Версія для друку Версія для друку

ЛЮДИНА, ЩО ТВОРИТЬ ДОБРО

Недільного грудневого ранку багато жителів нашого села, як завжди, поспішали до храму Божого. Та цього разу на обличчях у людей був сум. Селом ширилися чутки, що наш священик, отець Василь (в миру Василь Юрійович Зейкан, що проживає в місті Іршаві) не зможе виконувати своїх обов’язків у зв’язку зі станом здоров’я. Та все ж десь глибоко в душі жевріла надія на краще.

Почалось Богослужіння. Всі побачили отця Василя і заспокоїлись. Та ненадовго. Наприкінці він почав прощатись зі своїми вірниками, дякував за розуміння, просив вибачення, якщо когось образив. У жінок на очах з’явились сльози, у чоловіків комок стискав горло.

Близько двадцяти чотирьох років отець Василь був священнослужителем у нашій греко-католицькій церкві. Головною рисою нашого священика, за визнанням усіх, хто його знає, була і є доброта, чуйність, небайдужість до життя громади, вміння розрадити, знайти потрібні слова, які можуть допомогти людині. Ще в давнину люди усвідомили, що тільки добро може врятувати світ, бо все гарне, щире, а в цілому щасливе, починається саме з нього, добра. У своїх проповідях отець Василь неодноразово наводив слова з поеми Т.Шевченка «Сон»: «Раз добром нагріте серце, вік не прохолоне!».

Хотілося б назвати ще одну рису характеру нашого священика – пунктуальність. Ніхто не пам’ятає, щоб він коли-небудь десь спізнився. Все, що обіцяв людям, завжди виконував.

Доброта, людяність, чуйність, порядність, пунктуальність – це далеко не повний перелік рис його характеру.

З великою увагою слухали ми його проповіді, у яких він закликав творити добро, жити з добром, любов’ю в серці, думати про інших, допомагати кожному, хто цього потребує. Ми сподіваємося, що з Божою допомогою отець Василь поборе свою недугу, і ми ще почуємо його мудрі настанови.

У ці дні вся наша греко-католицька громада шле найщиріші вітання отцю Василю з Новим роком та Різдвом Христовим. Нехай ці свята – вісники оновлення мрій і сподівань принесуть отцю Василю та його родині здоров’я міцне, добро, мир і достаток «на многая і благая літа».

Іван Сіксай,

с. Заріччя

Ваш отзыв

Ваш коментар