- Нове життя - https://nz-ir.com -

“НЕБО І ЗЕМЛЯ НИНІ ТОРЖЕСТВУЮТЬ”

Дорогі браття і сестри!

Дві тисячі і тринадцять років відділяють нас  від тієї святої Вифлеємської ночі, котра сповістила світові таємницю Боговтілення. Від тоді минуло чимало часу. Світ став невпізнанним: багато відкрито чимало досягнуто, людству вдалося до деякої міри полонити космічні простори. За ці роки виникали і падали могутні імперії, людство потрясли перевороти, світ змінювався і лише незмінним у всі часи залишалося для нас одне − людина з її  безсмертною душею та Вічний Бог, який послав нам Сина Свого Єдинородного. “Бог явився в   плоті, виправдав себе в Дусі, проповіданий в народах, прийнятний вірою у світі (1 Тим.3,16).

Предстоятель Української Православної Церкви, Митрофорний Київський і всієї України Володимир в одному із Різдвяних послань говорить: “Святі отці кажуть про важливість народження Христа Спасителя у серці і душі кожного християнина. Це необхідна умова змінення світу. Минулий ХХ вік увійшов у історію під знаком найбільших трагедій в історії людства: дів світові війни, революції, міжнародні конфлікти, спроби знищення  Церкви і віри Христової. Причиною усіх  цих бід, можливо, і було те,  що Христос не народився  в серцях людей. Однак всупереч усім цим драматичним подіям Православна Церква проповідує перемогу Ісуса Христа. Історія − це звичайна дорога, яка веде в нікуди. Навпаки, вона виповнена змістом, який сповіщає їй Сам Спаситель, всі трагедії він змінює на радість, преображає Своїм Васкресінням. Він направляє історію до Вічного  Царства. Тому кожен християнин повинен живити в собі надію на те, що ті, хто мають у своєму серці Христа, зуміють перемогти всі труднощі і випробування і з цією надією  увійти у нове тисячоліття.

Христос примирив небо і землю, з’єднав людину з Богом, через Нього слава в вишніх, мир на землі, благовоління в людях (Як. 2, 14). Через Нього ми маємо доступ до Отця у Святому Дусі.

Різдво Христове   возсіяло людству світло розуму. Із нинішньої ночі починається для світу Богооткровення, Богоявлення . Різдво Христове відкрило нам Бога. “Ми, віруючі, дізналися про Бога через Христа і тому сьогодні у різдвяну ніч з такою радістю возсилаємо Йому хвалу, честь і благодаріння.

Рідзво Христове − це найбільший дар усім земнородним, які у своїх гріхах настільки занепали, що вже не змогли власними  силами піднятися до Бога − Тоді Бог опустився до землі, прийшов до людини, відкрив себе і дав їй можливість обновити свій занепад і знову, через єднання з Богом, набути свого образу і своєї боговподоби.

Різдво Христове принесло світові Євангеліє і нову заповідь − заповідь любові до Бога і ближнього. Христос  заснував на землі Церкву Через встановлення Таїнства Церкви Христос робить нас  чадами Божими, зцілює наші людські немочі, робить нас із слабких сильними, із немочних − багатомочними, із грішних − праведниками, із злих − добрими, із темних − світлими і ангелоподібними.

Світло Різдва Христового  преосвітлює наші серця, сповнює їх радістю духовною. Та суєтний грішний світ, сповнений суперечок і протиріччя щодня нагадує нам про себе все новими і новими скорботами і сумнівами.

Дорогі браття і сестри! Озирнімося довкола, подивімося, хто нас оточує, і ми побачимо, скільки людей чекає на нашу допомогу, якщо навіть не матеріальну, то хоча б моральну . Часом один добрий погляд, одне добре слово, сказане вчасно, спроможне заспокоїти людину і навіть врятувати її.

Отже, і ми повинні по обов’язку  християнської добродітелі допомагати сиротам, і старим, і калікам і безпритульним, і хворим. Знайдіть час, відвідайте їх, зігрійте їх теплом свого серця, дайте їм надію. І Господь воздасть вам сторицею.

Не залишайте без уваги й опіки нашу молодь. Виховуйте дітей у любові до Святої Церкви. Бездуховність, збайдужіння, егоїзм стали ознакими сучасної молодої  людини. Що ж проросте з цього сімені завтра? Отже  залучайте як більше дітей до воскресної  (церковної) школи. Навчайте їх молитви, віри в Бога.

Возлюблені в Господі всечесні  пастирі, дорогі браття і сестри! Сердечно поздоровляю Вас зі святом Різдва Христового і Новоліттям. Нехай просвітить Втілений Христос Спаситель усіх нас світом Божественного розуму. Нехай Свята віра зробить палкою нашу молитву до Господа  про посилення щастя й добра між нашим народом. Нехай вона і надалі буде нашою провідною зіркою до Бога, до світла сяючих вершин радості і життя з Богом.

Христос Раждається − Славімо Його!

Георгій ЧУЛЕЙ,

 благочинний Іршавського району, митрофорний протоієрей.