- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВСЕ ДЛЯ РІДНОГО СЕЛА

Михайло Олександрович Фанта народився 10 листопада 1958 року в мальовничому гірському селі Луково.

Навчався спочатку в Луківській 8-річній, а потім у Приборжавській середній школах.

У 1977-1979 роках  служив у ракетних військах. Після звільнення з лав армії працював токарем в Іршавській РЕМЗ.

Потім вступає на стаціонарне відділення Мукачівського сільськогосподарського технікуму, де отримує спеціальність «Агроном-організатор».

У 1982-2000 роках працює бригадиром комплексної бригади с.Луково. На цій посаді багато зусиль докладає для розвитку села, будує два двохповерхові бригадні будинки та навіси, в одному з яких зараз знаходиться приміщення сільської ради, медичний пункт, дитяча школа мистецтв, пошта та інші побутові приміщення.

За сумлінну працю перед рідним Луковом неодноразово обирається депутатом Приборжавської сільської ради. Його завжди турбували проблеми рідного села, а основною була відсутність сільської ради у селі, тому він і стає головним ініціатором її створення.

Знаючи натуру свого односільчанина та оцінюючи внесок, який Михайло Олександрович робив щоденно для Лукова, у 2002 році його обирають головою села.

Оскільки учні Луківської ЗОШ І-ІІ ступенів навчалися в занедбаному, непридатному до навчання та виховання молодих чад приміщенні, постає інше завдання – будівництво нової школи. А це було в передвиборній програмі основним питанням, тому  Михайло Фанта всіма силами намагається втілити задум у життя.

Це далося йому не легко. Звертався у всі можливі установи. Писав президентам, міністерствам всіх рівнів, особисто їхав до столиці, де зустрічався з міністрами освіти, надзвичайної ситуації та звертався до голови Верховної Ради І.С.Плюща, який особисто неодноразово був у Лукові.

Велику увагу на посаді сільського голови приділяє закладам села, зокрема: дитячому садку та будинку культури. У першому відкриває ще одну групу, в обидвох установах проводиться ремонт даху, внутрішні ремонти, газифікація. Проводить вуличне освітлення центральної частини села, велику увагу приділяє ремонту доріг, неодноразово організовує святкові концерти за участі Івана Поповича та інших артистів.

У роки протистояння між православною та греко-католицькою церквами зміг знайти компроміс між громадами, за що був нагороджений грамотами від православного єпископа Агапіта та греко-католицького Мілана.

Незважаючи на велику суму, він зумів знайти кошти для завершення будівництва православного храму. Цим самим  допоміг і греко-католицькій громаді, адже прихожани обидвох вір молилися в одному приміщенні.

Приділяє Михайло Олександрович велику увагу й історичним пам’яткам села, зокрема водяному млину, який багато років не працював. Завдяки великим зусиллям М.Фанти з 2006 року водяний млин знову функціонує. Ця пам’ятка стала родзинкою для гірського села, до нього часто навідуються туристи та місцеві жителі. Часто проводяться в приміщенні різні заходи, учні школи мистецтв малюють писанки та випікають пасхи до Великодня.

Як людина чуйна, він багато уваги приділяє пенсіонерам та малозабезпеченим жителям села. Часто бере активну участь в колективній роботі, є громадським інспектором (помічником дільничного).

І тепер односільчани звертаються до Михайла Фанти з різними питаннями, а він у свою чергу, ніколи не залишає їх у біді, завжди дає слушні поради.

Працює М. Фанта тепер в ТзОВ «Фортуна», яка надає затишок, добробут дитячим садкам, школам, адмінбудинкам та іншим установам.

Окрім різної громадської роботи, Михайло Олександрович є коханим чоловіком, турботливим батьком сина Михайла, доньок Оксани та Мар‘яни, люблячим дідусем 4-ох внуків.

Зараз у Михайла Олександровича є ще чимало напрацювань, планів та задумів на майбутнє. Тому бажаємо йому ще багато плідної праці задля розвитку рідного села.

Вікторія Гудебняк.