Версія для друку Версія для друку

ІРШАВА ЯРМАРКУВАЛА…

Суботній день виявився не по-осінньому теплим, сонячним, звідусіль доносився запах духм’яного меду, груш, яблук і винограду. Так, так, ви потрапили на районний ярмарок “Золота осінь −2013”.
Уже з самого ранку на площу Народну в м. Іршава почали з’їжджатися автівки, наповнені сільськогосподарською продукцією. Особливо людно було на площі, де торгував керівник фермерського господарства “ Лан” Василь Балога із Кам’янського. Тут можна було придбати зерно кукурудзи, пшениці, третикале, ячміню, вівса, перець та інші дари природи.
− Я завжди беру участь у подібних ярмарках, − каже Василь Іванович. − Мені є що запропонувати жителям міста. Із ранньої весни до пізньої осені моя сім’я трудиться в полі. Самі окремо сіємо, проводимо обробіток сільськогосподарських культур, підживлюємо. Тому знаю, що все вирощене − екологічно-чисте, без нітратів. Якщо хтось уповає на збут продукції, то це не про мене. У нас завжди знайдеться покупець, який охоче її придбає.
І справді, покупці прикипіли до автівки Василя Івановича, мішками носили зерно. У Василя Балоги від того на обличчі була радісна посмішка: значить, його праця не пропадає марно, вона потрібна. Водночас, каже фермер, багато землі в районі пустує. Якщо 10-15 років тому селяни бралися за кожен її клаптик, то тепер вона заросла бур’янами і ожиною.
Багатолюдно було того дня і біля ятки фермерського господарства “Урочище Толока М”. Там за прилавком торгувала донька фермера Василя Мошколи – Діана. У асортименті – спілі яблука, картопля, пшениця і квіти. На цю продукцію теж був попит. Особливо багато було бажаючих поласувати спілими фруктами. Завважимо, що цьогоріч у багатьох селах району вони вродили слабо. А коли неврожай, тоді товар у ціні.
Цікавим був асортимент продукції фермера із Загаття Михайла Бідзілі. Усе, що було на прилавку, було пов’язане із медом. Його донька Галина пропонувала бажаючим навіть випити безплатно медовухи. Ті, хто спробували, хвалили: “Горілка “во”!”. Для багатьох іршавчан та гостей міста це була просто екзотика.
ТзОВ “Чізай” представило на ярмарку різноманітний асортимент вин, Закарпатський рибокомбінат −рибу, фермерське господарство «К’Лен” − яблука, капусту, груші, моркву і столовий буряк, ФГ “Дубки” − сир, м’ясо, молоко. ФГ “Дешко” уже традиційно торгує другим хлібом − картоплею, яка теж цього року вродила не дуже рясно.
− На ярмарку було представлено широкий вибір продукції, − каже голова районної асоціації фермерів і приватних землевласників Оксана Гичка. − У ньому активну участь взяли сільськогосподарські виробники району.
Віталій Ломага із Дешковиці порадував різноманітними сортами грон і кавунів.
Ярмаркували також того дня Осійський (Василь Турянин), Великораковецький (Андрій Худа) сільські голови, райспоживспілка (Юрій Фельцан) та фермер Євген Куруц із Осою.
У ярмарку “Золота осінь” взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Іван Мошкола і заступники голови РДА Микола Сочка та Іван Завидняк.
Із концертною програмою на святі урожаю виступив ансамбль “Кирниченька”.
На високому професійному рівні провів свято ведучий Іван Котубей.

Василь ШКІРЯ.
DSCN1931

Ваш отзыв

Ваш коментар