- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЗВІТ ЗА ПІДСУМКАМИ ПРОВЕДЕННЯ ТИЖНЯ ПРАВОВИХ ЗНАНЬ В ІРШАВСЬКОМУ РАЙОНІ У 2013 РОЦІ

13 вересня 2013 року на засіданні районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення з-поміж десяти питань порядку денного, що розглядалися, ключовим стало питання “Про організацію проведення в районі Тижня правових знань. Затвердження плану проведення Тижня правових знань в Іршавському районі”. За результатами розгляду даного питання на засіданні прийнято рекомендації №10 від 13 вересня 2013 року. План проведення Тижня правових знань в Іршавському районі затверджено, а термін реалізації заходів визначено з 7 до 11 жовтня поточного року.
Правові заходи у районі у рамках Тижня правових знань проходили одночасно із мас-медійним супроводом на шпальтах районної газети “Нове життя”, сайтах райдержадміністрації та районної МКМР з правової освіти населення.
Тиждень правових знань проходив з нагоди встановленого в Україні професійного свята – Дня юриста, що відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України від 16 вересня 1997 року «Про день юриста», а також з метою поширення серед населення знань про державу і право, інформування громадян про правову політику держави, стан законності і правопорядку, забезпечення прав і свобод людини, дотримання прав дітей, а також задля усвідомлення громадськістю необхідності дотримання норм Конституції і законів України.
Відповідно до затвердженого плану зазначено перелік заходів, осіб, що їх готують та осіб, відповідальних за їх виконання, дати та місця їх проведення. Членами районної МКМР з правової освіти населення, іншими службами району, залученими, за згодою, до виконання правоосвітніх заходів, особливу увагу приділено учнівському середовищу, громадянам, які проживають у сільській місцевості задля набуття ними відповідного рівня правових знань, виховання поваги до правових норм та інше.
У рамках Тижня правових знань відбулася телефонна “гаряча лінія” з начальником юридичного відділу апарату райдержадміністрації Іваном Семаком,  членом МКМР з правової освіти населення, начальником управління соціального захисту населення Василем Черепком, начальником управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Іваном Бізілею.
Так, правовий тиждень розпочався 8 жовтня з урочистого засідання, присвяченого Дню юриста, що відбулося у районній державній адміністрації, на якому обговорено організацію проведення правоосвітніх заходів.
Всіх юристів привітали з їхнім днем у засобах масової інформації статтею із заголовком “День юриста – професійне свято України”.
За ініціативою районної МКМР з правової освіти населення 8 жовтня керівником гуртка лідерів учнівського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів району районного будинку дитячої творчості Марією Гряділь (директор РБДТ – Мельник Й.Ю.) організовано “круглий стіл” з учнями за темою “Допоможи ровеснику не помилитись у виборі шляху”. Для спілкування з дітьми з’явилися представники установ району, що мають безпосередній контакт з дітьми та проводять профілактику із запобігання дитячої злочинності на території району. Райвідділ внутрішніх справ представляв начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей майор міліції Василь Волошиновський, райдержадміністрацію – завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Сергій Жидик, головний спеціаліст відділу профілактики злочинності служби у справах дітей Наталія Петканич, управління освіти, молоді і спорту райдержадміністрації – методист райметодкабінету Ольга Галас, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – директор центру Ірина Вовканич.
За мету зустрічі було покладено виробити навички швидкої орієнтації у морально-правових ситуаціях, які виникають у повсякденному житті підлітків, формувати усвідомлене розуміння своїх прав і обов’язків, донести до молоді інформацію про відповідальність за свої дії та вчинки, виховувати доброту, взаєморозуміння, повагу до всіх груп людей, їх цінностей, традицій, переконань. Зі школярами розглянуто питання: законодавчого та нормативно-правового забезпечення захисту прав дитини в Україні; криміногенну ситуацію в підлітковому середовищі та основні причини вчинення неповнолітніми протиправних дій; профілактику жорстокого поводження з дітьми; про небезпеку в Інтернеті. Також надано поради підліткам аби вони не потрапили у ситуації ризику. Дуже багато питань школярів спрямовувалися до представника райвідділу міліції, на які надано змістовні відповіді згідно з нормами чинного законодавства.
