Версія для друку Версія для друку

КЕРІВНИК МАЄ БУТИ ДУШЕЮ КОЛЕКТИВУ

Наша газета вже інформувала, що 29 серпня в районному будинку культури відбулася  традиційна  серпнева конференція освітян району. У її роботі взяли участь голова райдержадміністрації Василь Ковбаско, голова районної ради Станіслав Сухан, начальник управління освіти, молоді і спорту РДА Єлизавета Яцканич та заступник  начальника  служби технічного нагляду департаменту  освіти і науки, молоді і спорту облдержадміністрації Марія Павлюк.

− Керівник має бути душею і мозком колективу, − зазначив  у вітальному слові Василь Ковбаско. − Він має показувати особистий приклад. Крім того, сучасній школі потрібен директор-менеджер, який має бути не просто  висококласним фахівцем у сфері освітнього менеджменту, а й людиною ідеї, збудувати технологічно продуману освітню систему.

Василь Васильович за дорученням губернатора області вручив почесну грамоту за вагомий та особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток області, вагомі трудові здобутки, активну громадську  діяльність та з нагоди Дня незалежності України начальнику управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Єлизаветі Яцканич.

− Дивлячись на вас, молодих педагогів, моє серце радіє, − сказав Станіслав Сухан. − Освітянський колектив району щороку оновлюється. Учитель повинен бути сучасним, має використовувати  нові технології  та активно впроваджувати їх у свою систему навчання. Бо саме в дитячому і в підлітковому віці дитина отримує єдиний шанс в житті розвинути свою уяву і підвищити рівень інтелекту.

Очільники району зазначили, що на обласній конференції освітян наш район по окремих показниках навчання, виховання, фігурував як один із кращих. Власне, Іршавщина завжди славилася багатьма досягненнями. Чимало її вихідців стали відомими вченими, які возвеличують не лише наш край, а й Україну.

Про підсумки розвитку загальноосвітньої та позашкільної освіти у 2012-2013  навчальному році та про завдання на наступний рік говорила Єлизавета  Яцканич.

Ведучи мову про дошкільнят, вона зазначила, що ДНЗ взяли активну участь у всеукраїнському фестивалі дитячої творчості «Сузір’я талановитих дошкільнят”. У межах фестивалю були представлені  різні види дитячої творчості: образотворче, музична, гра на музичних інструментах, літературна. За результатами районного огляду-конкурсу переможцем з музичної номінації стала  вихованка  Білківського ДНЗ №1 Даринка Кебелеш та з номінації гри на музичних інструментах  перемогу здобув вокально-інструментальний колектив “Дивограй” Ільницького ДНЗ №1.

За підсумками  ІІ етапу в номінації гри на музичних інструментах, дошкільнята Ільницького ДНЗ №1 зайняли перше місце. Вони продемонстрували високий рівень природних музичних, вокальних даних.

Щорічно проходить дитячий фестиваль “Веселі нотки”. Управління освіти, молоді і спорту РДА  на високому рівні провело конкурс “Вихователь року − 2013”. Переможцем  першого етапу стала вихователь  Ільницького ДНЗ №4 Наталія Прохоренко, яка представляла район на другому обласному етапі.

2012-2013 навчальний рік закінчило 1007 випускників, з них − 32 екстерно, а 9 клас − 1204 учнів, з них 5 − екстерно. Золотою медаллю нагороджено 48 випускників, срібною − 20. Свідоцтво з відзнакою отримало 78 випускників 9 класів. Із загальної кількості учнів 3-8, 10 класів 1150 нагороджено похвальним листом. За особливі досягнення у вивченні окремих предметів нагороджено 32 випускників.

У минулому навчальному році проводились шкільні, районні, обласні  та всеукраїнські  учнівські олімпіади з 22 базових дисциплін та конкурс з образотворчого мистецтва. У них взяли участь: у першому етапі − 11130 учнів,  у другому − 1375, третьому − 91 та в четвертому − один. Відзначилися вихованці Іршавських ЗОШ  №1 і №2, Кушницької, Довжанської, Білківської, Приборжавської та Чорнопотіцької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Призерами ІІ етапу стали 226 учнів, ІІІ −17.

Учні-переможці відзначені грамотами та призами на суму  6520 грн. 25 вчителів за роботу з обдарованими дітьми відзначені грамотами та грошовими преміями. 5 учнів минулого навчального року отримували стипендію у розмірі 200 гривень.

Відрадно зазначити, що школярі також проявили високу активність в міжнародних конкурсах «Колосок», «Левеня», «Кенгуру», «Лелека» та всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник –2013».

Із метою вивчення стану готовності загальноосвітніх навчальних закладів до впровадження Державного стандарту початкової, базової та повної загальної середньої освіти було проведено з 17 до 20 червня ц.р. всеукраїнську акцію « Нові стандарти − нова школа».

Значну роботу  зроблено по підключенню шкіл району до мережі Інтернет. Це дало можливість створити у всіх навчальних закладах, включаючи школу І ступеня, власні ВЕБ-сайти, активно використовувати електронні освітні ресурси на порталах  «Відкритий світ» та «Щоденник.  ua”. Щороку вчителі шкіл району  беруть участь у всеукраїнському конкурсі “Учитель року”.

Цьогоріч переможцем обласного та дипломантом фіналу  всеукраїнського конкурсу став і увійшов до дванадцяти кращих педагогів інформатики України учитель математики та інформатики Білківської ЗОШ І-ІІІ  ступенів Іван Якима. До речі, його висунуто на обласну премію ім. А. Волошина.

У обговоренні доповіді взяли участь завідувач ДНЗ №2 с. Білки Ірина Паньканинець, директор Луківської ЗОШ І-ІІ ступенів Ольга Хандра, вчитель Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Іван Якима та заступник начальника  служби технічного нагляду департаменту освіти і науки, молоді і спорту облдержадміністрації Марія Павлюк.     Василь ШКІРЯ.

DSCN1184

Ваш отзыв

Ваш коментар