Версія для друку Версія для друку

ПРИРОДНИЙ РЕСУРС ІРШАВЩИНИ – ОСНОВА РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ РАЙОНУ

Як відомо, зв’язок людини і природи здійснюється в двох формах – екологічній  і економічній. Економічна форма взаємодії підпорядкована законам природи і зводиться до того, що природа забезпечує оптимальний біологічний процес життя. Економічний, як правило, проходить по других принципах, і людина не завжди усвідомлює зміни, часто небажані, внаслідок чого порушуються, руйнуються екологічні взаємозв’язки, що призводять не тільки до дисбалансу природних процесів, а й екологічних катастроф.

Все це ми прослідковуємо  як в масштабах певних регіонів, так і в нашій місцині в формі повеней, санітарного стану, що спричиняє інфекційні проблеми. Аналізуючи природні ресурси, якими багата Іршавщина,  – ліс і його побічне користування, заготівля дикоростучих грибів, мисливство і на базі цього організація туризму у всіх сферах. Площа лісових масивів району становить понад 53 тис. угідь з різними ландшафтами та якістю насаджень. Найцінніші породи: явір, черешня за останні десятиліття використані майже повністю, а дуб скельний знаходиться на критичній межі використання. Саме по цій причині 22 листопада 2011 року сесія районної ради прийняла доленосні рішення щодо лісогосподарського та природо-заповідних комплексів. Питання готувалось певний час із залученням спеціалістів, обговоренням на комісіях за участю керівників вищезгаданих структур. На самій сесії після прийняття рішення я був приємно здивований тим, що не було жодного зауваження щодо пропонованого комісією і райдержадміністрацією рішення. Аналізуючи саму підготовку сесії і час пройдений після її роботи, то  термін немалий,  рівно 2 роки. Рішенням вищестоящих державних органів об’єднано в єдину структуру Загатянське ЛГ в Довжанське ЛМГ, 1-ого жовтня 2013 року згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 20 від 20 березня 2013 року всі, так би мовити, колгоспні ліси, в тому числі і «Агроспецсервіс» перейшли в підпорядкування Держлісагентства. Недалекий той час, коли втіляться в життя пропозиції і рішення влади Іршавщини про єдиний лісогосподарський комплекс з центром в м. Іршава і природно-заповідний в структурі національного природного парку (НПП) «Зачарований край». Якщо лісогосподарський напрямок зробив значні кроки вперед, і він же сам почав «гальмувати» розширення природно-заповідних територій району. Одним абзацом хотів би згадати мить історії створення НПП у світі. Перший НПП«Єллоустонський» був створений в США в 1872 році, до речі, як мені на сьогодні відомо, пропонували його назвати як і наш, «Зачарований край». Сьогодні на планеті Земля їх створено тисячі, і порівнянні за площею наш найменший. Що таке НПП? Це – родзинки унікальних природних комплексів, які на збереження взяла держава, і в кінцевому підсумку це її гордість за збереження і відтворення для майбутніх поколінь. Створення НПП підписує Президент – про це вже щось говорить!

Наш район, вірніше, жителі краю одні з перших ініціювали створення природно-заповідних об’єктів на нашій території. Це громадська позиція, яка притаманна мудрим і поміркованим мешканцям, які поважають природу, в якій народилися, і думають не тільки за себе, а й за майбутні покоління. До 2000 року на території району було 2897 гектарів заповідних територій. Найбільші за площею: зоологічний заказник державного значення «Річанський» (2408 га) та іхтіологічний місцевого значення «Ріка» (394 га). Ці два об’єкти знаходяться в Річанському лісництві. 11 січня 2002 року рішенням сесії Закарпатської обласної ради №377 на базі Ільницького лісництва був створений регіональний ландшафтний парк, який 21 травня 2009 року за Указом Президента України набув статусу НПП «Зачарований край».

Характеризуючи ці два об’єкти. це – унікальні природні території, на яких заборонені суцільні рубки, видобуток корисних копалин, полювання, риболовля, обмежено деякі інші види природокористування. На теперішній час держава зберегла ці родзинки природи недоторканих ландшафтів з рідкісною флорою і фауною. Річанський заказник для всього масиву зберіг, крім того всього, 15-19 благородних оленів, бурого ведмедя, рисі, дикого кота, з риб: харіуса, річкову форель, гольяна…. У НПП «Зачарований край» з припиненням суцільних рубок відбулося відтворення 3-4 оленів, 17-25 козулі європейської, кота лісового, лелеки чорного і деяких інших зникаючих видів. Гордість парку стала велика сім’я бобрів, яка поселилася в урочищі Багно і своїми діями відтворює водний баланс високогірного сфагнового болота. До речі, як ми дослідили, бобри піднялися у високогір’я річкою Іршавка, і свідченням тому є обжите поселення на території угідь Кам’янського та Загатянського масивів. Продовжуючи тему збереження природи відкрию таємницю, яка мала табу до 2012 року у формі географічно-адміністративної карти, що зберігається у головного архітектора району і використовується на засіданні комісій районної ради, де чітко обумовлено, що Річанське лісництво і частина прилеглих територій в середині 70-х років минулого століття колишньою владою зарезервована і відмежована як Річанський заповідник. Отже, ми тільки продовжуємо те, що було намічено попередніми поколіннями.

На основі прийнятих сесією районної ради рішень підготовлено проект Програми розвитку природно-заповідної справи в Іршавському районі на 2013-2020 роки. Цей документ обговорюється майже рік, досить важко впроваджується в життя, хоча мета дії Програми благородна  – це забезпечення умов для збереження і розвитку територій та об’єктів природно-заповідного фонду як національного надбання, економічного та екологічного значення розвитку району.

Збереження і відтворення природних багатств Іршавщини методом мітингів із залученням політичних сил майже пройшов. На теперішній час на території району створений НПП «Зачарований край» з державною структурою, науковим відділом з штатним розкладом в 52 чоловік. Щодо ведення мисливства, то тепер на території району є два користувачі: Довжанське лісомисливське господарство і Іршавська районна організація УТМР. Ведення мисливського господарства – тема окрема, але вона також обумовлена листом-пропозиціями № 02-20/1004 від 25.05.2011 року, який підготував колишній перший заступник голови Іршавської РДА В.І.Ледней, однак, на жаль, нині ці пропозиції чомусь самі ж не виконуємо.

На сьогоднішній час у районі розпочали масштабний туристичний проект. Ініціював цей напрямок роботи голова райради Станіслав Сухан. 2014 рік обумовлено для Іршавщини туристично-рекреаційним, поставлено на вид певні напрямки роботи, які дадуть можливість домогтися конкретної мети збереження і використання природних ресурсів, закінчити з усіма пропозиціями науково-обгрунтоване розширення території НПП «Зачарований край», збереження історичної спадщини, приведення в належний санітарний стан всієї території району, щоб з гордістю могли вимовити, що ми живемо в географічному центрі Закарпаття, і яке є зачарованим краєм Срібної Землі.

Василь ПАВЛИЩЕ,

депутат райради, голова комісії з питань екології, використання природних ресурсів, рекреації, земельних відносин та агропромислового комплексу.

Ваш отзыв

Ваш коментар