- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЗАКЛАСТИ НАДІЙНУ ОСНОВУ ПІД МАЙБУТНІЙ УРОЖАЙ

Значний обсяг осінніх польових робіт майже вже позаду. Хоча Іршавщину і не можна назвати житницею, однак край багатий  на невтомні, сильні руки трударів. З найменшими витратами сільгоспвиробники району та особисті селянські господарства намагались зібрати весь вирощений цьогорічний врожай.

Днями начальник відділу агропромислового розвитку РДА Микола Кудрей та головний спеціаліст сектору з питань фермерства Ольга Гойда відвідали окремі фермерські господарства району. Там вони ознайомились із ходом завершального етапу підготовки зерна пізніх зернових, зокрема кукурудзи, до зберігання.

 Як зазначив Микола Миколайович, цьогоріч всіма господарствами кукурудзою на зерно було засіяно 3 484 га., з яких 116 га припадає товаровиробникам.

Левова частка посіву належить ФГ «Лан», яким вправно керує вже багато років Василь Балога. У цього досвідченого господаря кожна зернина на рахунку. Поки чоловіки активно працюють, закладаючи кукурудзу на сушіння, жінки займаються її чисткою. Керує жіночим «батальйоном» Марія Мошкола, яка у свої 81 рік володіє ще великим запасом ентузіазму та любові до праці.

Голову ФГ «Устич» Василя Івановича та голову  ФГ «Відраш» Василя Фельцана начальник відділу агропромислового розвитку РДА Микола Кудрей знайшов у полі. Тут кипіла робота по збиранню кукурудзи на зерно та заготівлі стебел кукурудзи на силос, який є цінним кормом для великої рогатої худоби. Поєднання рослинництва з тваринницькою галуззю дає не лише прибуток, а й  можливість розвиватися.Ознайомились також із ходом завершальних осінньо-польових робіт на ТзОВ «Україна», директором якого є Іван Худан.

Аграрії, в ході оглядин сільськогосподарських територій та складських приміщень, мали змогу обговорити з начальником відділу агропромислового розвитку  РДА свої проблемні питання. Також розповіли, що не зважаючи на великий вплив погодних умов протягом року, вберегтися від яких неможливо, урожай порадував не так кількістю зерна, як його якістю.

Зараз в господарствах ведуться роботи щодо закладання надійної основи на наступний рік, а це, насамперед,  оранка на зяб та догляд за посівами озимих зернових, закуплено перші партії мінеральних добрив для підживлення.

Відомо, як нелегко нині працювати на землі. Сільські трудівники починають роботу з настанням ранньої весни, а результати отримують наприкінці літа й восени. І навіть, коли не так вродить, як хотілось би, аграрії ніколи не падають духом, а знов беруться за цю споконвічну працю. Їх професійне свято, яке вся країна невдовзі відзначатиме, є щирою хвалою мозолястим рукам людей, що знають справжню ціну хлібу. А тому підтримка розвитку сільського господарства постає важливим завданням перед органами районної влади, що ведуть політику та втілюють соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича.

Наталія ХОДЄЄВА.