- Нове життя - https://nz-ir.com -

ВАСИЛЬ КОВБАСКО: “ГОЛОВНЕ − СТАБІЛЬНІСТЬ І ДОВІРА ЛЮДЕЙ”

Вже минув рік, відколи на посаді голови Іршавської райдержадміністрації працює Василь Ковбаско. Уродженець мальовничої Ільниці, він добре знає багатьох людей та розуміє проблеми краян, допомагає шукати шляхи їх вирішення. Василь Васильович не лише примножує  здобутки попередників, а й домігся непоганої стабільності в економічній та соціальній сферах  району. Проте попереду ще чимало задумів та планів, які потрібно втілити. Що вдалося зробити протягом цього часу, які труднощі доводиться долати та які плани на майбутнє − про це йтиме наша розмова.

− Усе, чого досягнуто, − каже Василь Васильович, – результат чесної і наполегливої роботи усіх, з ким доводиться працювати. Особлива подяка за тісну співпрацю  органам місцевого самоврядування, депутатам і особисто голові районної ради Станіславу Сухану. У нас вийшла чудова команда, яка розуміє, що тільки спільними зусиллями можна домогтися успіху та покращити умови життя на рідній землі.

− Василю Васильовичу, як нам відомо, за перше півріччя цього року район посів 10- місце, а за розділом «економічний розвиток» четверте місце проти десятого торік. Що для цього робилось?

− Головне, що досягли стабільного розвитку економіки. Зокрема, із початку року промислові підприємства району реалізували продукції на 66,6 млн. гривень, що більше наміченого на 400 тис.грн. Є позитив у легкій і лісовій промисловості, а також в машинобудуванні. Особливо добре попрацювали ВАТ “Ільницький завод МЗУ”, ТзОВ “К’Лен”, хлібокомбінат райспоживспілки та інші підприємства району.

Робота райдержадміністрації спрямовувалась на  забезпечення позитивних структурних зрушень в економіці шляхом підвищення її конкурентоспроможності, як основи для збалансованого зростання та послідовного підвищення рівня і якості життя людей. За  січень – серпень 2013 року в районі створено 965 нових   робочих місць. Рівень офіційного безробіття станом на 1 вересня цього року склав 1,6 відсотка. Ми і надалі працюємо над збільшенням кількості робочих місць. Нещодавно на базі підприємства «Тандем Іршава», запрацювало нове деревообробне підприємство ТзОВ «Плюс технологій», на якому вже на сьогодні працює 15 чоловік. Продовжуються будівельно–монтажні роботи у ТзОВ «Берег-Кабель Гмбх», яке здійснюватиме виробництво джгутів та кабельної продукції, де планується створити 500 робочих місць.

В галузі агропромислового виробництва маємо позитивні результати в питаннях збільшення виробництва сільськогосподарської продукції, створення ринкової інфраструктури на селі. Населенню району, в межах державної програми підтримки галузі тваринництва, здійснюється виплата спеціальної бюджетної дотації.

– Яку підтримку надає районна влада малому та середньому бізнесу?

– В районі затверджена та діє Програма розвитку малого і середнього підприємництва  на 2013-2014 роки, на виконання заходів якої з районного бюджету виділено 222 тис. гривень. В тому числі передбачено кошти на відшкодування відсоткових ставок з районного бюджету за кредити, взяті суб’єктами підприємництва. При районній державній адміністрації створено центр надання адміністративних послуг, що  передбачає отримання підприємцями адміністративних послуг на зручних і доступних умовах.

– Запорука успішного розвитку району – наповнений бюджет. Яка ситуація з цим у нас?

