- Нове життя - https://nz-ir.com -

У ІРШАВІ ТРИВАЮТЬ РЕЙДИ ПО ВИЯВЛЕННЮ ТОЧОК З ПРОДАЖУ АЛКОГОЛЮ НЕПОВНОЛІТНІМ

Цими днями у центрі міста Іршава працівниками сектору кримінальної міліції у справах дітей РВ УМВС  Іваном Боднарем, Василем Сочкою, головним спеціалістом служби у справах дітей при Іршавській РДА   Мирославою  Манайло проведено рейд з виявлення торгових точок, що реалізовують алкоголь і тютюн неповнолітнім. Адже тільки з початку нового року до лікарні з алкогольним отруєнням на Іршавщині потрапило четверо неповнолітніх.

Взагалі рівень дитячого алкоголізму з кожним роком зростає, – розповів начальник Іршавського районного відділу міліції, підполковник Микола Куриця. У вечірній час у кафе та розважальних закладах можна побачити чимало неповнолітніх, які вживають слабоалкогольні напої, пиво або навіть горілку. Деякі вже мали неодноразово проблеми через алкоголь із міліцією, тому що потрапляли у лікарню. Проблема дітей не тільки у їхньому бажанні бути схожими на батьків, які п’ють, коли відпочивають, а й тому, що алкоголь можна купити на кожному кроці. Тому правоохоронці проводять рейди, щоб покарати такі кафе, магазини та розважальні заклади, де дітей труять алкоголем.

І так, вирушаємо у рейд по торгових закладах міста Іршава.

Обід, діти вийшли із школи. Йдемо слідом за ними. Одні пішли до гуртків та вчити додому уроки, інші до розважальних закладів, кафе та барів.

Першою точкою, куди завітали правоохоронці, стало кафе із назвою «мультяшного» героя. У залі для відвідувачів столики були напівпорожні, тільки декілька неповнолітніх сиділи, пили сік та їли солодощі. У залі була відсутня табличка про заборону продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам до 18 років. Бармен повідомила, що хоч відсутня табличка, але алкогольні напої та тютюнові вироби вони неповнолітнім не продають.

Далі учасники рейду пішли на так званий у м. Іршава «П’ятачок», де відвідали ряд торгових точок, кафе та бар. У торгових точках взагалі неповнолітніх не було. При розмові з продавцями всі запевняли, що алкоголь та тютюнові вироби дітям не продають, бо чули про великі штрафи. Крім цього, як заявила одна із продавців, що в неї самої росте син і вона не хоче, щоб  йому хтось продавав горілку.

Під час рейду було одне кафе, яке закрили на санітарну годину. Однак правоохоронці його взяли собі на замітку і прийдуть наступного разу.

Завітавши до наступного кафе-бару, за столиком сиділо троє неповнолітніх хлопців. Спочатку побачивши міліціонерів насторожились. Потім, трохи поспілкувавшись, розповіли, що вони займаються у спортивній секції, а до кафе-бару зайшли, бо на вулиці холодно, йде дощ і вирішили зігрітись капучіном. Власник закладу повідомила учасникам рейду, що її кафе-бар відвідують переважно  увечері дорослі. Тим більше, всіх відвідувачів вона практично знає і не наважиться продати алкоголь неповнолітнім. За її досвід хіба що батьки самі посилають своїх дітей за пивом чи сигаретами, при умові, що добре знає батьків і дітей.

Таким чином, правоохоронцями було відвідано 4 кафе-бари, 5 торгових закладів, які знаходяться на території м. Іршави. Випадків продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім у день виявлено не було.

Тоді правоохоронці вирішили продовжити рейд у вечірній час по населених пунктах району. Завітали у популярний серед молоді розважальний сільський диско-клуб, де протягом останнього часу працівниками міліції виявлялись наркотичні речовини, крадіями скоювались крадіжки мобільних телефонів, неодноразово відвідувачами вчинялись сварки та дрібні хулігантства. Хоч із власниками закладу неодноразово проводились міліціонерами бесіди, але все рівно нічого не допомогло. У залі відпочинку правоохоронці виявили підлітка, який, незважаючи на свій юний вік, придбав алкоголь у диско-клубі.  Наразі власника закладу буде  притягнуто вже вдруге за  ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення (якою передбачено заборону продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років). Таким чином, власнику загрожує штраф від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як показали результати, що у вечірній час нетверезих підлітків все ж таки у кафе-барах можна зустріти.  У селі Брід підлітки відпочивали аж майже до півночі. На власника кафе-бару  було складено адміністративний протокол за ст. 180 зн.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (за порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких проводиться діяльність у сфері розваг або закладів громадського харчування), де передбачено штраф від двадцяти до п’ятдесяти  неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Загалом протягом рейду до адміністративної відповідальності було притягнуто 6 осіб.

Віта ГОРЗОВ

 Іршавський РВ УМВС.