- Нове життя - https://nz-ir.com -

ДЕПУТАТИ РАЙРАДИ ЗАСУДИЛИ ДІЇ СИЛОВИКІВ У СТОЛИЦІ

Нинішнє керівництво нашої держави ще з початку каденції взяло курс на європейську інтеграцію, все більше працюючи у цьому напрямку. Була прийнята ціла низка відповідних законів. Однак нещодавно заявило про призупинення євроінтеграційного процесу, наводячи відповідні аргументи. З цим не погодилася частина громадян нашої країни і вийшла на мітинги. Під час однієї з таких акцій в столиці сталася сутичка, внаслідок якої від дій силових структур постраждали люди, які мирно висловлювали свій протест. На ситуацію на загальноукраїнському рівні почали реагувати органи місцевого самоврядування, зокрема даючи їй оцінку. Не лишилися осторонь депутати Іршавської районної ради, які 3 грудня зібралися на засідання сімнадцятої позачергової сесії. На порядок денний винесли питання «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні». Сам проект рішення та заяви напрацьовували попередньо на президії.

На початку сесії слово взяв голова райради Станіслав Сухан. За його словами, різні погляди і ситуації формуються на основі впливу певних особистостей і політичних сил. Голову райради бентежить стан справ у районі. Хочеться, аби працювали підприємства, установи. Разом з тим, є активність  частини громадян, яку не можна ігнорувати. Зрозуміло, що роблять абсурдні дії люди, котрі відповідають за окремий напрямок роботи. Він висловив стурбованість подіями в столиці, адже ніхто не має права проливати кров мирних громадян, у кожного є діти. Дії винних засудив і вважає за потрібне покарати їх. Відтак зачитав відповідну заяву депутатів до Президента України. Народні обранці її підтримали, висловилися за притягнення винних силовиків до відповідальності та продовження державою європейського курсу.

З цього питання із трибуни виступили депутати райради, що дали оцінку ситуації в державі та озвучили пропозиції, в порядку наступної черговості: Петро Станко, Ганна Белей, Петро Добромільський, Василь Ледней, Михайло Менчук, Юрій Фельцан.

У їх виступах йшлося про наступне. Про вимогу негайно і об’єктивно розслідувати факти побиття мирних людей в столиці та притягнути до відповідальності виконавців і організаторів. Закликали працівників силових структур не застосовувати насилля щодо мирних громадян та не брати участі у спробах розгону мирних акцій, всі засоби масової інформації об’єктивно і неупереджено висвітлювати події, що відбуваються в державі, зокрема щодо проявів насильства стосовно активістів протестного руху та мирних громадян, які їх підтримують, застерегли органи державної влади від необдуманих дій проти народу України. Також наводилися темпи будівельно-ремонтних  робіт у сфері освіти в районі, наголошувалося на великій кількості лекцій у школах на європейську тематику, називалися винні у нинішній ситуації з газом. Відзначалося, що в заяві депутатів збалансовані всі питання, тому потрібно її підтримати і зачекати на реакцію керівництва держави. У разі потреби приймуть повторне і більш жорстке рішення. Акцентовано увагу на тому, що рухаємося в різні сторони і не хочемо шукати компромісу, а треба бути мудрими і не допускати дестабілізуючих кроків, але й сутичок, бо це не відповідає європейським цінностям. Пояснювали і ситуацію, що склалася, призупиненням євроінтеграційного курсу безпосередньо перед самітом у Вільнюсі, хоч до того заявлялося протилежне. Зазначалося, що було замало публічності останніх перемовин з Росією. Також один виступ стосувався того, що бажає бути кращою ситуація з ВВП, дохідною частиною бюджету, непотрібності економічних війн із країнами-сусідами, а також необхідності знати українську мову держслужбовцям вищих ешелонів влади.

Виступи депутатів певним чином знайшли відображення в заяві, що була прийнята більшістю голосів. Окремі більш радикальні пропозиції були відхилені.Сесія також прийняла рішення, в якому рекомендує: РВ УМВС України в Закарпатській області забезпечити охорону громадського правопорядку, дотримання конституційних прав людини в районі і недопущення силового протистояння під час проведення масових акцій; міському та сільським головам, керівникам установ та організацій району забезпечити стабільну життєдіяльність та роботу територіальних громад, колективів; керівникам політичних партій та громадських об’єднань утриматись від залучення до заходів протесту дітей шкільного віку.   Голова райдержадміністрації Василь Ковбаско подякував депутатам за прийняття виваженого рішення. Він зазначив, що потрібно відповідати за свої дії, тому винних за побиття учасників мітингу буде покарано.

Керівники району привітали всіх з Днем місцевого самоврядування. На завершення сесії традиційно урочисто пролунав Гімн України.  Заяву, прийняту на сесії, публікуємо повністю.

ЗАЯВА

депутатів Іршавської районної ради Закарпатської області VI скликання до Президента України

Ми, депутати Іршавської районної ради Закарпатської області VІ скликання, глибоко стурбовані ситуацією, що склалася в останні дні в Україні та в черговий раз підтверджуємо свою підтримку курсу України на Європейську інтеграцію.

Ми вважаємо недопустимими дії правоохоронних органів по обмеженню прав і свобод громадян на проведення мирних зібрань та засуджуємо силові дії, що відбулись у місті Києві на Майдані Незалежності  в ніч з 29 на 30 листопада, які призвели до протистояння і звертаємо увагу правоохоронних органів на неприпустимість застосування насилля щодо мирних громадян та учасників акцій протесту у майбутньому.

Ці події повинні бути ретельно і об’єктивно розслідувані, а винні в насильницькому розгоні мирного зібрання, основними учасниками яких була студентська молодь, – притягнуті до відповідальності.

У той же час, ми засуджуємо дії провокаторів, які намагаються дестабілізувати ситуацію, закликаючи людей до насильницького захвату адмінбудівель та вчинення інших протиправних дій.

Звертаємося до Президента України дати відповідну оцінку діям осіб, винних у порушені конституційних прав людини та  законів України, що призвели  до напруги в суспільстві, ставлячи під загрозу цілісність, суверенітет і незалежність нашої держави.

Впевнені, що вихід із політичної кризи можливий за умов мирного діалогу, пошуку компромісів та взаєморозуміння, а тому пропонуємо Верховній Раді України виступити ініціатором щодо проведення діалогу між політичними силами і представниками громадськості, напрацювати шляхи вирішення проблеми, не допустити підстав для введення надзвичайного стану в Україні.

Рекомендуємо народним депутатам України від Закарпаття опрацювати і винести на розгляд чергового засідання Парламенту питання про відповідальність Уряду за цю суспільно-політичну ситуацію в державі та шляхи її врегулювання.

Звертаємося до всіх краян із закликом проявити мудрість, виваженість та толерантність у ці дні.

Впевнені, що в найближчі дні ситуація у країні стабілізується, а українці докажуть усьому світу, що ми є справді європейською нацією, яка вміє захищати свої інтереси, по-європейськи наполегливо та цивілізовано, без кровопролиття та невинних жертв.

Звертаємося до всіх представників засобів масової інформації із закликом об’єктивно і неупереджено висвітлювати події, що відбуваються в Україні, зокрема щодо проявів насильства стосовно активістів протестного руху та мирних громадян, які їх підтримують.

       Заява прийнята на сімнадцятій     позачерговій сесії Іршавської районної ради VІ скликання, рішення № 394 від 03.12.2013 р.