– За І півріччя 2013 року  платежів, податків і зборів до бюджетів всіх рівнів надійшло 31,8 млн.грн., що на 3,9 % більше за аналогічний період минулого року.  Це дозволяє нам виконувати поставлені задачі та взяті на себе соціальні зобов’язання. Також відбулось зростання середньої зарплати по району, яка становить 2001,0 гривню. Заборгованість з виплат заробітної плати в районі відсутня. За своєчасною виплатою та розміром заробітної плати в районі здійснюється постійний контроль та  проводиться ціла низка заходів щодо легалізації робочих місць. Зокрема, станом на 1 вересня 2013 рік проведено 212 перевірок, завдяки яким виявлено 154 особи, які працювали без оформлення трудових відносин. Це  в свою чергу дозволило додатково залучити платежів до бюджету на суму майже 100,0 тис. гривень.

− Василю Васильовичу, Ви із самого початку перебування на посаді були занепокоєні станом доріг в районі.

− Про якість наших доріг знає кожен. Жахливий їх стан спричиняє чимало всім незручностей. Це проблема не лише нашого районного, а й загальноукраїнського масштабу. Недостатнє фінансування цієї галузі дозволяє зробити лише так званий «ямковий ремонт», а натомість потребується капітальний ремонт, що не проводився вже понад 20 років. У багатьох селах ні проїхати, ні пройти. Особливо непокоїть  відрізок  доріг Білки − Осій, Білки − В. Раковець, а також  Іршава − Загаття − Завидово.

В липні було розпочато ремонтні роботи в напрямку Загаття. Відремонтовано 5 кілометрів. Та, на жаль, останнім часом із-за браку матеріалу роботи призупинено. Допоки  − невідомо. Разом із тим ведеться ремонт дороги в напрямку Лисичова. Тут теж не без проблем. Через нестачу ресурсів техніка здебільшого простоює. Із цього питання ми провели вже кілька нарад, на які запрошуємо міського і сільських голів, разом намагаємось шукати шляхи вирішення проблеми. Найближчим часом  цій справі намічено присвятити одну із сесій районної ради, на яку буде запрошено керівників управлінь автомобільних доріг області.  Ми повинні усе зробити для того, щоб дороги в районі були якісними.

− Ще не так давно майже на всіх нарадах йшла мова про наведення порядку із сміттям. Що не населений пункт − то стихійні смітники і сміттєзвалища. А як справи тепер?

− Нами поставлено за мету налагодити в районі централізований  збір твердих побутових відходів, їх сортування та захоронення на полігоні. На сьогодні здійснює збір твердих побутових відходів підприємство зі словацькими інвестиціями ТзОВ “ЕКО ІР”, якому виділено  15 гектарів землі полігону на території Дубрівської сільської ради.  Планується побудувати  сортувальний цех, де буде встановлено сортувальну лінію. Несортовані відходи розміщуватимуться в касети для повної  їх утилізації. Скажу  й таке: на сьогодні на підприємстві створено 7 робочих місць, а з введенням його в дію буде залучено до 30 чоловік. Наразі збором сміття охоплено 22 населені пункти.

− У загальноосвітніх школах району розпочався новий навчальний рік. Йому передувала велика і напружена робота. Що можете сказати про день сьогоднішній?

− Підготовка шкільних закладів до нового навчального року – важливе завдання, яке завжди вчасно потребує позитивного вирішення. Дошкільною освітою в 2012-2013 навчальному році  охоплено 4139 дітей від 1 до 6 років, що становить 57%, від 3 до 6 років − 3325, що на 306 дітей більше, ніж торік і становить  76%. Приємно зазначити, що охоплення дітей п’ятирічного віку становить 100%. Ця цифра досягнута завдяки створенню короткотривалих груп при дошкільних навчальних закладах, яких у районі налічується 19. Найкраща ситуація із охопленням дітей суспільним вихованням від 3 до 6 років у ДНЗ с. Горбок, В. Раковець, М. Розтока, В. Розтока, Воловиця, Климовиця та м.Іршава. Збільшити кількість дітей, охоплених дошкільною освітою  вдалося завдяки відкриттю груп на базі Дунковицького, Луківського та Вільхівського ДНЗ. Водночас планується відкриття груп на базі Сілецького ДНЗ №2, Брідського ДНЗ, Ільницького та Осійського навчально-виховних комплексів.

