- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВЕЛИКА СПАДЩИНА МИТЦЯ

Днями, в приміщенні недільної школи в с.Приборжавське, відбулася знакова подія – відкриття музейної кімнати з нагоди відзначення 100-річчя від дня народження скульптора, народного художника України, лауреата Національної премії ім.Т.Шевченка Василя Свиди.

Василь Свида народився 22 жовтня 1913 року в с.Пацканьово, що на Ужгородщині, в багатодітній сім’ї. Навчатися обробці дерева почав рано, коли ще здобував творчу освіту в художній школі в с.Ясіня (Рахівський район). Після її закінчення оздоблював храми рідного краю за власними та ескізами Й.Бокшая. Цікаво, що в Свято-Покровській православній церкві в с.Приборжавське він теж працював над іконостасом. А в 1946 році на етнографічному  матеріалі цього села створив свої скульптурні композиції «Танець увиванець» та «Ліквідація неписемності».

Деякий час працював у м. Брно (Чехія). Коли повернувся в рідне Закарпаття, разом із А.Ерделі, Й.Бокшаєм, А.Коцкою та Ф.Манайлом створює обласну організацію  Спілки художників України, яку очолював понад 10 років. 30 років В.Свида присвятив навчанню юних обдарувань в Ужгородському училищі прикладного мистецтва на відділенні художньої обробки дерева. Тому деякі його учні, зокрема майстер різьби по дереву, скульптор, іконописець Іван Юрійович Ісак, який висунутий на здобуття обласної премії ім.В.Свиди, поділився з присутніми спогадами про великого митця. Згадував про свого наставника й Іван Йосипович Шмулига, який прочитав власні вірші до скульптурних творів В.Свиди та подарував музею книги й газети, де йдеться про Василч Івановича (один із віршів подаємо нижче).

До слова, ведуча дійства Любов Філеш, запросила сина митця, Ярослава Свиду: – Я надзвичайно радію, що творчість Василя Івановича не забувається. Нещодавно в селі Пацканьово, в будинку, де народився батько, урочисто відкрили меморіальну дошку пам’яті В.Свиди. А потім,  в обласному музеї ім.Й.Бокшая, відбулася урочиста репрезентація його робіт.  Батьківська творчість є дуже захопливою, а спадщина така велика, що її не можна було помістити в 4-х залах обласного музею.

Ярослав Васильович поділився не тільки спогадами про свого знаменитого батька, а й подарував музею документальні фільми, де йдеться про Василя Івановича «Художнє Закарпаття» та «Портрет митця», які залюбки показав присутнім, іменні календарі, конверти від Укрпошти,  які були підготовлені до 100-річчя від дня народження Василя Свиди, реконструкції робіт «На полонині», «Коні воду п`ють» , «Поцілунок матері, та багато іншого.

Спогадами про великого різьбяра та враженнями від відкриття музейної кімнати поділився і голова народного об’єднання художників та народних майстрів  «Колорит Боржави», член НСХУ В.Філеш.

Виступили і представники дитячих мистецьких шкіл району, зокрема:  директор Приборжавської ДШМ Н.Менчук, викладачі: Іршавської – Н. Вербищук, Великораковецької – Л. Поштак, Приборжавської та Довжанської  – А. Дурда, які  подарували скульптурні вироби для музейної кімнати.

Про велике значення її відкриття розповіли Приборжавський сільський голова Віктор Шпортень, директор районного історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець та настоятель Іршавського Свято-Петро-Павлівського православного храму Василь Ігнат.

Неабияку допомогу в організації по відкриттю недільної школи  та музейної кімнати надав настоятель місцевого православного храму Покрови Пресвятої Богородиці о. Олександр та провідний методист районного будинку культури Любов Філеш.

А музичною родзинкою свята став виступ ансамблю  скрипалів, учнів Приборжавської ДШМ.

 Також всі присутні могли ознайомитися з книжковою виставкою «Митець, який випередив час», яку підготували працівники сільської бібліотеки.

Вікторія Гудебняк.