- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВІН ТВОРИВ У ЧАСИ РЕФОРМ

Сумно, що про А.І.Лупака вже доводиться говорити у минулому часі. Здається, ще недавно він брав активну участь в нарадах, семінарах, конференціях, дбав про зростання  мережі торговельних закладів району, разом із очолюваним колективом виконував завдання державної ваги.

Особливо проявився талант керівника, коли пайовики довірили йому очолювати райспоживспілку. За сприяння Андрія Івановича почали відкриватися приватні магазини, бари з достатньою кількістю товарів. Робилося це не тільки для того, щоб зберегти споживчу кооперацію в умовах ринку, а й успішно конкурувати з приватним сектором, збільшувати товарооборот.

За його керівництва у районі проводилася певна робота по реконструкції модернізації підприємств торгівлі, громадського харчування та виробництва. За участі А.Лупака відкривалися сучасні магазини типу «Маркет», «АВС», кафе-бари в с. Білки, Довге, Ільниця, Дунковиця та в м. Іршаві. Як позитив, він ніколи не зупинявся на досягнутому, вишукував нові форми і методи господарювання, завдяки чому Іршавська райспоживспілка знаходилася в першій трійці серед районів Закарпаття.

Народився А.І.Лупак 10 грудня 1948 р. в с.Сільце. Після закінчення Сілецької середньої школи вступив на навчання у Виноградівське кооперативне училище, яке закінчив в 1967 році. Цього ж року розпочав свою трудову діяльність завідуючим павільйону «Берізка» в с. Сільце, а потім завідуючим чайною в с.Заріччя. Потім – служба в лавах Радянської Армії. Після повернення із армійських лав працює завідуючим складом Сілецького об’єднання громадського харчування. А з жовтня 1969 р. по липень 1971р.  – директором Сілецького об’єднання громадського харчування. Без відриву від виробництва закінчив Мукачівський кооперативний технікум.

Із 1971р. по 1973р. – голова правління Сілецького споживчого товариства, а з 1973 року по 1975 роки – директор Сілецької філії підприємств громадського харчування.

За час роботи головою правління було зведено новий торговий комплекс в с.Сільце, відкрито новий, один із найкращих в районі ресторан на 150 посадкових місць, кафе, бар, магазин «Кулінарія» та кондитерський цех. Побудовано «Пельменну» в с.Сільце, ресторан «Сосновий гай», магазин в с.Горбок та кафе в с.Гребля. Проведено реконструкцію закусочних у селах Дунковиця, Кам’янське та Дубрівка. Із 1986 року по 1998 рік – директор Іршавського промкомбінату облспоживспілки.

У листопаді 1998 року обраний головою правління райспоживспілки споживчих товариств.

Без відриву від виробництва закінчив Львівський торгово-економічний інститут, здобувши спеціальність економіста.

Усе своє життя А.І.Лупак присвятив розвитку і зміцненню споживчої кооперації району.За багаторічну сумлінну працю указом президії Верховної Ради СРСР від 5 серпня 1986 року був нагороджений медаллю «За трудову відзнаку». Удостоєний також звання «Відмінник споживчої кооперації» та почесних грамот Укоопспілки та ЦК профспілки працівників споживчої кооперації, медалі «Ветеран праці».

А.І.Лупак був членом Ради Укоопспілки та облспоживспілки, обирався депутатом обласної та районної рад.

Разом з дружиною виростили двох дітей.

Помер А.І.Лупак 3 вересня 2008 року.

 Михайло Ломага,

с.Брід