Працюємо над забезпеченням відповідної матеріально-технічної бази для дітей  шкільного віку у навчально-виховних закладах, створенням та облаштуванням спортивних й ігрових майданчиків, забезпеченням норм харчування у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів від 22.04. 2004 року.

Важливі завдання стоять перед системою загальної середньої освіти. У новому навчальному році у центрі уваги продовжує  залишатися  питання розвитку доступності для громадян якісних освітніх послуг з урахуванням особливостей населених пунктів, ресурсного забезпечення та освітніх потреб учнів та їх батьків.

До 1 вересня у загальноосвітніх навчальних закладах району облаштовано 30 внутрішніх вбиралень. Загалом, це величезний обсяг і будівельних робіт, і фінансові затрати чималі. Ставимо собі завдання в найближчий час внутрішніми вбиральнями забезпечити стовідсотково всі школи та дошкільні заклади.

Важливим питанням залишається оптимізація мережі загальноосвітніх навчальних закладів. Планується реорганізація навчальних закладів Ільницької, Осійської ЗОШ І ступенів. На їх базі буде створено навчально-виховні комплекси.

− Василю Васильович, а що можете сказати про забезпечення потреб дітей шкільного віку у заняттях  спортом та фізкультурою?

−У навчальних закладах  є в наявності  та функціонують 26 спортивних залів, 76 спортивних майданчиків, 39 − волейбольних, 27 – баскетбольних, 15 − гандбольних, 14 − футбольних полів, 17 міні-футбольних полів і 12 приміщень для занять із фізичної культури. Функціонують поля із штучним покриттям у Ільницькій, Довжанській, Білківській і Малораковецькій  ЗОШ І-ІІІ ступенів. Водночас гостро стоїть питання у школах, де необхідно відремонтувати чи побудувати спортивні зали. Це − в Дубрівській, Ільницькій ЗОШ –інтернаті, Ільницькому спортивно-гуманітарному ліцеї, Греблянській, Горбківській, Дунковицькій, Колоднянській, Лозянській, Підгірнянській, Смологовицькій, Сухівській, Хмільницькій ЗОШ І-ІІ ступенів. Ремонту потребують  спортивні зали ДЮСШ, Доробратівської, Вільхівської, Довжанської, Іршавської №1, Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 та Сілецької ЗОШ І-ІІ ступенів.

− Така вже доля керівника району, що він повинен дбати про вирішення проблем у всіх галузях району. Серед них важливе місце займає медицина.

− Безумовно. Медики району за підсумками роботи першого півріччя – у п’ятірці кращих в області. Вони продовжують працювати над реалізацією ініціатив Президента України Віктора Януковича в галузі охорони здоров’я.

На належному рівні проходить реформа медичних закладів. Зокрема, проведена реорганізація швидкої  та невідкладної медичної допомоги. Відділення швидкої медичної допомоги реорганізовано в Станцію швидкої медичної допомоги з постійним базуванням бригад ШМД в м. Іршава та селах Кушниця, Довге, В. Раковець, Загаття. Створена ще одна бригада з постійним   базуванням в с. Дунковиця. СШМД в м. Іршава разом із бригадами з постійним базуванням у населених пунктах району забезпечить  доїзд до найвіддаленішого села в нормативний час − до 20 хвилин. Продовжувалась оптимізація ліжкового фонду : на початку 2011 року було 490 ліжок, станом на 1 червня 2013 року − 405 ліжок, або 40,8 /10 тисяч населення.

Відрадно, що за такими показниками як  матеріально-технічна база, оснащення медичною апаратурою, забезпечення кваліфікованими медичними кадрами, впровадження новітніх перинатальних технологій, пологовий  будинок набув статусу “Лікарня, доброзичлива до дитини”, підкріплений сертифікатом ЮНІСЕФ.

Важливим  завданням галузі охорони здоров’я на 2013 рік є реалізація Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертончіною хворобою”.

