінювання). Вміст ртуті в одній лампі від 20 до 100 мг.

Ртутні лампи медичного і технічного призначення широко використовуються в медицині для дезінфекції,  можуть містити до 500 мг ртуті.

Ігнітрон ‒ ртутний випрямляч струму: пристрій з ртутним катодом, що використовується як електричний вентель в потужних випрямляючих пристроях, електроприводах, електрозварювальних установках, електротягових підстанціях, та на залізниці. Інгітрон може містити кілька кілограмів ртуті.

При синтезі оцтової кислоти та етилового спирту за реакцією М.Г.Кучерова (ацетилен в присутності каталізатора (двохвалентної ртуті) реагує з водяною парою з утворенням оцтового альдегіду, при окисленні якого утворюється оцтова кислота, а при відновленні ‒ спирт).

При виготовленні вибухових речовин (для детонації) використовують „гримучу ртуть» (Нg(ОNC)2 ‒ перша відома науці вибухова речовина.

Були випадки тяжких отруєнь, коли зерно, призначене для посіву та оброблене гербіцидом потрапляло до продуктів харчування. Один з таких препаратів ‒ гранозан. Він використовується для обробки насіння перед посівом зернових, бобових та інших культур. При потраплянні на шкіру він характеризується сильною подразнюючою дією, викликає язви на шкірі та енцефаліт. Пари гранозану вдвічі токсичніші за ртуть. На початку 70-их років в Іраку був випадок, коли сполуками ртуті отруїлись більше 500 осіб. В результаті того, що з обробленого гербіцидом зерна помилково спекли хліб. Окрім того, таке „протравлення» насіння мало неочікувані трагічні наслідки для орнітофауни– території скупчення птахів. Фазани гинули в конвульсіях, птахи, які живились дрібними гризунами з полів, засіяних „протравленим» зерном, несли яйця без зародків. Масово гинули куниці, лисиці та тхорі, що живились хворими птахами.

Токсичність сполук ртуті теж знайшло своє використання – ртутними фарбами покривають днища кораблів, щоб вони не обростали черепашками. Інакше в судна зменшується швидкість і він перевикористовує паливо. Щоправда, останнім часом для цього використовують зазвичай синтетичні фарби, що вже не містять ртуті.

У обласному центрі діє організація по утилізації  ртутних ламп ТОВ “ЕКО-лайф”.

На підставі вищеперерахованого  переконливо прошу: створити комісію з числа відповідальних працівників райдержадміністрації, райради, контролюючих органів для вивчення цієї проблеми і пошуку шляхів її позитивного вирішення.

 

Іван КЛИМ,

 депутат районної ради.