Версія для друку Версія для друку

ГЕНЕРАЛЬНИЙ КОНСУЛ СЛОВАЧЧИНИ ПОБУВАВ НА ІРШАВЩИНІ

Минулої середи  на Іршавщині побувала  Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгороді  п. Янка Бурянова. Із нею   зустрілися голова райдержадміністрації Василь Ковбаско і голова  районної ради Станіслав Сухан. Мова йшла про встановлення дружніх взаємосусідських зв’язків між нашим районом і Словаччиною.

− Іршавщина − чарівний край, − сказала Янка Бурянова. − Тут  багато  визначних місць. Можна розвивати туризм, вкладати кошти в бізнесові проекти, поглиблювати співпрацю у сфері економіки,  культури.

 Василь Ковбаско  наголосив, що наші дружні країни багато що об’єднує. Чимало закарпатців проживає на території Словаччини. Раніше ми  обмінювалися делегаціями, переймали досвід, вчилися один в одного. Навіть дружина славнозвісного силача Івана Кротона, фільм про якого недавно знято, чешка. А двічі герой  соціалістичної праці Юрій Пітра з Білок, постійно обмінювався досвідом вирощування високих врожаїв кукурудзи.

Напрямок політики  районної  влади − це відкритість взаємовигідної співпраці, зокрема і міжнародної, що є основною засадою добросусідства. Василь Васильович також порушив питання  про роботу  спільного українсько-словацького  підприємства “ЕКО ІР”, основна мета якого  є налагодження в районі централізованого  збору твердих побутових відходів, їх сортування та захоронення на полігоні. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблено. Підприємству виділено 15 гектарів землі, до речі,  такою була основна умова  для того, щоб воно могло  розпочати роботу. Наразі сміття  із населених пунктів  вивозиться.  Однак, на жаль,  на цьому справа пригальмувалася. Мова йшла про будівництво  сортувального цеху, де буде встановлено сортувальну лінію та розміщення в населених пунктах контейнерів. Несортовані відходи мають складатися в касети для повної їх утилізації. Василь Ковбаско попросив пані Бурянову посприяти у вирішенні цієї проблеми.

Станіслав Сухан  сказав, що  торік  у нашому районі побували словацькі журналісти. Наразі йшлося про те, щоб вони більше писали про  життя людей та населені пункти.

Станіслав Васильович ознайомив Генерального консула з особливостями Іршавщини, її потенційними можливостями економіки, рекреацією туризму району. Він  запросив частіше відвідувати наш край, щоб  особисто пересвідчитися   в його можливості  співпраці, адже та інформація, якою  інколи володіє інша сторона, не завжди може  відповідати дійсності. Водночас він наголосив на перспективі інвестиційних відносин, що є для нас  вигідним і політично, і економічно, і фінансово. А тому всі бізнес-пропозиції будуть охоче прийняті, розглянуті і по можливості реалізовані.

Василь Ковбаско, Станіслав Сухан та Янка Бурянова вели мову також про попередні  напрацювання стосовно  двостороннього  співробітництва між  населеними пунктами  Словаччини та району, зокрема,  обмін досвідом  у різних  сферах: медицині, культурі,  освіті, шляхом відвідин  громад. Разом з тим, Генеральний консул запевнила, що все робиться для подальшого  розвитку взаємовигідних двосторонніх відносин між Словаччиною та нашим районом.

На згадку про Іршавщину  Василь Ковбаско та Станіслав Сухан вручили Яні Буряновій картину із зображенням наших краєвидів.У зустрічі взяв також участь заступник голови РДА Микола Сочка.

 

Наталія ХОДЄЄВА,

Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар