Версія для друку Версія для друку

УЧАСТЬ ЮНИХ ІРШАВЧАН У ВОЛОНТЕРСЬКОМУ РУСІ

Більш ніж десять років учні Приборжавської ЗОШ І-ІІІ ст., які займаються в історико-краєзнавчих гуртках Іршавського районного будинку дитячої творчості та Іршавської станції юних туристів беруть участь у Міжнародній еколого-археологічній експедиції, що діє на Невицькому замку. Нинішній рік не став винятком. Та навіть більше. Цього літа в рамках археологічної експедиції працювала в пілотному режимі всеукраїнська літня школа «Юний археолог», яку проводив Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Основне завдання, яке стояло перед волонтерами, – реконструкція зовнішнього замкового рову шляхом археологічних досліджень і часткова реконструкція земляного валу. Потрібно зауважити, що робота в цьому сезоні була фізично важкою, особливо складно доводилося в останні дні, коли вибирався ґрунт із самого дна рову. Але старання юних археологів було винагороджено – внизу вдалося знайти декілька десятків фрагментів керамічних посудин, які датуються різними часовими рамками (в основному середньовічного часу).

У вільний від роботи час учні активно відпочивали – грали футбол, шашки, шахи, купалися на річці.

Цікаво, що у таборі паралельно працювала група учнів-волонтерів з міста Києва, які вже не вперше приїздять до Невицького замку. Декілька років поспіль обом групам випадала нагода працювати разом, і тому серед дітей знайшлося багато старих друзів, що не могло не відобразитися на надзвичайно позитивній атмосфері у таборі. Спільними командами виходили на роботу, купалися, відпочивали. Разом провели і посвяту новачків  в юних археологів, яких у цьому році було семеро.

Декілька днів учні мали можливість  попрацювати разом із міжнародним загоном студентів-волонтерів, які представляли вісім європейських країн: Австрію, Німеччину, Болгарію, Італію, Іспанію, Польщу, Росію та Україну. Спілкування між ними проходило виключно англійською  мовою, що дало змогу дітям наживо використати свої знання з англійської мови та трішки набратися мовної практики. І що важливо, зробити висновки на наступний навчальний рік.

Особливою подією для гуртківців стала участь наймолодшого представника іршавських волонтерів Андрія Світлинця, який представляв роботу археологічної експедиції на серпневій конференції педагогічних працівників краю. Під час огляду результатів робіт позашкілля губернатору Закарпаття Олександру Ледиді та начальнику управління освіти ОДА Маріанні Кляп юним археологом-волонтером було презентовано щойно видану  книгу з історії Невицького замку.

Загалом цьогорічний сезон виявився доволі вдалим. Всі учні добре відпочили і з новими враженнями та новими друзями повернулися додому. За результатами роботи всі волонтери відзначені грамотами Закарпатського центру туризму, екскурсій і краєзнавства учнівської молоді, а від київського спонсора Олександра Стефановича діти та керівники отримали спеціальні футболки з логотипом Невицького замку.

Від імені батьків та учнів щира подяка керівництву управління  освіти, молоді та спорту Іршавської РДА за наданий автобус, що уможливило безпечне перевезення дітей.

Андрій Світлинець,

керівник учнівського

волонтерського загону

Ваш отзыв

Ваш коментар