- Нове життя - https://nz-ir.com -

РАДИЛИСЯ ВЧИТЕЛІ-СЛОВЕСНИКИ

У районному будинку дитячої творчості відбулася нарада вчителів-словесників. В  ній взяв участь доктор  мистецтвознавства, кандидат філологічних наук, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта.

У своєму виступі Іван Васильович наголосив на досягненнях письменників Іршавщини. На народно-поетичній творчості базуються твори Феодосія Злоцького, Федора Потушняка, Юрія Мейгеша, Юрія Станинця, Степана Жупанина, Юрія Балеги, Дмитра Креміня, Василя Кузана, Василя Шкірі, Лідії Повх (Ходанич).

Із цього приводу І. Хланта згадав  дві фундаментальні збірки пісень, записаних в Іршавському районі “Ой видно село ( 652 тексти з нотами) і

 “Пісні Іршавщини” (903 тексти з нотами), наголосивши при цьому, що варто і надалі збирати різні жанри  народно-поетичної творчості і публікувати їх. Це мало б бути одним із важливих завдань вчителів-словесників.

Чимало уваги приділив науковець культурі мовлення учнів і широкого загалу в цілому. Із приводу цього І. Хланта навів цитату із Святого письма: “Нехай жодне гниле слово не виходить з вуст ваших, але тільки таке, що добре на потрібне  збудування , щоб воно дало благодать тим, хто чує”.

Потім І. Хланта коротко охарактеризував свою нову книгу “Рідна мова − дар Божий”. Розповів також і про деякі інші  свої книги, які вкрай необхідні  для вчителів-словесників.

 

Василь ШКІРЯ.