- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВЧИТЕЛЬ, ВИХОВАТЕЛЬ, НАСТАВНИК

Магдалина Павлівна Кобаль народилася в гірському селі Климовиця в сім’ї селянина. Сім’я була багатодітна, ‒ це 4 дівчата та 2 хлопці. Слід відмітити, що з дитинства в неї була велика жадоба до навчання. А взагалі 3 сестри і 2 брати здобули вищу освіту, одна тільки старша сестра Марія не здобула освіту, тому що потрібно було допомагати батькам. Роки були післявоєнні,  важкі в матеріальному плані. Климовицьку 8-річну школу Магдалина Павлівна закінчила з Похвальним листом, після продовжувала здобувати середню освіту в Загатянській середній школі, яку закінчила із срібною медаллю. Після закінчення школи здобуває освіту в Мукачівському педагогічному училищі. Після його закінчення була направлена працювати вчителем початкових класів в своє рідне село Климовиця.

Климовицька 8-річна школа на той час не була достатньо укомплектована педагогічними кадрами. Відділ освіти пропонує Магдалині Павлівні продовжити навчання на заочному факультеті російської мови та літератури Ужгородського державного університету. В 1975 році її призначають директором Климовицької школи. Працюючи директором школи, вона багато сили віддавала зміцненню матеріальної бази та вирішенню кадрового питання. Ця робота забирала в неї дуже багато часу, енергії, її улюблена робота – це було вчити дітей, давати їм знання, займатись їхнім вихованням. І по її проханню її було переведено в 1977 році з посади директора школи на посаду заступника директора школи та вчителя російської мови і  літератури. На даній посаді вона повністю розкрила свої здібності у навчанні, виховані молодого підростаючого покоління та в роботі з педагогічними кадрами. На посаді заступника директора школи вона пропрацювала більше ніж 40 років. Своїм вихованцям давала міцні знання, її учні були неодноразово переможцями районних олімпіад, багатьом своїм випускникам дала дорогу в життя. Серед її випускників сьогодні можна зустріти юристів, вчителів, працівників лісу, працівників правоохоронних органів і багато інших професій. Її випускники і сьогодні приходять до неї за різними порадами, завжди знайде час, щоб поговорити, допомогти.

Працюючи заступником директора школи по навчально-виховній роботі, її основне завдання –  це зміцнення кадрового питання. Вона завжди домагалася того, щоб давати учням міцні знання з основ наук, а вчителям – висококваліфіковані знання. Климовицька школа на сьогоднішній день укомплектована високопрофесійними вчителями, вихідцями з рідного села та навколишніх сіл. Із 22 вчителів – це біля 60%, мешканці села Климовиця, 96% мають вищу освіту, всі вчителі працюють за фахом.

Магдалина Павлівна велику роботу вела серед учителів школи як заступник директора школи по підвищенню їх фахового та методичного рівня. І не дивно, що сьогодні із 22 учителів 7 вчителів  мають вищу категорію, 5 учителів нагороджено значком «Відмінник освіти України». Можна перелічувати багато зроблених нею хороших справ як у підвищенні навчально-виховної роботи в школі, так і в її роботі з батьківським колективом учнів, мешканцями села. Вона вела і веде велику роботу в громадському житті села. Виступила ініціатором у присвоєнні с. Климовиця, Кобалевиця статусу гірського населеного пункту. Її велика робота по цьому питанню не пройшла марно. Селу Климовиця статус гірського села було надано. За що їй вдячні мешканці села.

Магдалину Павлівну однією з перших учителів школи було нагороджено званням «Відмінник народної освіти України», грамотами різного рангу та грамотою Міністерства освіти України. Але основна нагорода, як говорить Магдалина Павлівна: «Коли я бачу своїх вихованців, що після закінчення школи кожен мій колишній учень знайшов своє місце в житті, коли він став справжньою людиною, ось основна моя нагорода».

Магдалина Павлівна є прекрасною матір’ю, яка виховала 2 синів. Віталій, який здобув освіту ветеринара і має прекрасну свою сім’ю, де виховуються 2 дочки і 1 син, та син Сергій, який здобув освіту юриста і виховує прекрасних двох донечок.

Магдалина Павлівна і на сьогоднішній день залишається працювати вчителем в Климовицькій ЗОШ І-ІІ ст. В розмові з нею, коли я її запитав: «Якщо б ваші роки повернулися, і ви розпочинали б заново свій трудовий шлях, то яку б ви обрали професію? Відповідь прозвучала однозначна. ‒ Вчитель і тільки вчитель, тому що я надзвичайно люблю дітей, люблю їх навчати, розкривати їхні душі, і коли ти бачиш свої наслідки позитивні, то на душі стає надзвичайно легко і приємно.

 

Юрій Лендєл,

 колишній директор Климовицької ЗОШ І-ІІ ступенів 1990-2012 рр.