Версія для друку Версія для друку

ПОВЕРНЕННЯ ІЗ НЕБУТТЯ

Повернення до вітчизняної історії імен видатних діячів культури, раніше незаслужено забутих – одне з актуальних завдань сучасності. Ім’я Василя Фенича – талановитого письменника сьогодні, на жаль, відоме лише вузькому колу істориків, краєзнавців і літературознавців. І відрадно, що свого часу взялися до пошуку призабутого земляка ільничани: художник Василь Ловска та депутат районної ради Василь Павлище. Їх підтримав голова райдержадміністрації Василь Ковбаско (до речі, теж ільничанин).

Із нагоди 100-річчя з дня народження прозаїка створено оргкомітет. Днями чергове його засідання провів заступник голови РДА Микола Сочка. Про те, що вже вдалося зробити, говорили Василь Павлище, директор районного історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець і керівник народної кіно-фотостудії при районному будинку культури Василь Ловска. На кладовищі м. Мукачево знайдено могилу письменника. Вона знаходиться у неприглядному вигляді. До ювілею письменника потрібно встановити пам’ятник, який би нагадував молодому поколінню, що тут знайшов спочинок талановитий письменник Василь Фенич.

Крім того, на Ільницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів буде встановлено меморіальну дошку, а в закладах освіти і культури організовуватимуть тематичні масові заходи, на які запросять письменників  краю. Начальник управління освіти, молоді і спорту РДА Єлизавета Яцканич висловила думку організувати музей в Ільницькій загальноосвітній школі, де були б зібрані матеріали про В.Фенича, які б розповіли про його життєвий шлях і творчу діяльність.

Багато цікавого розповіла про  прозаїка його родичка, вчителька Ільницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Віталія Світлик.

Ініціативу іршавчан підтримав і голова обласної організації Національної  спілки письменників України Василь Густі. Ось що він сказав:

– Василь Фенич у важкі часи ставив своє художнє слово на захист соціальних прав народу, брав активну участь в громадському житті, прагнув завжди до нового. Однак злісна хвороба вкоротила йому життя. Йому судилося тільки 36 літ. Українська література втратила в його особі талановитого письменника.

В.Густі каже, що заходи по відзначенню 100-річчя із дня народження В.Фенича будуть проведені і на обласному та всеукраїнському рівнях. Спілка також долучиться до видання творів письменника, які є цікавою літературною сторінкою краю.

Відомий літературознавець Василь Поп писав: «Василь Фенич розвивався під безпосереднім впливом самої дійсності і творчості насамперед таких близьких йому по духу майстрів слова, як: М.Горький, М.Коцюбинський, В.Стефаник, М.Черемшина. Поряд із народною творчістю, у цих класиків світової літератури закарпатський прозаїк вчився емоційно й образно відтворювати життя трудящих, ідейно наснажувати свої твори. В той же час у кожного з них якась грань творчості імпонувала В.Феничу і приваблювала до себе, допомагаючи йому виробляти свою манеру, своє бачення світу. Вплив В.Стефаника виразно помітний і в доборі тематики, увазі до життя найбідніших верств, у розкритті душевних драм і трагічних колізій у класово-антагоністичному суспільстві. Не менш важливо підкреслити, що у В.Стефаника вчився В.Фенич також стислості та простоти і виразності картин».

Василь Фенич повертається до нас у своїх безсмертних творах. Перечитуючи їх, глибше проникаєш у долю карпатського краю, його людей, серцем відчуваєш його прагнення до нового життя. Письменник посів належне місце в історії української культури.

 

Василь Шкіря

Ваш отзыв

Ваш коментар