Цього ж дня дитячий зразковий музично-драматичний театр районного будинку культури відділу культури і туризму райдержадміністрації «Пролісок» під керівництвом Василя Філеша показав правові вистави школярам Білківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (директор школи – Нодьянош О.О.).
Також 8 жовтня цього року учні загальноосвітніх шкіл району завітали до районного суду. Діти отримали можливість поспілкуватися з представниками судової установи, наглядно побачили зали, де проводяться судові засідання, отримали багато корисної інформації. Перед дітьми виступили голова суду Петро Беламут та працівники апарату суду. Побачили учні і встановлену в залі засідань суду систему відеоконференцзв’язку, яка забезпечуватиме роботу суду у режимі відеоконференції під час розгляду судових справ.
Управління освіти, молоді і спорту райдержадміністрації провело з 7 до 11 жовтня дні правових знань, а відділ культури і туризму райдержадміністрації – виставки юридичної літератури у бібліотеках району.
Бібліотеками району проведено соціологічне дослідження «Бібліотечні ресурси правової тематики та їх використання».
Бібліотекарі центральної районної бібліотеки традиційно в рамках тижня правових знань провели бесіду «Підліткова злочинність: хто винен», де обговорювалися причини підліткової злочинності. Наприкінці бесіди була проведена вікторина на знання основ правознавства.
Працівниками служби у справах дітей райдержадміністрації здійснено ряд заходів, зосереджених на питаннях захисту прав дітей.
Питанню висвітлення проблем дитячої злочинності та можливості дітей до виправлення приділили увагу фахівці соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які працюють на території відповідних місцевих рад району. У цьому напрямку вони працювали із дітьми загальноосвітніх шкіл району.
Члени районної МКМР з правової освіти населення постійно на засіданнях координаційної ради відзначають, що задля утвердження громадянського суспільства, дотримання прав і свобод громадян, виховання громадськості у дусі поваги до закону у рамках правоосвіти ряд установ різними практичними формами намагається донести до людей правову інформацію для того, щоб вони були обізнаними з нормативно-правовими актами. І, звичайно ж, координація роботи цих установ спрямовується на правову освіту підростаючого покоління.
У першому півріччі поточного року відбувся обласний конкурс шкільних малюнків на тему “Мої права”, де учасники представили роботи, приурочені Дню захисту дітей. За результатами конкурсу  роботи трьох вихованців районного будинку дитячої творчості студії образотворчого мистецтва “Боржавська фантазія” (керівник студії – Любов Микита) зайняли призові місця – дві перші місця та друге місце у різних номінаціях. А тому члени районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення під головуванням керівника апарату райдержадміністрації Олега Козенюка однозначно вирішили – про досягнення у правовій сфері має знати широкий загал населення. У рамках Тижня правових знань прізвища та імена переможців оголошено у районних ЗМІ.
На завершення Тижня правових знань, 11 жовтня учні Ільницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (директор школи Попович О.В.) під супроводом вчителя історії та правознавства Марії Бойко відвідали ряд державних установ.
Першими зустріли дітей у районному відділі управління МВС України в Закарпатській області, де працівники установи (Волошиновський В.В., Боднар І.Ю., Горзов В.М. та інші) коротко розповіли про роботу правоохоронної структури.
Школярі отримали можливість побачити роботу чергової частини, сектору кримінальної міліції у справах дітей, приміряли міліцейське спорядження – каску та бронежилет, а також потримали гумовий кий, про виключні випадки застосування якого їм також розповіли. У секторі кримінальної міліції, який діти відвідали після великого залу, школярам пояснили, що потрапити на облік до райвідділу у якості правопорушника – це пляма на власній репутації. Тож неповнолітні відвідувачі райвідділу внутрішніх справ мали не тільки можливість побачити та почути багато корисної інформації, але й повинні задуматися над недопущенням порушень прав інших осіб.