Із прийняттям комплексного  управлінського рішення про залучення мережі аптечних закладів, виїздів районних спеціалістів, залученням лікарів стаціонару вдалося із початку року  вийти на 3 місце    в області по реалізації соціального пілотного проекту.

Радують і демографічні показники. Народжуваність не  лише стабільна, а навіть покращується та є краща від середньообласного показника. Тенденцію до збільшення має і природний приріст населення  Іршавщини.

І ще таке. Основні інтегральні показники стану здоров’я населення, діяльності та ресурсного забезпечення закладів охорони здоров’я району на протязі останніх років стабільні і є серед кращих в області.

− Іршавчани вже давно запримітили, що Ви неослабну увагу приділяєте галузі культури. На належному рівні пройшов фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів “Гамора –2013”, в якому  взяли участь понад 6 тисяч чоловік. У задумах − ряд інших цікавих заходів?

− Тут роботи непочатий край. Уже те, що у фестивалі взяли участь колишня голова Президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко, народний артист України Степан Гіга, відомі ковалі із багатьох областей України, провідні фольклорні  та естрадні колективи краю, безперечно, радує. Усе більше людей бажає взяти участь у фестивалі.

Доброю щорічною традицією в циклі відзначення новорічно-різдвяних свят став фестиваль вертепів та колядницьких колективів «Вертеп», де під відкритим небом представляють колядки та вертепні дійства, які характерні саме для їхньої місцевості в районі. Важливо берегти традиції!

Наступного року будемо відзначати 100-річчя із дня народження  відомих земляків − письменника Василя Фенича із Ільниці, відомого кукурудзовода, Двічі Героя соціалістичної праці Юрія Пітри. Давно настав час  відродити фестиваль імені Михайла Машкіна, який написав Гімн нашого краю “Верховино, мати моя”. Свого часу на належному рівні було проведено  фестиваль на честь основоположника закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі. Намічалося на його малій батьківщині у с. Загатті створити музей. На жаль, крім розмов, справа далі не зрушила з місця.

Як позитив, уже кілька років поспіль у рамках святкування Дня Державного прапора та Дня Незалежності України на найвищій вершині нашого району − полонині Кук, піднімається жовто-блакитний стяг. Цього року разом із іршавчанами святкували представники Мукачівського, Міжгірського і Воловецького районів. Урочисто в нашому районі було відзначено  й 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 1150-річчя початку місіонерської діяльності Кирила і Мефодія.  У них взяв  участь Архієпископ Мукачівський і Ужгородський – Високопреосвященнійший Феодор.

–Треба визнати, що районній державній адміністрації вдалося досягти вирішення намічених завдань.

– Проблем в кожній сфері  дуже багато, які поступово намагаємось  вирішувати. Перш за все свої зусилля направляю на покращення добробуту жителів району, проведення реконструкції соціальних об’єктів, активізації інвестиційної діяльності, розвитку туризму, підтримці малого і середнього бізнесу, підвищенню рівня самодостатності територіальних громад.

На даному етапі працюємо над виготовленням проектно-кошторисної документаціі на будівництво нової школи І-ІІІ ступенів в с. Лисичово, реконструкції ЗОШ І-ІІ ступенів в с.Ільниця-Новоселиця. Також плануємо реконструювати або побудувати котельню ЦРЛ у відповідності проектного завдання та перенести АЗП СМ с.Арданово в іншу будову. У наступному році потрібно збільшити оздоровлення і відпочинок дітей у літній період.

Впевнений, що лише спільними зусиллями органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та при належній державній допомозі ми вирішимо всі проблемні питання, що дасть змогу реально поліпшити умови життя людей. Саме цього чекають від нас мешканці району і саме на основі цього будуть оцінювати нашу діяльність. З цією надією я і бажаю всім подальшої успішної роботи на благо нашого району, на благо України.

Розмову вів Василь ШКІРЯ.