Версія для друку Версія для друку

ЮРІЙ РОМАНЕЦЬ: «ГОЛОВНЕ — ЗАВЖДИ ЗАЛИШАТИСЯ ЛЮДИНОЮ»

 День працівників прокуратури — професійне свято України. Відзначається щорічно 1 грудня. З дня нагоди цього свята ми завітали до прокурора Іршавського району Юрія Михайловича Романця.

– Юрію Михайловичу, Ви народились на Іршавщині, тут виросли і поїхали здобувати освіту на схід України. Чому саме юриспруденція?

– З самого дитинства я мріяв стати прокурором і впевнено крокував до своєї мети. Як в той час, так і сьогодні Харківська юридична академія імені Ярослава Мудрого була одним із найпрестижніших вишів України. Викладацький колектив був переповнений докторами, професорами, кандидатами наук, доцентами. І тільки в академії готували кваліфікованих прокурорсько-слідчих працівників, адже більше ніде не було спеціалізованого прокурорсько-слідчого факультету.

– Вам доводилось працювати помічником прокурора на Миколаївщині і прокурором у Кіровоградській області, де ви набули певного досвіду. Що Ви взяли для себе із роботи в південних регіонах України?

– Після закінчення юридичної академії мене направили до м. Первомайськ Миколаївської області, де я був стажистом на посаді помічника прокурора району і почав будувати свою кар’єру. Усі ми, як мовиться, починаємо «з нуля». Так було й у мене. За період роботи на Миколаївщині, а це 4 роки, проявивши свою ініціативність та настирливість під час роботи, відмінну теоретичну підготовку, практику розслідування справ, у 2003 році я був призначений прокурором Ульяновського району Кіровоградської області, а після – прокурором Новоукраїнського району Кіровоградщини.

За  період роботи на півдні України, а це 11 років, я взяв для себе багато корисного.  Набув не тільки практичного досвіду, але й життєвого. Працюючи начальником відділу роботи з кадрами прокуратури Кіровоградської області, мав можливість спілкуватись з великою кількістю людей: як з молодими спеціалістами, так і з поважними людьми, радниками юстиції. Я зрозумів одне: не зважаючи на свій статус, головне завжди залишатись людиною, адже людяність – це те, що тільки і робить людину людиною.

– На Іршавщині працюєте недавно. Як виконує свої функції прокуратура району? Як ведеться боротьба із правопорушеннями у сфері земельних відносин, бюджетній сфері, захист прав громадян на оплату праці, отримання пенсій?

– Колектив прокуратури досить молодий, але в його склад входять досвідчені працівники, в яких за плечима багато років роботи в органах. Всі працюють злагоджено і неухильно виконують покладені на них функції.

Щодо боротьби із правопорушеннями у сфері земельних відносин, бюджетній сфері, то, як показує статистика, на Іршавщині не багато таких, але вони наявні. Разом з тим, прокуратурою району в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів у сфері земельних відносин вжито ряд цивільно-правових заходів, в результаті проведення яких повернуто земель загальною площею 3 га та до бюджету перераховано 252 тис. гривень.

– На що найчастіше скаржаться пересічні громадяни?

– До нас надходять скарги різного характеру, але частіше це  скарги на дії або бездіяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань порушень земельного законодавства, з порушення правил містобудування, на органи внутрішніх справ з питань досудового розслідування тощо.

– Які риси характеру Ви цінуєте в людях?

Перш за все це чесність, людяність, компетентність, наполегливість та багато інших позитивних якостей.

– Що б Ви хотіли побажати працівникам прокуратури з нагоди свята?

– Шановні колеги, сердечно вітаю Вас зі святом – Днем працівників прокуратури.

Україна крок за кроком будує демократичну державу, головними засадами якої мають стати верховенство права та дотримання прав і свобод людини.

Упевнений, що високий професіоналізм, безкомпромісність працівників органів прокуратури, помножені на досвід і знання, сприятимуть утвердженню законності в державі.

Бажаю Вам творчих успіхів, сил та наснаги у професійній діяльності, міцного здоров’я, щастя, добра і благополуччя Вам та Вашим родинам!

Розмову вів Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар