Версія для друку Версія для друку

СПОРТ У РАЙОНІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

У наш час мільйони людей займаються спортом та фізичною культурою, туризмом. Ними цікавиться все населення України. Кожен день нашого життя ставить перед нами нові вимоги, і ми маємо бути готовими їх втілювати, в тому числі готовими фізично.

Турбота про особисте здоров’я – це турбота і про благо України, благо своєї сім’ї, своїх батьків, дітей. Це велика відповідальність перед державою та її народом. Здоров’я людини нерозривно пов’язане із її заняттям фізичною культурою та спортом, з діяльністю по оздоровленню, підтриманню здорового способу життя.

В організації занять фізичною культурою та спортом громадянам допомагають сотні тисяч фахівців: тренери, викладачі фізичного виховання, інструктори фізкультури, працівники органів державного управління фізичною культурою та спортом, фізкультурно-спортивних товариств, спортивних клубів. Це мають бути науково і практично високоосвічені, озброєні методично люди, з відповідною фаховою підготовкою, оскільки спортивна, фізкультурна, туристична діяльність має свої особливості, будується на відповідних засадах – теоретичних, організаційних, управлінських.

В нашому районі працюють дві дитячо-юнацькі спортивні школи: «Освіта», «Колос», два спортклуби: Іршава, Довге та три громадські організації фізкультурно-спортивного напрямку. Основні види, які культивуються, – це футбол, волейбол, баскетбол, дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, шахи, шашки, кік-бокс, карате, бокс, спортивний туризм, загалом близько двох тисяч тих, що займаються.

З цією армією юних спортсменів займаються 34 тренери, 14 з яких штатні, та педагоги-організатори районного будинку дитячої творчості, станції юних туристів, станції юних техніків.

Вагомий внесок у розвиток спорту району вносять:

Анатолій Вайда (тренер шахово-шашкового клубу), збірна клубу – чемпіони області серед учнівської молоді, друге місце серед дорослих. Серед його вихованців Сільвія Марковці – 24-разова чемпіонка України, 5-разова срібна призерка, 3 срібні, 7 бронзових медалей на чемпіонаті Європи, 3 срібні, 7 бронзових на чемпіонаті світу. Ольга Павляк – 1 золота, 1 срібна, 4 бронзових на чемпіонатах України. Сергій Скоблей – бронза на чемпіонаті Європи. Наталія Воробканич, Ірина Антосяк. Призери першості області з кожним роком підвищують свій клас.

Ільгар Кулієв ( тренер дзюдо ДЮСШ «Освіта») його вихованці Василь Орешко – кандидат у майстри спорту дзюдо та самбо, срібний призер першості України з дзюдо та чемпіон України з самбо. Впевнено йде до спортивних висот Ельвіра Попович – кандидат у майстри спорту з самбо, срібний призер першості України з самбо. Поступово набирають темп призери області та всеукраїнських турнірів Кирил Попик й Максим Хохлов.

Юрій Світлик (тренер ДЮСШ «Колос» з важкої атлетики), за плечима якого багато вихованців: майстрів та кандидатів у майстри спорту, переможців обласної першості, призерів першості України. Але переможна хода його вихованця Віталія Глушка – поки що одна з найбільш яскравих серед всіх важкоатлетів району. 2013 рік для Віталія багатий на перемоги: чемпіон України серед юніорів, срібний на кубку України, другий на всеукраїнській універсіаді, третій на чемпіонаті України серед дорослих.

За результатами обласного рейтингу ці тренери входять в число кращих в області.

Павло Пелешкей – тренер з настільного тенісу ДЮСШ «Освіта», вихованці якого Н. Митровці – перше, В. Ребрик – перше, Ю. Фанта – перше, І. Пукман – перше, Д, Рацин – третє місця на чемпіонаті області серед ДЮСШ.

Петро Поп, Василь Половка – тренери ДЮСШ «Освіта»  баскетболу, вихованці яких у різних вікових групах посідають другі і треті місця.

Відділення легкої атлетики ДЮСШ «Освіта» – тренери Ганна Білак, Віра Пальок, їх вихованці: М. Погойда – перше, В. Капостей – перше, В. Макрушенко – друге місця на першості області з легкої атлетики.

Радують своїми виступами і наші футболісти. Тренери – Віктор Цогла, Іван Староста, Віктор Пасулько, Сергій Гозда, Сергій Білан, Іван Шопа, в активі яких наступні перемоги футболістів: 2000р.н., 2002р.н. – друге місце в обласних змаганнях на приз « Шкіряний м’яч». 2003-2004р.н. – чемпіони області. 2003р.н. – друге місце на міжнародному турнірі у Берегові, третє місце в м. Мукачево. 2003-2004р.н. – переможці обласних змагань до Дня захисту дітей, а також призові місця у першості області серед команд дитячої ліги.

Не пасе задніх в розвитку спортивного туризму Іршавська станція юних туристів. Спортивний багаж установи: 4 кандидати в майстри спорту зі спортивного туризму, а саме: Андрій Рябець, Марина Жідов, Еріка Шкіря, Вікторія Соломка. У 2013 році чемпіонкою області зі спортивного орієнтування стала Олександра Осійська ( тренер Олександр Осійський). Багато вихованців стали призерами обласних та республіканських змагань.

Активними пропагандистами і організаторами спортивно-масового руху в районі є наші ветерани. Вони як і в недалекому минулому, так і сьогодні прославляють Іршавщину, віддають свій досвід і знання молодому поколінню. Команда ветеранів за останні шість років на обласній спартакіаді один раз була другими і п’ять разів виборювала звання кращих. Серед яких: Юрій Вергун, Федір Халак, Анатолій Вайда, Надія Кривдик, Василь Бойко, Ганна Гичка, Вікторія Пинзеник, Михайло Рацин, Сергій Гозда, Олесь Горзов, Олександр Осійський, Іван Терпай, Дмитро Шкарупа, Василь Барна, Ганна Білак, Василь Жупанин, Михайло Гецко, Іван Шопа, Володимир Савко. А готують наших ветеранів до виступів Андрій Савко, Юрій Бабич, Іван Пинзеник і голова ради ветеранів спорту Іван Волошиновський.

Покращується фізкультурно-масова робота в загальноосвітніх закладах. В школах району працює 78 вчителів фізичного виховання. Для потреб  тих, хто займається фізичною культурою і спортом в районі є і 26 спортивних залів, 9 майданчиків зі штучним покриттям, 29 футбольних полів, 112 різних майданчиків (волейбольні, баскетбольні, ручного м’яча, міні-футбольні).

Проводиться районна спартакіада школярів. В цьому напрямку плідно працюють школи І-ІІІ ст.: Іршавська ЗОШ №1, Сілецька, Приборжавська, Кам’янська, Загатська, Ільницька, Доробратівська, Вільхівська. Серед І-ІІ ст. – Греблянська, В.Раковецька, Зарічанська, Ільницька, Климовицька.

Вагомий внесок у розвиток масової фізкультури серед учнівської молоді вносять вчителі фізичного виховання: Ольга Дзьома, Михайло Бабич,  Михайло Дзихор, Іван Староста, Василь Чегіль, Віктор Кузьма, Ярослав Шкіря, Іван Пинзеник, Ольга Івегеш, Марія Дубенко, Ганна Білак, Дмитро Шаленик, Михайло Гайдук.

На першість району виборюють право називатись найкращими 13 сільських футбольних команд. В цьому чимала заслуга тих, завдяки кому виступають команди, це: Володимир Малиновський та Іван Дикий з Дубрівки, Василь Ловска – Ільниця, Михайло Кенез та Михайло Кобаль – Доробратово, Василь Шкіря – Загаття, Юрій Брунцвік  та Юрій Паньканинець – Білки, Дмитро Радь – Кушниця, Андрій Хайнас та Василь Веждел – Негрово, Віталій Шпортель – Приборжавське, Василь Кормош та Іван Терпай – Гребля, Сергій Малецький та Сергій Лупак – Сільце, Василь Турянин – Осій.

Одним словом, майбутнє спорту кується в ДЮСШ «Колос», директор – Василь Попович, ДЮСШ «Освіта», директор – Василь Жупанин, спортивно-гуманітарний ліцей – Іван Шопа та Іван Ледней, тренери спортивних клубів: Ільгар Кулієв, Володимир Бреус, Юрій Фірка, Володимир Камінський, Анатолій Вайда, Іван Ковач.

Відділ молоді і спорту щиросердечно вітає працівників фізичної культури, спортсменів, активістів спорту з Днем фізичної культури і спорту. Здоров’я Вам усім, наснаги, щастя родинам і многая літ!

 

Андрій Данканич,

начальник відділу молоді і спортуУОМіС РДА.

Ваш отзыв

Ваш коментар