- Нове життя - https://nz-ir.com -

КОРИСНА НАРАДА – МІСЦЕВИМ РАДАМ

У своїй роботі сільський та міські голови стикаються з різноманітними юридичними тонкощами у напрямках земельного господарства, будівництва, видачі довідок, оформленні документації тощо. Поради і роз’яснення фахівців стануть їм в нагоді.

Аби розставити, як то кажуть, крапки над «і», районна рада та райдержадміністрація організовують семінари-наради. Черговий такий захід у вівторок провели керівник апарату РДА Олег Козенюк та керуючий справами райради Євген Свириденко.

Йшлося про розробку містобудівної документації для населених пунктів, зміни у земельному законодавстві, порядок надання документів для оформлення виплат із соціальних допомог жителям району. На цій зустрічі були присутні і очільники обласних установ.

Керівник Держ-архбудінспекції  в області Василь Коблик ознайомив з нововведеннями, розповів про дозволи на підготовчі роботи, категорії складності будівництва тощо. Учасники семінару цікавилися впливом сільської ради на пайову участь у будівництві, проведення таких робіт на землях сільгосппризначення або ж з відхиленням від норм, зазначених у відповідному паспорті.

Начальник управління містобудування та архітектури ОДА Микола Пігуляк наголосив на тому, що сільським головам треба починати з планування розвитку населених пунктів, працювати над розширенням його меж, оптимізацією повноважень з іншими органами щодо погодження містобудівної документації. Відтак із застосуванням проектора було роз’яснено кроки щодо розроблення генерального та детального планів сіл. Головний архітектор району Володимир Штумф ознайомив присутніх з районною програмою оновлення планів забудови населених пунктів, а також перерахував сільські ради, які добре у цьому напрямку працюють, та назвав ті, котрим варто активізуватися. Обговорювалася фінансова забезпеченість цих кроків.

Торкнулися на нараді-семінарі і змін у законодавстві із земельних відносин та речових прав. Зокрема, розтлумачували правові тонкощі стосовно відводу земельних ділянок, погодження технічної документації на землі, що в межах населених пунктів, а також за ними. З цього питання виступив начальник Держземагентства в районі Володимир Цогла.

Як правильно оформити документи на отримання звання «Мати-героїня», говорили начальник управління праці та соціального захисту РДА Василь Черепко і його заступник Віра Буркуш.

Нарада-семінар є пізнавальною і просвітницькою, адже «знімає» чимало запитань юридичного характеру у роботі сільських рад. Очевидно, що мети, яку переслідували організатори, досягнуто, а сільські голови здобуті знання застосовуватимуть на практиці.

Іван СТЕПОВИЙ.