Наступними учасників екскурсії зустріли у Державній податковій інспекції в Іршавському районі, де перший заступник начальника Сергій Ігнатенко розповів учням про діяльність кожної їхньої служби. Школярі отримали можливість бачити майже всі кабінети та почули дуже цікаву та корисну інформацію. Почали розмову із ознайомлення з нещодавно утвореним центром обслуговування платників податків, а закінчили залом нарад, де учні задавали питання, які їх найбільше цікавили.
У районному управлінні юстиції, куди школярі подалися пізніше, начальник райуправління юстиції Юрій Марущинець та головний спеціаліст Наталія Данканич розказали учням про історію утворення установи та перспективи на майбутнє, про роботу установи та її структурних підрозділів.
Головний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби районного управління юстиції Наталія Микита показала відвідувачам зі школи архів, за допомогою якого можна відновити будь-який документ, що проходив через їхню службу або інші органи, що здійснювали такі ж самі дії раніше, метричну книгу та багато іншого пізнавального матеріалу. Зацікавив дітей і зал урочистих подій… кімната наречених…
На завершення правової подорожі учні відвідали районну державну адміністрацію. Тут перед присутніми виступили директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Вовканич та завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату райдержадміністрації Сергій Жидик.
Працівниками освіти райдержадміністрації, зокрема на уроках з “Правознавства”, дітям роз’яснювали про правоосвітні заходи, що проводяться в районі, ставився акцент на підвищення правової свідомості учнів, знання своїх прав та про обов’язки, які є перед ними (щодо відвідування школи та інше).
Протягом Тижня правових знань учні загальноосвітніх навчальних закладів району: Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, Сілецької ЗОШ І-ІІІ ступенів та інших шкіл мали можливість зустрітися з працівниками прокуратури району, райуправління юстиції, службою у справах дітей, дільничними інспекторами міліції. Також вони прослухали бесіди на правову тематику.
В Арданівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Лисичівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Іршавській гімназії, Ільницькому спортивно-гуманітарному ліцеї проведено правові турніри та вікторини.
Бесіди “Кожна дитина має право”, “Ціннісне ставлення до держави та суспільства, до людей і до себе”, “Правова відповідальність неповнолітніх” проведено в Арданівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Сілецькій ЗОШ І-ІІ ступенів, Негрівській ЗОШ І-ІІ ступенів, Чорнопотіцькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, Осійській ЗОШ І-ІІІ ступенів.
На належному рівні пройшов правовий брейн-ринг у Негрівській ЗОШ І-ІІ ступенів, Дунковицькій ЗОШ І-ІІ ступенів, Луківській ЗОШ І-ІІ ступенів, Кушницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів.
До проведення Тижня правових знань долучилися і шкільні бібліотекарі, провівши тематичні виставки юридичної літератури.
Освітянський Тиждень правових знань завершився Днем учнівського самоврядування у Довжанській ЗОШ І-ІІ ступенів, Ільницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, Малораковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів.
У районному управлінні юстиції та районній державній адміністрації через мережу громадських приймалень надавалась безоплатна правова допомога малозабезпеченим верствам населення з питань реалізації і захисту прав людини.
Протягом тижня здійснювався особистий прийом посадовими особами райдержадміністрації громадян, які потребують безоплатної правової допомоги з питань, що належать до компетенції райдержадміністрації.
Районна МКМР з правової освіти населення і надалі вживатиме всіх необхідних заходів з метою підвищення рівня правової свідомості та освіти, культури та обізнаності населення, постійно опрацьовуючи питання, що найбільше цікавлять громадськість району.
А незабаром і Всеукраїнський тиждень права…