Версія для друку Версія для друку

РАДИЛИСЯ ОВОЧІВНИКИ

На минулому тижні в м.Іршаві проведено обласний семінар клубу органічного землеробства.

Досвідом вирощування органічних овочів у закритому ґрунті поділився фермер із м.Шостка Сумської області Андрій Марченко. Про сертифікацію органічної продукції мову вів інспектор по західних регіонах України Богдан Солопчук. Кандидат біологічних наук Ужгородського національного університету Любов Маргіта розповіла про особливості органічного землеробства на Закарпатті та перспективи його розвитку.

У роботі семінару взяв участь і виступив голова райдержадміністрації Василь Ковбаско.

Низинні села нашого району, – сказав Василь Васильович, – уже здавна займаються вирощуванням овочів. Про зарічанську капусту знають далеко за межами Закарпаття. Білокачанна – основа місцевої економіки. Її вирощуванням займається не менше 80% зарічан. Тут уже здавна почали обзаводитися сучасними ангарами. Перший урожай збирають уже до Великодня.

Саме завдяки тому, що селяни займаються вирощуванням капусти, вони не їздять на заробітки, а газдують вдома. Це стало основним їх промислом. Рання білокачанна дає можливість протягом літа виростити й зібрати ще один врожай ‒ перця, баклажанів, помідорів. Тут земля використовується з максимальною віддачею. Через географічну близькість до Європи зарічани давно вже вважають себе європейцями. Зарічани із задоволенням їздять на шопінги в Угорщину, яка знаходиться від села всього за 90 км., купують лише імпортне насіння.

‒  Закарпаття ‒ чудовий край, ‒ сказав Андрій Марченко. ‒ А Заріччя й справді своєрідне. Село просто потопає в теплицях. Тут не пустує жоден клаптик землі. Приємно було дізнатися, що зарічани спільними зусиллями обладнали освітлення центральної вулиці, підприємці за власні кошти відновили стадіон та утримують місцеву футбольну команду.

У роботі семінару взяв участь голова Партії регіонів м. Мукачова  Вячеслав Шутко.

 

Василь Шкіря.

Ваш отзыв

Ваш коментар